Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săptămâna Păcii în Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași

Este al treilea an asociativ când Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași își propune aprofundarea anumitor teme importante atât vieții de credință, cât și vieții asociative, cum ar fi: pacea, caritatea, spiritualitatea și Acțiunea Catolică, utilizând metoda "săptămânilor".

În acest an asociativ dedicat recunoștinței, în săptămâna 8-14 ianuarie 2012, copiii, tinerii și adulții din Acțiunea Catolică s-au rugat pentru pace și au aprofundat necesitatea ei. Folosind Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Păcii din acest an, cu tema: "Educarea tinerilor la dreptate și la pace", au descoperit încrederea pe care Biserica o oferă tinerilor, rolul acestora în construirea păcii, rolul familiei și al celorlalți responsabili educaționali în educația tinerilor pentru dreptate și pace. Deși au fost realizate diverse activități, tema comună ne-a unit pe toți, cu toții, în diverse moment ale săptămânii, adunați în jurul lui Cristos, regele păcii și pacea adevărată, am cerut pacea pentru sufletele, familiile, comunitățile noastre parohiale și lumea întreagă.

Redau pe scurt câteva din descrierile activităților realizate în parohiile diecezei noastre cu acest prilej:

"La Onești săptămâna păcii a debutat cu o oră de rugăciune Taize care a avut loc luni, 9 ianuarie 2012, în capela Surorilor de Caritate ale Sfântului Apostol Paul din Onești. Au participat tinerii alături de pr. Paul Fechetă. Vineri seara, după Liturghie, a avut loc o cateheză adresată tinerilor și adulților bazată pe Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Păcii din 2012. Copiii au participat sâmbătă la o cateheză despre pace, exemplul propus copiilor fiind Maica Tereza, laureată a premiului Nobel pentru pace. Toate aceste activități s-au bucurat de participarea și susținerea asistentului spiritual AC, pr. vicar Paul Fechetă" (Ana Maria Blaga)

"Cu prilejul acestei săptămâni a păcii, membrii și simpatizanții Acțiunii Catolice din Faraoani și-au îndreptat privirea către Dumnezeu, în fiecare seară, după Liturghie, și s-au rugat pentru ca în viața fiecăruia, în familii și în toată lumea să existe pace. Mai mult, joi, 12 ianuarie 2012, s-a organizat o seară de neuitat pentru toți. Tinerii și adulții au participat împreună la un joc, Căutarea comorii, care a avut drept scop ca cei din asociație să se cunoască mai bine, să colaboreze, să devină un grup unit, în care să existe pacea și înțelegerea. Probele au fost atât distractive cât și educative. Împărțiți în grupuri mixte, tineri și adulți, au trebuit să rezolve diverse sarcini: să găsească mai multe obiecte afară pe întuneric, să compună o poezie care să conțină tema acestui an asociativ, să scrie lucrurile care aduc pacea și cele care nu aduc pacea, să mimeze mai multe lucruri și să spună calitățile tuturor membrilor echipei lor, având la dispoziție pentru fiecare probă 15 minute. Mulțumim bunului Dumnezeu pentru această minunată seară și fie ca în sufletele tuturor și în fiecare familie să existe pace și să nu încetați niciodată să vă rugați pentru ea" (Simona Ciuraru)

"Pentru că pacea e în natura noastră omenească originară, pentru că noi am fost creați să trăim în pace cu toți oamenii, dar natura noastră inițială a fost coruptă prin săvârșirea păcatului, omul are nevoie să revină la începuturi. Pornind de la această idee, tinerii Acțiunii Catolice din Cireșoaia au desfășurat mai multe activități. Pentru început, împreună cu tinerii din Târgu Ocna, am petrecut o după amiază de formare cu tema «Cine iubește, educă». Acest moment a fost un prilej de cunoaștere reciprocă și de comuniune. Cum Dumnezeu este izvorul păcii ne-am regăsit în fața preasfântului sacrament pentru a cere pacea inimilor noastre, a comunității parohiale și a lumii întregi. Am încercat apoi să reflectam și cu copiii asupra acestui mare dar al păcii. Îndrumați de catehete, copiii au făcut o mică scenetă care a fost apoi moment de discuție în grupuri. Cerem Domnului ca această pace să continue să coboare în inimile noastre pentru a trăi ca adevărați fii ai săi"

"Tinerii din Acțiunea Catolică Moinești am încercat în primul rând să vedem dacă există pace în sufletul nostru. În momentul în care noi suntem împăcați cu noi înșine, atunci vom împărți pace peste tot. Am căutat modalități de a aduce pacea în diferite situații, atât din viața noastră personală cât și din grupurile din care facem parte."

"Membrii Acțiunii Catolice din Parohia «Sfântul Nicolae» din Bacău, copiii, tinerii și adulții, în perioada 8-14 ianuarie 2012, au aprofundat Mesajul Sfântului Părinte adresat pentru Ziua Mondială a Păcii, au reflectat asupra darului păcii din propriul suflet, din familie, din comunitate, din lume prin participarea activă la diferite activități: momente de rugăciune, cateheză, grup de discuții, veselie". (Olga Herciu)

"În Parohia «Sf. Mihai» din Valea Mare, copiii din Acțiunea Catolică, după ce au definit pacea și au conștientizat prezența sau absența ei din inima lor, au descoperit împreună ce îi face să își piardă pacea, modalități de a o regăsi și și-au propus ca fiecare să fie mesager al păcii în familie, în grup, comunitate și la școală".

În Acțiunea Catolică a Copiilor, la Barticești s-a făcut un moment de rugăciune pentru pace, iar la Adjudeni, fiecare copil a desenat ceea ce reprezintă pacea pentru el și apoi a scris pe spatele desenului ce înțelege el prin pace; apoi au făcut un moment de rugăciune. În zona Iași, activitățile reprezentative pentru Săptămâna Păcii s-au desfășurat în parohiile Iași "Sfânta Tereza" (consistând în cateheze pe această temă și adorație euharistică la care s-a prezentat această intenție), și Iași "Sfântul Anton" (consistând în cateheze pe temă și crearea unui panou pe care fiecare copil a lipit câte o mânuță colorată, decupată după propria-i mânuță, panou pe care l-au prezentat la ofertoriu în cadrul sfintei Liturghii și intenții specifice).

Andreea Gheț, responsabila sectorului tineri din zona Iași, ne relatează: "În Parohia «Sfântul Anton de Padova» Iași, tinerii s-au rugat la rugăciunea credincioșilor din cadru sfintei Liturghii de duminică, 8 ianuarie 2012, pentru pace în lume, pace în familie, pace între oameni, între prieteni. Momentul cel mai așteptat a fost cel al catehezei de luni, când unul din tineri, Mihai Albert, a atins subiectul păcii. Din impresiile participanților la cateheză reiese cât de importantă, încurajatoare și educativă este mărturia unui tânăr pentru ceilalți tineri. "Pornind de la propria experiență de viață, mărturia prietenului nostru Mihai ne îndeamnă pe fiecare dintre noi, tinerii de azi, să ieșim din anonimat și să avem curajul de a arăta lumii cine suntem cu adevărat. În felul acesta putem contribui la sporirea păcii din această lume pe care ne-o dorim cu toții mai bună!" (Adriana Doboș)

Tinerii din Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Tomești s-au adunat într-o seară și au participat la sfânta Liturghie, s-au rugat un rozariu împreună și au discutat despre pace.

În Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, Săptămâna Păcii a avut două părți. Prima parte a fost duminică, atunci când în timpul sfintei Liturghii s-au spus câteva lucruri despre această săptămână și au organizat un ofertoriu special. Partea a doua: un moment de destindere în care fiecare participant a încercat să reprezinte o țară, dorind să arate dorința lor pentru pace în lume și înțelegere între națiuni.

Tinerii din Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Pașcani au vizionat marți, 10 ianuarie, filmul "The bucket list". Sâmbătă s-au adunat și au discutat despre Mesajul Sfântului Părintele. În această discuție au intrat și cele trei întrebări propuse în materialul primit: cum pot fi educați tinerii la respectul reciproc, la dialog și la înțelegere, cum pot fi eliminate atitudinile de intoleranță și de violență și cum putem să contribuim la răspândirea binelui și a adevărului.

Tinerii din Parohia "Trupul și Sângele Domnului" din Horlești au discutat despre mesajul Sfântului Părinte pentru pace, la finalul discuțiilor s-a realizat un tablou cu activitățile pe care ar putea să le realizeze astfel încât pacea să fie tolerată. Sâmbătă, în cadrul sfintei Liturghii, au rostit intenții pentru pace la rugăciunea credincioșilor.

Tinerii din Parohia "Preasfânta Treime" din Gura Humorului au marcat Săptămâna Păcii participând sâmbătă la sfânta Liturghie.

În Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, tinerii au participat la o cateheză pe tema păcii, au realizat intenții de pace pentru rugăciunea credincioșilor din cadrul sfintei Liturghii și și-au trimis mesaje de pace între ei.

În Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Răducăneni, tinerii au realizat sâmbătă un moment de rugăciune pentru pace la care a participat și comunitatea.

Dumnezeu să asculte rugăciunile noastre, să ne dăruiască pacea sa și să ne ajute să fim mărturisitori ai prezenței sale în lume, plini de speranță.

Bernadeta Farțade-Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-14 ianuarie: Săptămâna Păcii în Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat