Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La Giustiniana (Italia): Celebrarea Zilei Mondiale a Migrantului și a Refugiatului

Duminică, 15 ianuarie 2012, în biserica "Sfânta Fecioară Maria Neprihănit Zămislită" din La Giustiniana (Italia), începând cu ora 9.30, a fost marcată a 98-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului, întâlnire anuală la care au luat parte un mare număr de emigranți catolici prezenți în această dieceză (Porto Santa Rufina-Italia), din care nu au lipsit catolicii din România, prezenți în acest teritoriu.

Anul acesta Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a adresat un mesaj special prin care a subliniat că această zi poate avea o contribuție foarte importanță la noua evanghelizare a societății actuale.

La acest eveniment au luat parte Mons. Gino Reali, episcop de Porto Santa Rufina și capelanii diferitor comunități prezente în teritoriu: astfel comunitatea filipineză, reprezentată de pr. Marcial Castaneda; nigeriană, reprezentată de pr. Matteo Eze; poloneză reprezentată de Mons. Cristoforo Nykiel; românească reprezentată de pr. Adrian Chili; srilankeză reprezentată de pr. Nicola Subasinghe; slovacă, reprezentată de pr. Vladimir Stahovec; albaneză reprezentată de pr. Lulasch Brrakaj și diac. Enzo Crialesi, reprezentatul diecezan al emigranților.

Întâlnirea a avut loc în patru momente diverse, toate de mare intensitate. Primul, cu începere de la ora 9.30, a avut loc în sala de teatru parohial, moment în care parohul comunității, pr. Leonardo Ciarlo, i-a primit cu bucurie pe emigranți, după care responsabilul diecezan al acestora, diac. Enzo Crialesi, i-a întâmpinat pe toți capelanii și pe cei peste 400 de emigranți. Dintre aceștia aproximativ 50 erau din România, din cele două comunități din Cesano și Ladispoli.

După prezentarea fiecărei comunități în parte și după salutul episcopului Gino, diferitele grupuri au prezentat diferite cântece (filipinezii, nigerienii și polonezii), poezii (românii) și dansuri (românii, srilankezii și nigerienii) din diferitele lor tradiții culturale.

Al doilea moment și cel mai important a fost celebrarea în diferite limbi a sfintei Liturghii de la ora 11.45, prezidată de PS Gino Reali și concelebrată de responsabilii diferitor de comunități de emigranți. Anumite cântece, lecturile și ofertoriul a fost organizat de diferitele comunități, în limbi diverse. În limba română s-a cântat psalmul responsorial, s-a citit o invocație la rugăciunea credincioșilor și a fost intonat cântecul de la sfârșitul sfintei Liturghii.

În predică, Mons. Gino Reali a evidențiat atitudinea binevoitoare și plină de afecțiune pe care o are întreaga biserică diecezană față de toți emigranții, cerând în același timp rugăciuni pentru creștinii ce sunt persecutați în Nigeria, Filipine, Irak și în țările din Orientul Mijlociu. A subliniat aceasta amintind că Biserica este izvor de speranță, de încredere și de comuniune, iar noi, cei adunați aici împreună, din toate colțurile lumii, manifestăm catolicitatea și universalitatea Bisericii.

Imediat după sfânta Liturghie, după ora 13.00, a urmat al treilea moment al zilei ce a constat într-o agapă frățească, unde am avut bucuria de a gusta și mânca în simplitate și bucurie din diferite specialități culinare, specifice țărilor de origine ale emigranților. Comunitatea românească catolică a oferit spre degustare sarmale, cârnăciori, varză murată, salată boeuf, dulciuri și vin de Cotnari.

Al patrulea moment al zilei și ultimul, strâns legat de agapa frățească, chiar dacă nu a fost programat, a fost constituit de numeroase cântece și dansuri populare românești, filipineze și srilankeze, care au întreținut atmosfera de sărbătoare până la ora 15.00.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru această zi minunată de îmbogățire, nu numai culturală, ci mai ales spirituală, care să ne ajute pe toți să trăim în bucurie, fraternitate și respect reciproc, în unica Biserică a lui Cristos.

Pr. Adrian Chili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 ianuarie: La Giustiniana (Italia): Celebrarea Zilei Mondiale a Migrantului și a Refugiatului


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat