Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrala "Adormirea Maicii Domnului"): Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a opta - încheierea

Ora de rugăciune care a încheiat Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Celebrarea ecumenică a avut loc în catedrala "Adormirea Maicii Domnului", miercuri, 25 ianuarie 2012, la ora 17.00. Celebrarea a fost transmisă și pe calea undelor prin intermediul postului Radio Maria.

Celebrarea solemnă care a încheiat Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a fost condusă de PS Petru Gherghel, fiind însoțit la altar de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, un grup de preoți de la seminar, din parohiile și congregațiile din Iași. Din partea Bisericii Ortodoxe a participat la celebrare pr. prof. univ. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universității "Al. I. Cuza" din Iași. Au participat de asemenea persoane consacrate, seminariști și credincioși, atât catolici, cât și ortodocși care s-au unit în rugăciune pentru realizarea unității pe care însuși Cristos a voit-o și pentru care s-a rugat Tatălui.

Ora de rugăciune s-a desfășurat după schema obișnuită: Adunarea, Liturgia Cuvântului, Rugăciunea penitențială și stropirea cu apă sfințită. În încheiere s-a rostit rugăciunea de angajare și a fost oferită binecuvântarea.

Ultima zi de rugăciune pentru unitatea creștinilor s-a desfășurat sub motoul: Reuniți în împărăția lui Cristos. Isus Cristos este primul născut dintre cei morți. El s-a umilit pe sine și a fost înălțat, făcându-i părtași pe toți la împărăția și înălțarea sa. În prima lectură, luată din Cartea întâi a Cronicilor, este prezentat imnul lui David, născut din bucuria regelui și a poporului său în fața construirii templului. Acest imn exprimă tot adevărul: totul vine prin har. Psalmul regal de mulțumire continuă această idee. Tradiția creștină oferă un sens profund imnului responsorial prezentându-l pe adevăratul Rege care este Cristos. El este prezența perfectă a lui Dumnezeu în mijlocul poporului său. Domnul vrea să ne facă "împreună moștenitori cu Fiul său" și "membri ai familiei sale regale". Scrisorile din Cartea Apocalipsului, adresate celor șapte Biserici locale, constituie un mesaj adresat Bisericii din toate timpurile și locurile. Promisiunea de a sta alături de Domnul, vestită în prealabil celor doisprezece, se extinde acum la toți cei care au obținut victoria prin credința lor. În textul evanghelic, Domnul descoperă celor care cred și îl mărturisesc finalitatea planului său: unde sunt eu va fi și cel care mă slujește. Iată așadar că servitorul lui Isus, pe care Tatăl îl cinstește, va fi acolo unde Domnul este așezat, la dreapta Tatălui, pentru a domni. Noi, creștinii, suntem conștienți că unitatea dintre noi, deși cere eforturi umane, este mai presus de toate un dar al lui Dumnezeu. Implică participarea la victoria lui Cristos asupra păcatului, a morții și a răului care provoacă diviziunea. Participarea noastră la victoria lui Cristos ajunge la plinătatea ei în ceruri.

Timp de opt zile credincioșii s-au întâlnit și s-au unit în meditație și rugăciune pentru unitatea Bisericii și întărirea spiritului de frățietate în împărăția lui Dumnezeu. Preasfințitul, în predica sa, a amintit celor prezenți în catedrală, precum și tuturor celor care au ascultat această celebrare prin intermediul Radio Maria, tema principală a acestei săptămâni de rugăciune pentru unitate: transformați prin victoria lui Cristos, amintind că toți vom fi transformați de Cristos slujitorul, învingătorul răului, cel care aduce și oferă pacea sa tuturor fără a face vreo distincție.

Preasfințitul i-a îndemnat pe toți cei prezenți să unească rugăciunile și intențiile lor pentru ca Cristos să ne transforme cu harul său și să ne facă colaboratori ai misiunii sale nobile. Cu toții suntem chemați să fim instrumente vii ale planului lui Dumnezeu și părtași la victoria lui Cristos. Aceasta este concluzia întregii săptămâni de rugăciune și încununarea dorinței si speranței noastre. Linia centrală a lecturilor propuse pentru această zi o găsim tocmai în cuvintele sfântului Ioan în Cartea Apocalipsului: "Pe cel care va învinge îl voi pune să șadă alături de mine pe tron". În Cristos avem așadar garanția unei imense bucurii de a fi vrednici de împărăția sa, oferindu-ne un loc privilegiat lângă tronul său. Cristos s-a umilit pe sine și a fost înălțat. Textul evanghelic ne arată ce se va întâmpla cu cel care îl slujește și îl urmează: Tatăl însuși îl va cinsti.

Meditând asupra lecturilor propuse pentru întreaga săptămână observăm că unitatea este numai un dar al lui Dumnezeu, deși se cer numeroase eforturi din partea fiecăruia dintre noi. Nimeni nu poate realiza unitatea cu propriile forțe, ci numai acela care a dărâmat zidul despărțitor și care a venit să-i adune la un loc pe toți făcând pace cu ei ca să formeze un singur trup. Preasfințitul i-a invitat pe toți să prezinte rugăciunile lor lui Cristos pentru ca prin Duhul Sfânt să schimbe inimile tuturor și să îndepărteze orgoliile luminând pașii noștri către ceilalți frați care poartă aceeași imagine divină și au ca și noi aceeași chemare și același destin.

Este necesar ca fiecare dintre noi să se îndrepte spre Cristos care s-a făcut om și a murit pentru noi. Pentru aceasta trebuie să murim pentru păcat și să renaștem la o viață nouă, precum bobul de grâu care aduce rod doar dacă moare. Căci Cristos nu numai că ne-a spus aceste lucruri, ci ne-a oferit și exemplul de jertfă pentru a ne da viața din belșug și pentru a ne înălța. Este timpul să vedem cu alți ochi viitorul omenirii. Să înțelegem chemarea noului mileniu și semnele timpurilor noi; să construim nu numai o țară unită, o Europă unită sau o lume unită, ci să realizăm o adevărată familie creștină, o singură Biserică, pentru că este un singur Dumnezeu, un singur botez și avem o singură mamă care ne vrea uniți în jurul Fiului ei.

În mod practic ni se cere să împărțim iubire, să știm să iubim și să împărțim pâinea noastră cu cei care nu o au. Este timpul să ne oprim, să medităm și să recunoaștem că și noi am uitat că suntem frați, că avem același destin și aceeași patrie pregătită de Cristos care s-a jertfit pentru noi. Având o astfel de provocare și pe Cristos cu victoria sa asupra morții, noi avem o adevărată speranță care crește mereu. Vom fi mai aproape de oameni, de frații noștri și transformați de Cristos, îi vom putea ajuta pe ceilalți să se transforme. Ne vom face vrednici să stăm alături de el în împărăția sa. Datoria noastră este să privim spre Cristos care s-a rugat pentru noi toți ca sa fim una și să ne îndreptăm spre toți arătându-ne dragostea și prețuirea noastră în Domnul.

La final, Preasfințitul a înălțat rugăciunea sa către sfânta Fecioară ca aceasta să ne ia sub mantia ei ocrotitoare și să ne adune în jurul Fiului ei și fratele nostru, pentru ca toți să fim una ca lumea să creadă.

Pr. Gheorghe Popa a mulțumit Domnului pentru prezența sa și în anul acesta la ora de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Părintele a prezentat mesajul ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, încurajarea și binecuvântarea acestuia.

Ora de rugăciune a fost animată de corul "Juvenes Ecclesiae" al catedralei catolice din Iași.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Iași (catedrala "Adormirea Maicii Domnului"): Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a opta - încheierea

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat