Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Schio: Celebrarea Zilei Mondiale a Migrantului și a Refugiatului

Duminică, 15 ianuarie 2012, Biserica Catolică a celebrat a 98-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului, iar noi, cei din comunitatea română, ne-am unit în rugăciune cu comunitatea africană anglofonă și cu credincioșii parohiei italiene în biserica "San Pietro Apostolo" din Schio, Vicenza.

În cuvântarea sa, părintele paroh, Monsenior Stenco Bruno, a subliniat necesitatea aportului personal, în cadrul fenomenului migrației, prezentat de Sfântul Părinte papa Benedict al XVI, în mesajul său, cu ocazia acestei zile, care anul acesta s-a intitulat "Migrarea și noua evanghelizare". Înlăturarea granițelor și procesul de globalizare, fac ca popoarele și persoanele să fie mai apropiate, fapt care obligă creștinul să reînnoiască "vestirea" lui Isus Cristos, unic salvator. Creștinului dezrădăcinat din țara de origine, se află într-un real pericol, de a nu se recunoaște ca parte a bisericii, ca parte dintr-o comunitate, ca manifestare de credință, culturală și tradițională, de aceea biserica trebuie să individualizeze noi strategii pastorale, pentru a ajuta emigratul creștin să-și trăiască credința susținut de cuvântul evangheliei. De asemenea, impactul cu noile tradiții, cu noua cultură europeană, trebuie să fie o oportunitate pentru aceia care nu l-au întâlnit pe Cristos, să ajungă la cunoașterea adevărului și a dragostei divine. Împreună creștinii trebuie să colaboreze în promovarea unor noi legi și politici care să favorizeze respectul demnității persoanei și protejării familiei, prin posibilitatea de a avea acces la muncă si asistentă socială și sanitară. De asemenea, părintele paroh a prezentat și îndemnul episcopului Diecezei de Vicenza, Excelența sa Beniamino Pizziol, către comunitatea creștină de a reflecta asupra drepturilor și obligațiilor date de către cetățenie, într-un mod special pentru fiii migranților născuți pe pământ italian, așa numiții "generația a doua".

La această Liturghie, comunitatea română a fost prezentă, într-un mod special, participând la animarea sfintei Liturghii, prin corul său, dar și prin participarea într-un număr mare a celorlalți membri a comunității. O prezență mult apreciată și care i-a mișcat pe cei prezenți a fost reprezentată, de prima participare a corului de copii români la acest moment de comuniune.

Evelina Grigorincu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 ianuarie: Schio: Celebrarea Zilei Mondiale a Migrantului și a Refugiatului


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat