Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Don Orione): Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a doua

Congregația "Don Orione" din Iași a fost gazda celei de-a doua zile de rugăciune pentru unitatea creștinilor, joi, 19 ianuarie 2012. Celebrarea ecumenică a avut loc în capela congregației, din șoseaua Păcurari, la ora 17.00.

La această celebrare au participat preoți din cadrul Congregației "Don Orione" împreună cu preoți ai parohiilor din Iași, persoane consacrate, seminariști, precum și numeroși laici, catolici și ortodocși.

Celebrarea ecumenică s-a desfășurat după aceeași schemă precum cea de ieri: Adunarea, Liturgia Cuvântului, Rugăciunea penitențială și stropirea cu apă sfințită. În încheiere s-a rostit rugăciunea de angajare și a fost oferită binecuvântarea.

În prima lectură luată din Cartea întâi a lui Samuel se descoperă faptul că transformarea noastră spre victorie ne învață că ea se produce pentru că Dumnezeu o vrea și nu noi înșine, fapt care ne determină să avem o încredere răbdătoare și la o profundă speranță în Dumnezeu. Ana este un exemplu al acestei răbdări plină de încredere și speranță. Marea ei victorie nu este una a armelor sau a națiunilor, ci o apreciere reală a unei lupte interioare și personale. Psalmistul devine un ecou al așteptării răbdătoare a Anei. Acesta îi aduce mulțumiri lui Dumnezeu, pentru că a schimbat rușinea și încurcătura sa, și continuă să aibă încredere în iubirea sa nestrămutată.

În lectura a doua, luată din Scrisoarea către Evrei, autorul amintește de răbdarea lui Abraham și a celor care au ieșit victorioși prin credința și încrederea în Dumnezeu. De aceea, a înțelege că Dumnezeu intervine și gestionează firele istoriei umane evită ispita de a dori triumful în termeni umani.

În Evanghelia după sfântul Matei, glasul din cer la botezul lui Isus proclamând "Acesta este Fiul meu iubit" pare să garanteze succesul imediat al misiunii sale mesianice. Chiar dacă împărăția lui Dumnezeu apare în formă decisivă la înviere, totuși realizarea ei definitivă va avea loc la a doua venire a Domnului. Pentru aceasta așteptăm cu speranță răbdătoare și încredere. Astfel, dorința noastră de unitate vizibilă a Bisericii cere o așteptare plină de răbdare și încredere. Rugăciunea noastră pentru unitatea creștină seamănă cu rugăciunea Anei și a psalmistului. Toate acestea ne transformă și ne pregătesc pentru unitatea vizibilă a Bisericii, nu așa cum o gândim noi, ci așa cum o dă Dumnezeu.

La predică, pr. Valeriano Giacomelli, superiorul congregației, amintind de mesajul PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a menționat că și astăzi, ca și acum 104 ani, există suflete nobile care ne îndeamnă să ne rugăm pentru unitate. Acest lucru este o dovadă a credinței noastre, un semn de ascultare față de însuși Isus Cristos, care s-a rugat Tatălui său ca toți să fie una. Cu toții, a amintit părintele, suntem chemați la convertire, însă pentru aceasta avem nevoie de bunăvoință, de disponibilitate în a-i urma pe înaintașii noștri în credință. Ana, despre care ne relatează prima lectură, este un exemplu clar în această privință. Ea s-a rugat cu multă credință și a obținut ceea ce a cerut. Același lucru suntem chemați să-l facem și noi, nu doar în aceste opt zile de rugăciune, ci mai ales să continuăm rugăciunea noastră neîncetat, după cum ne îndeamnă și sfântul părinte. Chiar dacă vor exista persoane care vor considera acest fapt o nebunie, așa cum ne relatează sfântul Paul referitor la moartea lui Cristos, suntem datori să ne rugăm neîncetat, convinși fiind că unitatea este o realitate vie. Cristos însuși ne-a oferit exemplul, calea pe care trebuie să o urmăm pentru realizarea acestei unități. Evanghelia ne spune că, deși nu avea nevoie de botezul lui Ioan, pentru că era curat, Isus s-a supus, primind botezul. Și noi suntem chemați ca prin umilință să ne convertim, să ne îndreptăm către cei de lângă noi, spunând împreună cu psalmistul "vindecă-mă Doamne" de păcatul care conviețuiește cu noi. Avem nevoie de această unitate, căci a fi creștin înseamnă a fi în același timp misionar. Or, pentru a-l vesti pe Cristos tuturor acelora care nu cred în el, avem nevoie să fim uniți, căci în ce fel putem fi noi convingători dacă suntem divizați? Iată deci sarcina fiecăruia dintre noi. Pentru a fi convingători trebuie să ne apropiem de Cristos având o credință onestă, o credință care prețuiește mai presus de toate porunca iubirii, într-o societate în care egoismul apasă cu mare greutate asupra persoanei. Prin acest egoism ne închidem față de cei din jurul nostru, iar ce este mai rău este faptul că ne închidem față de cei care stau foarte aproape de noi (vecini, prieteni, rude etc.). De aceea suntem datori să avem o credință fermă, condusă mereu de porunca iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele.

La începutul sfintei Liturghii celebrată în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, PS Petru Gherghel i-a îndemnat pe toți credincioșii să trăiască "dorul" după refacerea unității și să-și unească rugăciunile cu toți creștinii care aspiră la unitate. La predică, referindu-se la lecturile biblice care au fost proclamate, a vorbit despre răbdarea pe care Dumnezeu și-a dovedit-o întotdeauna față de poporul ales, răbdare care trebuie manifestată de orice creștin în rugăciunea pentru unirea în credință. De asemenea, el a menționat că refacerea unității va fi lucrarea lui Dumnezeu, nu o cucerire a oamenilor.

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc vineri, 20 ianuarie, la ora 17.00, la biserica "Sfânta Tereza" din Iași (cartierul Nicolina).

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași (18-25 ianuarie 2012)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 ianuarie: Iași (Don Orione): Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - ziua a doua

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat