Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași ("Frații Școlilor Creștine"): Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a patra

Congregația "Frații Școlilor Creștine" din Iași a găzduit cea de-a patra zi de rugăciune pentru unitatea creștinilor, sâmbătă, 21 ianuarie 2012. Celebrarea ecumenică a avut loc în capela congregației din cartierul Aeroport.

La celebrarea prezidată de pr. Iosif Dorcu, decan de Iași și paroh al catedralei din Iași, au participat preoți aparținând parohiilor și congregațiilor din Iași, precum și un număr impresionant de persoane consacrate, seminariști și laici catolici și ortodocși.

Celebrarea ecumenică a cuprins cele trei momente principale: Adunarea, Liturgia Cuvântului și Rugăciunea penitențială. În încheiere s-a rostit rugăciunea de angajare și a fost oferită binecuvântarea.

Lecturile biblice propuse pentru această zi au avut ca temă principală transformarea realizată de Cristos prin victoria sa asupra răului. În Isus învățăm ceea ce înseamnă realmente cuvântul "victorie" pentru noi oamenii, adică fericirea de a împărtăși iubirea lui Dumnezeu, depășind împreună cu el tot ceea ce ne desparte pe unii de alții. Cuvintele primei lecturi, luate din Cartea Exodului, avertizează categoric împotriva participării la rău și la nedreptate. Ni se atrage atenția și ni se spune că atitudinea majorității nu poate în nici un caz să folosească drept scuză. Răul nu este permis sub nici o formă. Admonestările Apostolului din a doua lectură, luată din Scrisoarea către Romani, ne invită să învingem răul prin bine. Numai binele poate întrerupe acea spirală interminabilă de ură și dorința umană de răzbunare. De aceea suntem chemați să depășim aceste sentimente distructive. A face binele este o manieră eficace de a lupta împotriva răului dintre noi. Lectura din Evanghelia după sfântul Matei descrie lupta Fiului lui Dumnezeu împotriva Satanei, personificarea răului. Victoria lui Isus asupra ispitelor în pustiu se împlinește în ascultarea sa față de Tatăl, care îl conduce la cruce și apoi la înviere. Ni se confirmă încă o dată că bunătatea lui Dumnezeu este cea care învinge: iubirea depășește moartea. Domnul înviat este aproape de noi, ne însoțește în luptele noastre împotriva păcatului și ispitei în lume. Suntem îndemnați să împărtășim misiunea lui Cristos de a duce speranța acolo unde este nedreptate ură și disperare.

Părintele Iosif Dorcu a început predica să citând un paragraf al unei lucrări semnată de James Douglas, un ateu militant. James, în prefața cărții sale, se întreba ce fel de creștinism poate fi acesta în care cei care se consideră creștini sunt într-o continuă ură și dezbinare de aproape o mie de ani, iar de aproximativ o sută de ani se roagă pentru unitate și continuă să se certe? Se pare totuși că acest autor are foarte mare dreptate, întrucât după 2000 de ani de creștinism, timp în care teologia a evoluat, s-au realizat numeroase traduceri ale Bibliei și a existat o foarte bună comunicare la toate nivelurile, totuși continuăm să rămânem închistați într-o ură care durează de aproape o mie de ani. Să înțelegem însă că ar trebui să fim fataliști, privind la acest deznodământ? Am putea fi foarte ușor ispitiți să facem acest lucru, a menționat părintele, însă citind textul evanghelic propus pentru această zi, suntem cumva mișcați de ideea speranței pe care ne-o transmite acest text. Și Isus a fost ispitit, dar a dus o luptă directă cu răul, iar la final descoperim că, de fapt, Cristos este cel care învinge. Iată așadar, speranța care ar trebui să străbată inima fiecărui creștin: Cristos învinge. Descoperim încă odată gândul profund al acestei săptămâni de rugăciune pentru unitate care ne arată că prin victoria lui Cristos, toți vom forma o singură familie. Toți cei care au pierdut orice speranță trebuie să privească spre Isus, căci în această lume a contrastelor, a nemulțumirilor, a neînțelegerilor nu va învinge răul ci Cristos. Victoria este mereu a sa. Cu siguranță că nimănui nu îi este plăcută dezbinarea. Ne manifestăm mereu credința și îl invocăm pe Dumnezeu numindu-l Tată. Dar oare cărui tată îi place să-și vadă copii dezbinați? De aceea este necesară și urgentă unitatea creștinilor. Făcând referire la întâlnirile ce au loc în această perioadă de rugăciune, părintele a menționat că ele ar trebui să fie un strigăt adresat lumii necreștine. Pentru că Isus, cel care a învins răul, nu este doar al celor care se unesc în rugăciune, ci este al tuturor. Însă, creștinismul și-a pierdut această credibilitate în fața lumii necreștine din cauza dezbinării care există între membrii săi. Creștinismul este religia iubirii, dar astăzi nu mai este văzut așa. Cu toții suntem chemați să ne îndreptăm către cei care refuză dialogul și iubirea. Isus ne-a iubit pe toți necondiționat fără a face separări. Este dorința sa ca toți să fim una.

Deși mulți se întreabă dacă au vreun efect aceste rugăciuni pentru unitate, părintele a ținut să evidențieze câteva evenimente care au adus o schimbare profundă în acest sens. Este vorba, în primul rând, de întâlnirea ce a avut loc între papa Paul al VI-lea și patriarhul Atenagoras al Constantinopolului. Reacțiile care au apărut imediat după acest eveniment nu au fost însă cele mai bune. Din contră, cei doi au fost acuzați de masonerie și de ateism de către cei care se opuneau ecumenismului. Astfel de reacții întâlnim și astăzi, dar descoperim totodată și oameni care continuă să spere în realizarea acestei unități. Părintele a invocat mesajul mitropolitului Ioan Ziziulas care spunea, făcând referire la Biserica Ortodoxă pe care o cârmuia, că ea este deschisă criticilor, pentru că cel care ia decizii în favoarea unității este întotdeauna criticat. Căci așa cum nici ei nu sunt infailibili, în aceeași măsură nici cei care aduc critici acestei atitudini nu sunt, la rândul lor, infailibili. În final, părintele, i-a invitat pe toți cei prezenți să-și deschidă inimile și să ofere Domnului suflete pline de iubire în care să-și găsească loc mereu darurile pe acesta le oferă necondiționat și să fie capabili să spună: "Dă-ne, Doamne, darul unității!"

Sfânta Liturghie de la catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a fost celebrată de PS Petru Gherghel. La predică, PS Petru Gherghel a vorbit despre textele din Sfânta Scriptură care au fost proclamate, propuse pentru această săptămână de rugăciune. Iubirea față de toți oamenii, mai ales față de dușmani, trebuie să caracterizeze viața fiecărui creștin. Mai mult, toți sunt chemați să ia atitudine față de rău, să transforme răul în bine, așa cum sfântul Paul ne îndeamnă "să învingem răul prin bine". Și exemplul lui Isus este veritabil în acest sens, prin victoria sa asupra planurilor răului, model de acțiune pentru viața creștină.

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc duminică, 22 ianuarie, la ora 17.00, în capela căminului de bătrâni "Sfântul Iosif" din Iași (Cartierul Bucium).

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 ianuarie: Iași ("Frații Școlilor Creștine"): Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a patra

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat