Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Zi de formare umană și spirituală pentru tineri

Considerând trăirile semnificative ale tinerilor, surorile din Congregația "Maria Bambina" au organizat sâmbătă, 21 ianuarie 2012, o zi de formare pentru tineri, cu tema: "Tu și ceilalți", după tema anterioară, "Iubește ca să te iubești", la oratoriul "Maria Bambina" din Parohia "Sfânta Cruce" din Bacău, împreună cu pr. Marius Adam.

Aceste teme au permis să intrăm în noi înșine ca să înțelegem mai bine cine suntem și să dezvoltăm mai mult conștiința identității noastre de creaturi umane.

Am intuit că nevoia educației afective e din ce în ce mai actuală, deoarece copiii și tinerii care, cu micile sau marile lor probleme comportamentale, ne dau semnale de crize în dimensiunea relațională, pornind de la realitatea familială până la cea școlară sau extrașcolară.

Astăzi, mai mult ca altădată, e necesară o întoarcere la "atenția inimii", la acea dimensiune atât de profundă înscrisă în inima omului care califică viața în toate aspectele ei.

La prima întâlnire din această serie de zile formative cu titlul generic "De la bariera de cristal la iubirea cristalină", am căutat să descoperim că drumul cunoașterii de sine nu e altceva decât parcurgerea unui drum al iubirii: iubire de sine, iubire față de cei de lângă noi, iubirea lui Dumnezeu; o iubire care se învață zi de zi în relație cu sinele, cu familia, cu prietenii, cu cei din jur și tot ce ne înconjoară.

Pentru a ne introduce în temă, ne-am folosit de un joc interactiv prin care fiecare participant a trebuit să motiveze importanța pe care o are ca persoană (pentru sine, pentru ceilalți și lumea întreagă) iar sinteza acestor motive trebuiau exprimate cu voce tare în fața grupului sub formă de pledoarie în favoarea sieși.

Educația afectivă pe care ne-am propus-o prin aceste întâlniri vrea să asigure baza de la care să se pornească în edificarea trăsăturilor de personalitate, autostimă și echilibru, capacitatea responsabilității în fața vieții cu maturitate și angajare. Asta înseamnă că trebuie să stabilim relații interpersonale pozitive, să ieșim din eu-l nostru propriu (pe care în mod necesar trebuie să îl cunoaștem și să îl iubim) ca să recunoaștem și să acceptăm diversitatea și alteritatea din afara noastră. Acest joc ne-a permis să putem face o experiență imediată a încrederii în sine: să-ți onorezi aspirațiile, dorințele, nevoile și valorile cele mai înalte și să cauți forme adecvate pentru a le putea îndeplini și exprima este primul pas. În mod contrar înseamnă să cazi pradă timidității: să vrei să eviți confruntarea cu cineva care are valori diferite de ale tale și deci... să nu reușești să îți exprimi valoarea ca persoană cu atât mai puțin să reușești să convingi pe ceilalți că tu însemni cineva! Cu alte cuvinte e un fel de a spune "Am dreptul să exist!", adică să cred cu adevărat că eu contez și că sunt de neînlocuit cu toate luminile și umbrele care mă locuiesc.

Să știi să îți prețuiești calitățile personale nu înseamnă neapărat egoism!

De asemenea, și în relația cu cei din jurul nostru, secretul auto-considerației stă în faptul prețuirii, a respectului față de orice ființă umană pentru că fiecare este un pământ sacru. Să știi să vezi în ceilalți mai ales aspectele pozitive, descoperi că stima de sine crește pentru că adevărata cunoaștere nu e consecința lucrurilor mari pe care le putem face, a lucrurilor pe care le avem, ci pur și simplu recunoașterea a ceea ce cu adevărat suntem: o capodoperă!

Dar acest lucru nu e suficient să îl știm... trebuie să îi facem experiența... și oarecum, o experiență mică am făcut-o prin joc!

Vizionarea filmulețului "Nick Vujicic" ne-a ajutat să înțelegem încă odată că frumusețea interioară și exterioară, armonia cu sine însuși și cu lumea din jur se naște tocmai din faptul că te simți în profunzime o capodoperă unică și irepetabilă.

Textele biblice care ne-au însoțit pe acest parcurs au fost două. Primul ca fundal de referință: "Purtăm o comoară în vase de lut" (cf 1Cor 4,7) și al doilea "Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți" (Mt 22,40).

Vasul este obiectul care trimite spre un altul: întâi de toate la olarul care l-a gândit, plămădit, decorat și apoi la scopul pentru care a fost făcut. Forma sa depinde de cine l-a făcut. Dacă nu e spartă (adică prezintă integritate) garantează păstrarea conținutului. Fragilitatea e mare: e suficient foarte puțin ca să fie făcută bucăți. E adevărat, depinde de Dumnezeu sfințenia și realizarea noastră, dar este și datoria noastră să răspundem planului pentru care am fost creați.

De asemenea, Cuvântul lui Cristos care ne îndeamnă să îl iubim pe aproapele ca pe noi înșine a fost o explicație vie pentru cum trebuie să fie iubirea noastră: o inimă mare, imensă. Această iubire este un dar de la Dumnezeu, ba chiar este iubirea lui Dumnezeu revărsată în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dăruit. Nu e așadar o iubire obișnuită, nu e doar o prietenie: iubirea este totul dar pentru a o putea trăi trebuie să îi înțelegem calitățile.

Următorul filmuleț la care am fost invitați să dăm atenție ne-a stimulat percepția că iubirea trebuie să fie universală, pentru toți și dezinteresată, sau mai exact: interesată de cei care nu se pot iubi sau nu mai sunt iubiți... deci o iubire care ia inițiativa. Iubirea trăită astfel, înfruntă obstacole, depășește bariere, e capabilă să repare..."nu o bicicletă...e capabilă să repare UN OM!". Este o iubire care nu constă, așadar, în sentimente sau în cuvinte frumoase, ci în fapte concrete, realizabile, verificabile...

Pornind de la convingerea că fiecare este o parte din toți și că împreună suntem ca un curcubeu numai dacă ne lăsăm uniți și așezați precum culorile curcubeului, putem să fim pentru noi înșine și pentru ceilalți "inspirație la ceva mai mult".

După pauza de prânz în care ne-am refăcut energiile, am încercat să descoperim modurile și "măștile" pe care fiecare le poate afișa cu sine sau cu ceilalți. Împărtășind viața și experiența multor tineri, mergând alături de ei, am descoperit cât de necesar este să dăm importanță fiecărei istorii personale. Descrierile făcute prin scenete, jocuri de rol sau interpretări de situații în care ne prezentăm cu anumite "măști" în relațiile noastre (cinicul, omul plastilină, martirul, intelectualul, clownul, tiranul, fragilul, grandomanul, singuraticul) ne-au ajutat să vedem forma și căile strâmbe și deviate pe care iubirea din noi încearcă să se manifeste.

În grupul mare, ne-au încercat unele emoții semnificative, deoarece scenele exteriorizate erau, evident, reprezentarea trăirilor și manifestărilor noastre sau a celor foarte apropiați nouă.

E importantă stima de sine, echilibrul între supraevaluare și subevaluare, e importantă relația sănătoasă cu sinele și cu ceilalți, e importantă conștiința că "Dumnezeu mă vrea și de aceea mi-a dat existență" e frumoasă adevărata iubire și dacă o și înțelegem ea este fantastică!!!

Brățările împletite din cele șapte culori ale curcubeului pe care ni le-am oferit la despărțire au devenit semn memorabil: "Nu pot să îți fac rău fără să mă rănesc pe mine"! aceasta a devenit un angajament care să rodească în viața personală și în viața celor din jur împreună cu rugăciunea: "Îți mulțumesc, Doamne, pentru că sunt o făptură atât de minunată!"

Sr. Silvia Brandiu
(Congregația "Maria Bambina")

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 ianuarie: Bacău: Zi de formare umană și spirituală pentru tineri


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat