Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Bucuria de a crede, bucuria de a trăi

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Bucuria de a crede, bucuria de a trăi. Misterul lui Cristos, revelația Dumnezeului iubire, propunere pentru o viață nouă, scrisă de pr. François Varillon SJ, și tradusă în limba română de Andrei Adam-Motyka. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", formatul 14x20 cm, are 452 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 25 lei.

"Există cărți ale căror autori nu mai este nevoie să-i cunoaștem. Există altele a căror înțelepciune este iluminată de ceea ce am putea ști despre cei ce le-au scris. Acest lucru este cu atât mai valabil în cazul scrierilor postume, al căror autor nu mai este, pentru a explica ce a voit să spună. Acesta este și cazul cărții de față, al cărei text a fost adunat după moartea părintelui Varillon, plecând de la notițele luate de auditorii săi".

Cu aceste cuvinte își începe René Rémond prefața la cartea Joi de croire. Joi de vivre (Bucuria de a crede, bucuria de a trăi), apărută în 1981, în care editorul Bernard Housset a adunat mai multe conferințe pe care pr. François Varillon S.J. (1905-1978) le-a ținut în diferite comunități creștine din Franța și care au ca temă misterul lui Cristos, revelația Dumnezeului iubire, propunere pentru o viață nouă. Autorul este cunoscut publicului francez pentru profunzimea gândirii sale, dar și pentru eleganța stilului său literar, fapt pentru care, în 1974, a primit Marele Premiu Catolic pentru Literatură.

Cartea este structurată astfel: o introducere, patru părți și concluzia.

Introducerea, cu numele de "Esența credinței", este, mai degrabă, un preambul care are scopul de a-l familiariza pe cititor cu vocabularul și pedagogia autorului. Aici se vorbește despre esența omului, sensul vieții, pe care doar Cristos le descoperă omului. Învierea și moartea lui Isus ne revelează iubirea lui Dumnezeu față de oameni și ne arată caracteristicile iubirii autentice.

Partea I are titlul "Cristos" și prezintă profunzimea unor fapte și aspecte ale vieții lui Isus: discursul de pe munte, cu cele opt fericiri, moartea, învierea și înălțarea lui Isus.

În partea a II-a, "Primirea darului lui Dumnezeu", reflecția autorului se îndreaptă către Maria, imaginea Bisericii, și apoi, către Biserică, experiența primirii darului lui Dumnezeu de către toți cei botezați: François Varillon, pe tot parcursul itinerarului său de om, de creștin și de preot, a insistat mereu asupra acestei acceptări și asupra nevoii de a ieși din noi, de a ne detașa de noi înșine, pentru a fi primiți încontinuu de Dumnezeu, și de a afla astfel plenitudinea sa.

Partea a III-a, "Cristos, Dumnezeu adevărat, om adevărat, revelează cine este Dumnezeu și cine este omul", abordează principalele dogme ale Bisericii. Ele ne permit să aprofundăm cine este Dumnezeu, cine este omul și care poate fi relația dintre ei. Părintele Varillon subliniază necesitatea unei corecte înțelegeri a dogmei creației: Dumnezeu - creatorul autentic - este cel care întemeiază libertatea noastră și deci demnitatea noastră umană.

Partea a IV-a prezintă câteva criterii de discernământ pentru îndeplinirea menirii de oameni: a plasa relația cu Cristos în centrul dinamismelor umane, nu alături și nici în locul lor; a trăi Evanghelia care este o chemare la credință și la libertate; să ne rugăm, pentru că darul lui Dumnezeu este o îndatorire ce trebuie dusă la îndeplinire; să combatem răul și suferința, în loc de a ne resemna să le suportăm.

În Concluzie sau, mai degrabă, un mod de a recapitula totul: Euharistia care este fons et culmen, izvorul și apogeul vieții creștine, după expresia Conciliului al II-lea din Vatican, reluată apoi de Congresul Euharistic din iulie 1981.

Recomandăm această carte tuturor creștinilor deschiși către cunoaștere, către aprofundarea celor mai frumoase mistere ale Bisericii, așa cum le prezintă pr. François Varillon, despre care Bernard Housset spune că portretul acestuia se regăsește în cuvintele din exortația Papei Ioan Paul al II-lea despre cateheză: "Darul cel mai prețios pe care-l poate oferi Biserica lumii acestor timpuri, dezorientată și neliniștită, este acela de a forma creștini statornici în cele esențiale și fericiți în mod umil în credința lor".

Cosmin Cimpoeșu

* * *

Bucuria de a crede, bucuria de a trăi. Misterul lui Cristos, revelația Dumnezeului iubire, propunere pentru o viață nouă
François Varillon, Ed. "Sapientia", 2011, ISBN 978-606-578-026-2, 14x20 cm, 452 p., 25 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 68.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat