Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - prima zi

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași a început miercuri, 18 ianuarie 2012, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", unde, la ora 17.00, a fost o celebrare prezidată de PS Aurel Percă. Au participat preoții din cadrul seminarului, parohiilor și din alte congregații din Iași, seminariștii, persoane consacrate și numeroși laici, catolici și ortodocși.

În mod tradițional, săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor este celebrată de la 18 la 25 ianuarie. Aceste date au fost propuse în anul 1908 de către Paul Watson, având o semnificație simbolică, deoarece astfel se acoperă perioada dintre sărbătoarea sfântului Petru și cea a sfântului Paul. Materialele din Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor din anul 2012 au fost pregătite de un grup de reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericii Ortodoxe și ai Bisericilor Vetero-Catolice și protestante în Polonia. Tema din anul acesta "Toți vom fi schimbați prin victoria domnului nostru Isus Cristos" (cf. 1Cor 15,51-58) este fundamentată pe cuvintele sfântului Paul adresate Bisericii din Corint. Ele ne vorbesc despre caracterul vremelnic al vieții noastre prezente, în comparație cu darul care ne este dat prin victoria lui Cristos în misterul pascal.

În cadrul primei zile, au fost citite trei lecturi biblice. În prima lectură, luată din Cartea profetului Zaharia, ni se prezintă bucuria împlinirii profeției lui Zaharia despre un rege victorios și smerit în persoana lui Isus Cristos. El, regele păcii, vine la ai săi, la Ierusalim, cetatea păcii pe care o cucerește prin blândețe și umilință. Lectura a doua, luată din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani, ne provoacă să ne evaluăm cu modestie și umilință pentru a ne descoperii propriile noastre capacități. În ciuda diversității de daruri care există între noi, formăm totuși un singur trup în Cristos. Fiecare dintre tradițiile noastre a fost înzestrată de Domnul cu daruri distincte, pentru a fi puse în slujba celorlalți. În Evanghelie ni s-a prezentat modul în care Cristos, prin slujirea sa, a răscumpărat refuzul nostru de a-i sluji lui Dumnezeu. S-a făcut pe sine exemplu de restaurare a tuturor relațiilor inter-umane.

În cadrul predicii, PS Aurel Percă a amintit cauzele principale ce au stat la baza elaborării textelor și rugăciunilor acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Alegerea Poloniei ca țară responsabilă pentru întocmirea acestor texte nu a fost lipsită de importanță. În ciuda grelelor încercări prin care a trecut, poporul polonez a descoperit acea putere de a reînvia, și aceasta numai prin rugăciune și privind la victoria lui Cristos asupra morții. Astfel, toți cei care au fost botezați trăiesc sub semnul sacramentelor și în rugăciune pot descoperi în poporul polonez un exemplu concret de unitate. Astăzi, fiecare dintre noi este chemat să privească la victoria triumfală a lui Cristos, pentru că prin ea noi vom fi schimbați și inimile noastre vor primi puterea de a se ridica din falimentul în care ne zbatem de multe ori.

Preasfințitul, amintind de lectura luată din Scrisoarea sfântului Paul către Romani, a menționat faptul că în Biserică fiecare a primit talanții săi, pe care trebuie să-i valorifice prin slujirea îndreptată spre ceilalți. Cu toții formăm o familie în care fiecare împlinește un rol pe care Dumnezeu l-a încredințat fiecăruia. Poate că aparent lucrăm în mod individual, dar scopul fiecărei activități trebuie să fie binele tuturor. Varietatea care alcătuiește Biserica ne îndeamnă pe fiecare să ne prezentăm în fața lui Dumnezeu cu darul primit, pentru a lucra la aceasta schimbare permanentă a Bisericii. Căci așa cum spune și sfântul Paul: "Toți vom fi schimbați prin victoria Domnului Isus Cristos". Amintind de mesajul evanghelic, Preasfințitul i-a îndemnat pe toți cei prezenți să-și exercite misiunea în spirit de slujire reciprocă. Unitatea nu se poate realiza decât printr-o slujire autentică, recunoașterea propriilor limite și defecte și prin oferirea a ceea ce avem mai bun pentru a ne apropia de Învățătorul nostru. În încheiere, Preasfințitul a reamintit faptul că fiecare este chemat să descopere ceea ce poate face mai mult pentru unitatea Bisericii.

Celebrarea a fost împărțită în trei momente principale. La început a avut loc Adunarea (deschiderea celebrării). Următorul moment l-a constituit Liturgia Cuvântului, în care s-au citit cele trei lecturi biblice, după care a urmat omilia rostită de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Toți cei prezenți s-au unit în rugăciune pentru unitate și transformare spunând într-un singur glas rugăciunea învățată de Isus. Ca semn al comuniunii, cei prezenți și-au oferit semnul păcii. În încheiere s-a rostit rugăciunea de angajare și a fost oferită binecuvântarea.

În același timp, PS Petru Gherghel a prezidat o sfântă Liturghie, care a marcat începutul Octavei Mondiale de Rugăciuni pentru Unitate, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, semn al unirii în rugăciune cu toți credincioșii. La predică, PS Petru Gherghel a vorbit despre universalitatea celebrării Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, care se desfășoară în întreaga lume. El a accentuat persoana și rolul lui Isus, modelul fidel al unității; prin moartea și învierea sa, Cristos îi îmbrățișează pe toți, independent de faptul că sunt învingători sau învinși. De asemenea, a menționat importanța fiecărui creștin în refacerea unității, fiecare persoană fiind un mădular care formează trupul lui Cristos.

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc joi, 19 ianuarie, la ora 17.00, în capela Congregației "Don Orione" din șoseaua Păcurari.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași (18-25 ianuarie 2012)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - prima zi

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat