Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sesiune științifică ecumenică

Cu prilejul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, Centrul de Cercetare Ecumenică și Dialog Interreligios Pax et Unitas, din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan, alături de Facultatea de Teologie Pastorală și Facultatea de Filozofie I. Duns Scotus, din cadrul aceluiași institut, în colaborare cu Liceul Teologic Franciscan și cele trei parohii catolice din Roman, au organizat sesiunea științifică ecumenică cu tema: "Toți vom fi schimbați prin victoria Domnului nostru Isus Cristos" (cf. 1Cor 15,51-58), eveniment ce a avut loc în ziua de 19 ianuarie 2012, începând cu orele 15.00, în aula magna a institutului.

La cuvântul de introducere a acestei sesiuni științifice ecumenice, pr. lect. univ. dr. Damian Pătrașcu, rectorul Institutului Teologic Franciscan, a evidențiat care este scopul întâlnirilor în rugăciune pe parcursul acestor zile, și anume transformarea și convertirea noastră pentru unitate, prin victoria lui Cristos, Domnul și Mântuitorul nostru.

Într-un prim moment, prin conferința susținută, pr. asist. univ. Cristian Clopoțel a urmărit sublinierea faptului că unitatea pe care noi, creștinii, trebuie să o căutăm este aceea care ne adună în jurul lui Cristos, bazându-ne de altfel și pe bogata experiență a sfântului Paul, apostolul neamurilor, de la care avem acest text plin de învățăminte din prima Scrisoare către Corinteni, asupra căruia suntem chemați să reflectăm pe parcursul acestei săptămâni ecumenice.

Domnul dr. Emanuel Nazaretean, președintele comunității armenilor din Roman, în cadrul intervenției sale a făcut o scurtă prezentare a situației armenilor din România, după care a exprimat câteva considerații ecumenice din perspectiva confesiunii pe care o reprezintă.

În momentele care au urmat, a luat cuvântul pr. prof. univ. dr. Florin Țușcanu, protopop de Roman, care prin intermediul pledoariei sale a adus în atenția auditoriului un adevărat model de ecumenism practic, prezentând experiența marelui ierarh ortodox Visarion Puiu care în timpul exilului său a găsit înțelegere și ospitalitate în sânul Bisericii Catolice.

după susținerea conferințelor, a urmat, la ora 17.00, un moment de rugăciune ecumenică prezidat de către pr. paroh Fărcășel Francisc, în biserica romano-catolică parohială "Isus, Bunul Păstor", unde, plini de credință, ne-am rugat pentru darul unității Bisericii, pentru ca astfel cu toții să fim martori adevărați ai prezenței lui Dumnezeu în lume.

La acest eveniment ecumenic au participat preoți, profesori, studenți și elevi din cadrul Institutului și al Liceului Teologic Franciscan din Roman, preoți din diferite comunități catolice și ortodoxe, precum și numeroși credincioși.

Fr. Andrei Bejan, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 ianuarie: Roman: Sesiune științifică ecumenică

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat