Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași ("Sfântul Anton"): Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a șaptea

Cea de-a șaptea zi de rugăciune pentru unitatea creștinilor a fost găzduită de Parohia "Sfântul Anton" din Iași, marți, 24 ianuarie 2012. Celebrarea ecumenică prezidată de pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, a avut loc în biserica parohială, la ora 17.00.

La această celebrare au participat preoții din cadrul parohiei, precum și preoți din celelalte parohii și congregații din Iași, persoane consacrate, seminariști, numeroși laici, catolici și ortodocși.

Celebrarea ecumenică s-a desfășurat după aceeași schemă obișnuită: Adunarea, Liturgia Cuvântului, Rugăciunea penitențială și stropirea cu apă sfințită. În încheiere s-a rostit rugăciunea de angajare și a fost oferită binecuvântarea.

Lecturile biblice propuse pentru această zi ne arată că cei care trebuie să depășească suferința au nevoie de sprijin de sus, iar acest sprijin provine din rugăciune. Tocmai de aceea ne este propusă imaginea Bunului Păstor care își conduce turma și prin locuri mai întunecate, întărind-o cu prezența sa. Forța Anei prin rugăciune a fost obiectul primului capitol din Cartea lui Samuel. Ana a înțeles că unele fapte se întâmplă numai cu ajutorul lui Dumnezeu, care a voit ca Ana și soțul ei să devină părinți. Textul primei lecturi este un exemplu care întărește credința în ceea ce pare să fie o situație disperată. Cuvintele psalmistului vin tocmai să întărească această speranță. Cei care își pun încrederea lor în Domnul nu trebuie să se teamă nici măcar de întunericul rupturii sau al neunirii pentru că păstorul lor îi va duce la pășunile verzi ale adevărului. Rămânând în același context al speranței, în Scrisoarea către Efeseni apostolul Paul ne îndeamnă să fim puternici în Domul și în forța sa atotputernică îmbrăcând armura spirituală a rugăciunii. Textul evanghelic ni-l prezintă pe Domnul înviat care îl îndeamnă pe Petru, și în persoana sa pe fiecare discipol, să descopere în ei înșiși iubirea Celui care este unicul Păstor adevărat. Cu alte cuvinte, Cristos îl cheamă pe Petru să vegheze asupra celor care sunt ai săi, care-l iubesc și care ascultă glasul său. Îl îndeamnă să-i învețe iubirea reciprocă, curajul și cooperarea în încercările vieții. În concluzie, prin harul lui Dumnezeu, martorul lui Cristos care a fost confirmat în noi ne obligă să acționăm împreună pentru unitate. Avem capacitatea și cunoașterea necesară pentru a da această mărturie? Întrebarea care se pune însă este: suntem noi dispuși să facem acest lucru? Bunul Păstor îi conduce și îi întărește pe toți cei care s-au încrezut în harul și sprijinul său și ne stimulează să cooperăm necondiționat cu el.

În predica sa, pr. Alois Bulai, profesor la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, i-a invitat pe toți cei prezenți să descopere imaginea lui Isus, Bunul Păstor care transformă în mod radical existența. Astfel, analizând fiecare dintre lecturile biblice propuse pentru această zi, părintele Alois a evidențiat intervenția directă a lui Cristos în viața poporului care, chemat de apostolul Paul în Scrisoarea către Efeseni să fie gata, mereu pregătit să înfrunte dificultățile care apar, ținând întotdeauna în mână scutul credinței, să nu înceteze să se roage. Căci și Ana, în ciuda neliniștii sale sufletești, s-a rugat Domnului și i-a mărturisit durerea sufletului ei. Iar Domnul nu a lăsat neascultată cererea ei. Deși a întâlnit numeroase obstacole, batjocura Peninei sau momentul în care rugându-se în templu, preotul Eli a crezut că este beată, Ana nu s-a descurajat ci a continuat să înalțe rugăciunea sa către Domnul. Și iată că prima lectură de astăzi ne-o prezintă pe Ana, aducându-i laudă lui Dumnezeu pentru că i-a ascultat rugăciunea; el este cel care va păzi pașii preaiubiților lui. În ceea ce părea o situație disperată, Domnul își arată puterea intervenind în favoarea celui care se roagă cu tărie. Același lucru ni-l arată și Psalmul 23. Bunul Păstor își conduce turma. El este cel care îi poartă de grijă. Chiar dacă trece prin locuri întunecate, turma sa nu are de ce să se teamă, căci Domnul îi este alături. Dumnezeu însoțește turma sa și o conduce în locul unde toți vor fi o singură familie împreună cu el. Părintele a atras atenția asupra importanței acestei încrederi pe care o transmite psalmul responsorial. Este suficient să ne gândim numai la efectul pe care îl produce această imagine a pășunilor verzi și a apelor de odihnă, în sufletul unui evreu care trăiește în pustiu înconjurat de praf și pietre arse de soare. În textul evanghelic, Isus îl înseamnă pe Petru să descopere în persoana sa iubirea unicului Păstor adevărat. Petru este întrebat nu o dată, ci de trei ori despre iubirea pe care o poartă Domnului, amintind de cele trei momente în care apostolul l-a renegat pe Cristos. Petru simte în inima lui acest fapt, de aceea se întristează atunci când este întrebat pentru a treia oară. Cu toate acestea, Isus îl cheamă pe Petru să conducă mielușeii, mieii și oile sale. Cristos îi încredințează misiunea sa, îl face părtaș direct la misiunea sa de păstor. Domnul îl îndeamnă pe apostol să pască oile sale nu ale altuia și îl cheamă să pășească pe urmele sale, să meargă în urma sa până la moarte. În finalul predicii sale, părintele Alois i-a îndemnat pe toți cei prezenți să înalțe rugăciuni către Domnul, Bunul Păstor, ca acesta să reverse harul unității asupra întregii sale turme, așa încât toți să fim una, adunați la final în jurul său.

PS Petru Gherghel a celebrat sfânta Liturghie în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a evocat figura sfântului celebrat la 24 ianuarie, Francisc de Sales, un episcop al unității. În cadrul predicii, comentând textele biblice proclamate, PS Petru Gherghel a accentuat importanța "păstorului cel bun", în preajma căruia fiecare creștin trebuie să se simtă în siguranță. Și fragmentul evanghelic are o semnificație deosebită: este necesar să colaborăm cu Isus, Păstorul cel bun, pe drumul unității, să fim toți reuniți în el.

Celebrarea de încheiere a acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc miercuri, 25 ianuarie, la ora 17.00, la catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Bulevardul Ștefan cel Mare. Celebrarea va fi transmisă în direct și de postul Radio Maria.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 ianuarie: Iași ("Sfântul Anton"): Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a șaptea

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat