Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mircești: Unitatea, un drum necesar al creștinului

Sub deviza: "Unitatea un drum necesar al creștinului", duminică, 22 ianuarie 2012, ora 17:00, în biserica parohială romano-catolică din Mircești, județul Iași, a avut loc un moment de rugăciune ecumenică pentru unitatea creștinilor. La acest moment de rugăciune au fost prezenți preoți și enoriași, catolici și ortodocși, din localitatea noastră, dar și din alte localități învecinate. Cei doi preoți ortodocși au fost pr. Alin Hobincă, din Mircești, și pr. Cătălin Oprea, din Hălăucești. Preoții catolici au fost pr. Antonio Elcio, din Pașcani, și pr. Ioan Lungu, parohul comunității romano-catolice din Mircești.

Textul biblic, pe baza căruia am meditat și ne-am rugat, a fost cel propus de comitetul bisericilor creștine din Polonia: 1Cor 15,51-58. Iar "miezul" acestui text a fost: "Toți vom fi schimbați de victoria Domnului nostru Isus Cristos" (1Cor 15,51)

O primă abordare a textului a fost din această prismă: așa cum la înviere toți creștinii vom fi schimbați din muritori în înviați, din nefericiți în fericiți, tot astfel, acum, Domnul ne poate schimba inimile ca să îmbrățișăm unitatea voită de el. De aceea, Biserica ne chemă să ne încredem în Isus, să ne convertim și să ne rugăm lui.

Am auzit de multe ori cuvintele credință și convertire. Ele semnifică "naștere din nou". Iar naștere din nou înseamnă ca fiecare creștin să devină un "om nou": cu un nume nou, cu viață nouă, cu inimă nouă, cu o lucrare nouă, cu credință nouă, cu speranță nouă, cu dragoste nouă, cu moștenire nouă.

A doua abordare a fost asemănătoare: dacă voim ca într-o zi să auzim trâmbița care cheamă la înviere și la glorificarea veșnic fericită, trebuie ca de pe acum, fără întârziere, să ne deschidem inima spre ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, care ne chemă la dragoste și unitate. Cine refuză să audă acum această chemare la dragoste și unitate, nu va auzi nici trâmbița care chemă la înviere și viață fericită în cer.

În meditarea și aprofundarea acestui text ne-am ajutat și de lecturile biblice, propuse pentru această duminică (Iona 3,1-5.10; Ps 24; 1Cor 7,29-31; Mc 1,14-20), pe a căror margini s-au punctat următoarele idei:

- așa cum Iona nu putea să înțeleagă dragostea lui Dumnezeu și pentru păgâni, așa cum el nu concepea să stea alături de cei de alt neam, tot la fel s-ar putea întâmpla ca unii dintre creștini să nu înțeleagă dragostea și porunca unității cu frații lor, care pot avea culturi sau păreri diferite. (cf. In 17,21). Chiar dacă Iona n-a înțeles, voința lui Dumnezeu s-a impus.

- sfântul Paul, în lectura a doua de astăzi, ne spune că o viață nouă înseamnă a renunța la acea mentalitate care ne face să dorim și să acționăm numai în vederea fericirii lumești. Mentalitatea lumească asupra vieții, alături de prejudecățile noastre, pot întârzia mult lucrarea unității. Iar timpul nostru este scurt, curând vine moartea, vine judecata, și dacă nu ne-am implicat în mod pozitiv în refacerea unității, pierdem răsplata veșnică.

- evanghelia de astăzi ne spune că Isus căuta apostoli, lucrători pentru planul divin al mântuirii. Și am văzut că într-un loc a găsit doi, într-un alt loc alți doi, într-un alt loc 500 (cf. 1Cor 15,6), într-un alt loc 3000 (cf. Fap 2,41), într-un alt loc 5000 (cf. Fap 4,4), în alte locuri găsind chiar localități și regiuni întregi.

Dacă creștinii s-ar deschide spre lucrarea evangheliei și a unității, măcar doi de aici, doi din altă parte, 500 din altă parte, 3.000 din altă parte, 5.000 din altă parte, o localitate de aici, o regiune din altă parte, în scurt timp fața lumii dezbinate s-ar schimba, după voința Domnului.

Meditația și rugăciunile noastre s-au încheiat cu un verset din Psalmul 24,4: "Arată-ne, Doamne, căile tale, condu-ne pe cărările tale!" Amin.

Pr. Ioan Lungu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Mircești: Unitatea, un drum necesar al creștinului

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat