Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Pe urmele primei comunități creștine

Joi, 26 ianuarie 2012, o parte a comunității române catolice din Roma a participat alături de comunitățile din America Latină, Bangladesh și Madagascar la un pelerinaj al credinței pe urmele primei comunități creștine.

Inițiativa a aparținut Oficiului pentru Migranți din cadrul Vicariatului de Roma și a fost concretizată cu ajutorul ghizilor și a autocarelor speciale, puse la dispoziție de către Opera Romana Pellegrinaggi.

Grupul comunității române a fost însoțit de către pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici din Roma, și de pr. Felician Tiba.

Primul obiectiv vizitat a fost închisoarea unde a fost închis apostolul Petru când se afla la Roma. La "ieșirea" din închisoare ne-a fost dat sa vedem întregul Forul roman, cu Via Sacra care conduce spre Campidolio, Templul vestalelor, Templul lui Iulius Caesar, Bazilica Emilia, care adăpostea tribunalul civil, Templul lui Saturn (cel mai vechi din Roma), Arcul lui Sptimius Sever și Palatinul.

Pe traseul spre bazilica "Sfântul Ioan din Lateran" am putut admira de la înălțimea autocarului Palatul Veneția, Columna lui Traian, Altarul Patriei, Piața Campidoliului cu sediul actual al Primăriei, Băile lui Caracala și Colloseum-ul.

Ținta finală a pelerinajului a fost bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", cu obiectivele alăturate: Scara sfântă, Baptisterul și Universitatea Pontificală din Lateran.

Pelerinajul s-a încheiat cu celebrarea sfintei Liturghii în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran" de către pr. Isidor Iacovici, alături de care au concelebrat pr. Felician Tiba și pr. Joseph Rabenirina, capelan și reprezentant național al comunității din Madagascar.

La sfârșit, câțiva din pelerini ne-au lăsat impresiile lor pe care le vom reda în continuare:

- "Deși sunt la Roma de mai bine de zece ani, n-am crezut că pot să fie atâtea lucruri frumoase" (Maria).

- "M-a impresionat mult crucifixul din carcera unde a stat sfântul Petru. Nu știu, ceva unic!" (Valerica).

- "E impresionant să pășești pe urmele celor care au fost acum o mie, acum o mie cinci sute sau chiar acum aproape două mii de ani. Te cuprinde o emoție profundă" (Ana).

- "S-a meritat să-mi las «bătrâna» pentru o după-amiază. Așa m-am îmbogățit mai mult" (Alina).

- "Abia am așteptat sfânta Liturghie din «Sfântul Ioan din Lateran». Câți nu și-ar fi dorit să participe măcar o dată la o sfântă Liturghie aici, dar..." (Gema).

Mulțumită celor care au făcut posibil acest mic, dar frumos și profund pelerinaj, ne rugăm ca Domnul să ne păstreze vrednici urmași ai celor care ne-au precedat în credință.

Unul dintre pelerini

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 ianuarie: Roma: Pe urmele primei comunități creștine


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat