Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași ("Sfânta Tereza"): Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a treia

Parohia "Sfânta Tereza" din Iași a găzduit cea de-a treia zi de rugăciune pentru unitatea creștinilor, vineri, 20 ianuarie 2012. Celebrarea ecumenică, prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a avut loc în biserica parohială, la ora 17.00.

La această celebrare au participat preoții din cadrul parohiei, precum și preoți din celelalte parohii și congregații din Iași, persoane consacrate, seminariști, numeroși laici, catolici și ortodocși.

Celebrarea ecumenică s-a desfășurat după aceeași schemă obișnuită: Adunarea, Liturgia Cuvântului, Rugăciunea penitențială și stropirea cu apă sfințită. În încheiere s-a rostit rugăciunea de angajare și a fost oferită binecuvântarea.

Lecturile biblice din această a treia zi de rugăciune pentru unitate au evidențiat faptul că Dumnezeu poate schimba dezastrele și tragedia în victorie. El transformă toate suferințele, nenorocirile noastre și suferința incredibilă a istoriei într-o înviere care cuprinde întreaga lume. Astfel, în prima lectură luată din Cartea profetului Isaia, emoționanta sa profeție despre slujitorul suferind s-a împlinit total în Cristos. Noi suntem urmașii săi, născuți din suferința Mântuitorului și formăm în el o singură familie. Apostolul Petru, din a cărui scrisoare este luată cea de-a doua lectură, este un martor al pătimirii lui Cristos care ne oferă un exemplu concret: și noi suntem chemați să trăim aceeași formă de suferință din iubire, pe care a manifestat-o Isus față de Dumnezeu. El nu l-a blestemat pentru suferința sa, ci s-a încredințat Lui, judecătorul cel drept. Textul evanghelic, aparținând sfântului Luca, ne prezintă împietrirea inimii discipolilor aflați în drum spre Emaus, în fața suferințelor lui Cristos. Însă, explicația suferințelor lui Mesia poate fi descoperită doar în lumina prezenței Domnului. Și atunci, ca și acum, Isus este însoțitorul nostru constant pe drumul pietros al vieții, deschizându-ne ochii în fața planului misterios de mântuire. Fiind solidari cu toți cei care suferă, suntem chemați să învățăm de la slujitorul suferind și răstignit să ne golim de noi înșine, să ne abandonăm și să ne oferim ca jertfă.

La predică, pr. Vasile Petrișor, amintind de invitația profundă a acestor zile de rugăciune pentru unitate, a menționat faptul că, mai mult decât în anii trecuți, textele biblice pregătite de comisia poloneză pentru acest an ne ajută să reflectăm asupra unicului fundament al unității care este însuși Cristos. Anul acesta suntem chemați să reflectăm mai mult asupra a ceea ce ne unește, decât asupra acelor elemente care ne separă și ne diferențiază pe unii de alții. Astfel, pe Cristos îl iubim cu toții, indiferent de confesiunea căreia îi aparținem: catolici, ortodocși, protestanți, cu toții privim cu încredere la Cristos. El a suferit pentru fiecare dintre noi. Iată, așadar, care este fundamentul unității: Cristos. Părintele a atras atenția asupra concepției greșite care există astăzi cu privire la ecumenism. Ecumenismul înseamnă înainte de toate o întoarcere la Cristos. Noi avem impresia că de ecumenism trebuie să se ocupe doar reprezentanții Bisericii. Or, acest lucru este total greșit, pentru că ecumenismul nu se face în birouri; ecumenismul nu se discută și nu se negociază. Punctul de pornire este de jos, tocmai de la noi. Iar primul pas pe care suntem datori să-l facem este tocmai acela de a ne întoarce spre Cristos și astfel de a ne îndrepta unii spre ceilalți. Lecturile din această zi, a precizat părintele, vin tocmai să întărească acest imperativ. În Evanghelie, cei doi ucenici, care au stat aproape de Cristos timp de aproape trei ani, așteptau momentul în care Isus va declanșa o revoluție și va elibera Israelul împlinindu-le astfel visul. Însă, chiar sub ochii lor, Isus, cel în care ei își puseseră toată speranța, este ucis fiind răstignit pe cruce. În acel moment, toate speranțele lor și toate planurile lor au fost distruse. De aceea ei părăsesc Ierusalimul și se îndreaptă spre Emaus. Însă, Emausul, înainte de a fi o localitate, este de fapt o stare. Este acea stare în care intrăm atunci când, asemenea celor doi ucenici, toate visele și planurile noastre se destramă și nu reușim să găsim nici o soluție. Cei doi ucenici părăsesc așadar Ierusalimul, se depărtează de nucleu central al Bisericii, se depărtează de Cristos însuși. Dar iată că Isus li se arată și merge cu ei, îi însoțește și îi convinge să se întoarcă la Ierusalim, la Biserică, acolo unde de fapt stă el. Și nouă, astăzi, Isus ni se arată și ne invită să facem același drum, să mergem spre Ierusalim, spre Biserică. Părintele a amintit că diviziunile au început să apară în momentul în care oamenii s-au îndepărtat de Cristos. De aceea, unica soluție pentru realizarea unității este reîntoarcerea la el. Aceasta este invitația cea mai profundă a Bisericii. Cristos este cel care ne unește. Ajunși în jurul său, vom observa mulți oameni care sunt în drum spre Emaus, căzuți pradă dificultăților de tot felul și disperării. Pe aceștia suntem îndemnați să îi însoțim, să ne alăturăm lor și să îi conducem spre Cristos, acolo unde cu toții vom forma o mare familie.

În același timp, sfânta Liturghie de la catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, celebrată de PS Petru Gherghel, a fost precedată de adorația euharistică. Rugăciunile și cântările au fost despre unitate.

Comentând textele sacre care au fost proclamate, PS Petru Gherghel a vorbit la predică despre "suferință". El a menționat că suferința trebuie să reprezinte pentru fiecare creștin o încurajare în a persevera pe drumul rugăciunii și al unității, după modelul lui Cristos. Suferința și crucea lui Cristos au fost universale, pentru toți oamenii, de aceea orice creștin este chemat să participe la refacerea unității. El a reamintit, în acest sens, motoul acestei săptămâni de rugăciune: "Toți vom fi schimbați prin victoria, prin biruința Domnului nostru Isus Cristos".

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc sâmbătă, 21 ianuarie, la ora 17.00, în capela Fraților Școlilor Creștine din Iași (Cartierul Aeroport).

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 ianuarie: Iași ("Sfânta Tereza"): Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a treia

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat