Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Casa "Sfântul Iosif"): Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a cincea

Celebrarea ecumenică din cea de-a cincea zi de rugăciune pentru unitatea creștinilor la Iași a avut loc duminică, 22 ianuarie 2012, în capela Căminului de bătrâni "Sfântul Iosif" (Surorile Providenței), la ora 17.00. Celebrarea a fost prezidată de pr. Iosif Dorcu, decan de Iași.

La această celebrare au participat, alături de pr. Iosif Dorcu, preoți aparținând parohiilor și congregațiilor din Iași, surorile gazdă împreună cu bătrânii aflați în acest cămin, surorile de la celelalte congregații din Iași, seminariști de la "Don Orione", precum și un număr mare de creștini catolici și ortodocși.

Celebrarea ecumenică s-a desfășurat după schema obișnuită: Adunarea, Liturgia Cuvântului, Rugăciunea penitențială și stropirea cu apă sfințită. În încheiere s-a rostit rugăciunea de angajare și a fost oferită binecuvântarea.

Tema principală a acestei zile de rugăciune a fost "Transformați de pacea lui Cristos înviat". Lecturile biblice propuse au evidențiat darul special pe care Cristos îl oferă celor care se apropie de el: pacea și fericirea sa. Prima lectură, luată din Cartea profetului Malahia, ne transmite tuturor promisiunea că Dumnezeu îl va trimite pe alesul său, pentru ca acesta să instaureze armonia și respectul în toate locurile. Profetul atrage atenția, în mod special, asupra unuia din conflictele cele mai dificile și durabile: lipsa de iubire în relațiile dintre părinți și copii. Restaurarea unității dintre părinți și copii nu este posibilă fără ajutorul lui Dumnezeu. Cuvintele psalmistului ne arată ce mare bucurie poate aduce această unitate dintre persoane. Ființa umană nu a fost creată pentru a fi singură, nici nu poate trăi în liniște într-un ambient ostil. Fericirea constă în a trăi într-o comunitate umană în armonie, pace, încredere și înțelegere. Lectura a doua luată din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni ne vorbește tocmai despre ceea ce vestea profetul Malahia în prima lectură. Isus este cel care aduce unitatea, pentru că în trupul său a dărâmat zidul despărțitor dintre persoane. Evanghelia după sfântul Ioan ne invită să căutăm pacea cu Dumnezeu și să restabilim relații noi și durabile în cadrul familiei umane și al întregii creații. Domnul înviat îi invită pe discipolii săi să intre în propria lui misiune: să ducă pacea, vindecarea și iertarea la toată lumea. Atât timp cât noi creștinii continuăm să fim despărțiți, lumea nu va fi convinsă de plinătatea adevărului mesajului Evangheliei adus de Cristos. Pacea și unitatea caracterizează această transformare iar Bisericile trebuie să se apropie de aceste daruri și să le realizeze.

Pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas din Iași, în predica sa, i-a invitat pe cei prezenți să mediteze asupra păcii aduse de Cristos cel înviat pentru toți cei care cred. Părintele a menționat că, adunându-ne în jurul lui Cristos cel viu, ne recunoaștem aceeași identitate de creștini. Regăsim unitatea pentru că împreună îl mărturisim pe același Cristos mort și înviat. Pentru a fi credibili, trebuie să ne regăsim uniți în fața aceluiași Cristos pe care fiecare dintre noi îl proclamăm. Amintind de lecturile propuse pentru această zi, părintele a amintit că "pacea" nu este doar un cuvânt rostit, ci este însuși Cristos. În prima lectură, profetul Ilie este trimis de Dumnezeu să anunțe poporul ca acesta să regăsească adevărata pace. Copii să se îndrepte cu bunătate spre părinți, și părinții la rândul lor să se întoarcă cu milostivire spre copiii lor. Profetul proclamă așadar pacea ca unitate în interiorul familiei, iar la nivel general ca unitate între oameni, fără a ține cont de diferențe. În acest fel blestemul lui Dumnezeu va fi îndepărtat de la ei. În a doua lectură, Paul se adresează creștinilor din Efes, făcând un progres în modul de a vedea intervenția lui Dumnezeu în mijlocul poporului, spunând că Isus Cristos este cel care aduce adevărata pace prin jertfa crucii sale. El este cel care a îndepărtat zidul care îi separa pe oameni. În acest fel ne regăsim în fața unicului Cristos ca membrii ai aceleași familii. Evanghelia este cea care subliniază ideea păcii aduse de Cristos, rod al învierii sale. Cristos proclamă pacea sa discipolilor adunați în cenacol. Această pace este rodul împăcării și al iertării. Iertarea este rodul iubirii lui Dumnezeu față de oameni. Regăsim acest dar atunci când ne adunăm în rugăciune și în meditarea cuvântului lui Dumnezeu. Părintele Egidiu a continuat predica sa, răspunzându-le celor care nu găsesc rostul efortului nostru pentru această unitate, din moment ce ea este un dar divin. Părintele a declarat că fiecare dintre noi am fost creați de Dumnezeu și fiecare am primit o responsabilitate. Dumnezeu ne pune la dispoziție darurile sale, iar responsabilitatea noastră este de a ne folosi de ele în vederea îndeplinirii acestei unități. Construcția solidă a unității este darul lui Dumnezeu, dar este nevoie de brațele noastre, de faptele noastre de slujire și caritate. Iar câmpul carității este vast, a precizat părintele, oferind ca exemplu concret slujirea pe care surorile Providenței o realizează față de cei bătrâni aflați în suferință, indiferent de confesiunea acestora. Părintele i-a invitat pe toți cei prezenți, ca privind la această mărturie concretă, să înalțe către Dumnezeu rugăciunea pentru ca darul unității să se reverse asupra tuturor. Să cerem cu toții ca prin rugăciune și fapte concrete de slujire să se desăvârșească darul unității în credință!

PS Petru Gherghel a celebrat sfânta Liturghie în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". La începutul predicii, PS Petru Gherghel a punctat universalitatea credincioșilor care se roagă în această săptămână pentru unirea în credință, prin menționarea unor locuri: Roma, Ierusalim, Iași etc. În continuare, el a vorbit despre "pace", mesajul central care se desprinde din lecturile biblice proclamate. Un mesaj al lui Isus, după înviere, a fost despre pace: "Pace vouă!". Iar unul din elementele fundamentale pe care le cuprinde pacea se găsește în prima lectură: "El va întoarce inima părinților către fii și inima fiilor către părinții lor", adică pacea care își are originea în familie.

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc luni, 23 ianuarie, la ora 17.00, în Amfiteatrul A14 al Facultății de Teologie Romano-Catolică, din cadrul Universității "Al. I. Cuza" din Iași.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Iași (Casa "Sfântul Iosif"): Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a cincea

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat