Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Noua superioară a Casei "Sfântul Iosif"

Duminică, 22 ianuarie 2012, a fost o zi de sărbătoare la Casa "Sfântul Iosif" din Iași (căminul de bătrâni, care aparține Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe"), deoarece a primit cu brațele deschise pe noua superioară a casei, în persoana sorei Rosa Bianchini, ajunsă din Italia la 20 ianuarie.

Primirea făcută vineri după-amiază a fost călduroasă. În holul casei așteptau plini de nerăbdare întreaga familie guanelliană: persoanele vârstnice care locuiesc în Casa "Sfântul Iosif", personalul, voluntarii și toate surorile care activează în dieceză, toți dorind să-i dea un "Bine ai venit" din inimă sorei Rosa.

La sfânta Liturghie de duminică am dorit să exprimăm recunoștința noastră sorei Luigina Verdaro care timp de nouă ani a slujit cu iubire, devotament și în tăcere ca superioară a casei și să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru noua superioară, sora Rosa, care a răspuns chemării Mirelui ceresc, Isus, de a veni în România. Nu credem că i-a fost ușor să lase țara natală, dar, încrezătoare în cuvintele fondatorului nostru, sfântul Alois Guanella, care spune că "Lumea întreagă este patria voastră", a spus "da" cu disponibilitate și acum este printre noi.

Discursul ținut la sfârșitul sfintei Liturghii de sora Serena Ciserani, superioara generală a Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", ne-a emoționat, deoarece a fost o mărturisire a experienței făcute în mijlocul poporului nostru în cei 15 ani în care a activat în România, cum "acasă" nu însemnă numaidecât țara în care te-ai născut, ci locul unde te simți iubită și primită.

Împărtășim cu dumneavoastră aceste cuvinte spuse din inimă, iar sorei Rosa îi promitem rugăciunea noastră zilnică, colaborare și ascultare pentru a arăta tuturor iubirea providențială a lui Dumnezeu.

Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe

*

Cuvintele sorei Serena Ciserani, la finalul Liturghiei

"Dragi părinți de la altar, dragi oaspeți ai acestei case și vouă tuturor vă spun bun găsit în mijlocul familiei noastre guanelliene. Cu mare bucurie și emoții mă aflu aici, cu bucurie pentru că aici mă simt Acasă, și cu emoții pentru că am onoarea de a o prezenta pe noua superioară a Căminului de bătrâni «Sfântul Iosif»: sora Rosa.

Privind în retrospectivă, îmi amintesc de momentul în care am primit ascultarea, că nu mi-a fost ușor să mă îndrept spre o țară străină. Dar ca și soră guanelliană m-am abandonat Providenței Divine, urmând îndemnul fondatorului nostru care spune «Tutto il mondo è Patria vostra», și așa am depășit nu numai iernile aspre și geroase, ci și multele și numeroasele încercări ce au venit mai apoi.

Pentru mine România însemna un teritoriu necunoscut și o limbă total străină, apoi am descoperit firul de legătură neolatin ce lega cultura poporului meu cu această țară și am simțit o mare bucurie.

Deși găseam în romani un popor cald, continuam să mă confrunt cu o mentalitate în care greu am pătruns și atunci am înțeles că rigiditatea comunistă inoculase profund, adânc în oameni privarea de libertate, nesiguranța sau omnipotența. Dar, în ciuda acestor lucruri, am întâlnit și oameni plini de dăruire, disponibilitate, amabilitate și cu spirit de sacrificiu.

Pe toți acești oameni am încercat să-i înțeleg și să-i accept așa cum erau ei, iar ca și răspuns am simțit că între mine și ei se formase o punte de legătură ce se baza pe respect, stimă, iubire și armonie.

La sfârșit am descoperit că a fost mult mai mult ceea ce am primit și continui și azi să primesc. Dar cel mai frumos lucru e că toate acestea nu s-au datorat culturii, științei, puterii, ci iubirii, respectului sau mai bine spus simplicității care este o caracteristică guanelliană.

Dragă soră Rosa, îți urez să te poți simți primită, îmbrățișată de acest popor care are o capacitate profundă de te face să te simți acasă, chiar în ciuda criticilor și zvonurilor auzite în străinătate.

Simplitatea și iubirea ta, pe care ai arătat-o vizavi de surori, acolo unde ai fost superioară și ca profesie asistentă medicală în decursul anilor până acum, îți vor fi de ajutor în noua ta misiune.

Sunt sigură că lumea a început deja să te iubească.

Iar părintele Guanella și părintele Orione să ne binecuvânteze pe noi toți!"

Sora Serena Ciserani

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Iași: Noua superioară a Casei "Sfântul Iosif"


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat