Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Celebrarea Zilei Mondiale a Migrantului și a Refugiatului

Comunitatea română din Roma a fost implicată activ în celebrarea Zilei Mondiale a Migrantului și a Refugiatului, duminică, 15 ianuarie 2011. Împreună cu reprezentanți ai celorlalte comunități etnice prezente în Cetatea Eternă, membrii comunității noastre, conduși de pr. Isidor Iacovici, au fost prezenți la cele două momente care au marcat sărbătoarea: rugăciunea "Îngerul Domnului" cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea în Piața "Sfântul Petru" și sfânta Liturghie a comunităților de migranți din Roma la ora 16.00 în biserica "Santo Spirito in Sassia".

După ce ne-am rugat "Îngerul Domnului" împreună cu Sfântul Părinte, am primit cu recunoștință salutul special pe care ni l-a adresat. Vorbindu-ne nouă, migranților prezenți în Piața "Sfântul Petru", papa Benedict ne-a spus că aceștia "nu sunt niște numere", ci ființe umane "care caută un loc în care să trăiască în pace". De aceea, față de ei, "trebuie să exercităm în mod concret solidaritatea și caritatea creștină". Prin aceste cuvinte simple și profunde papa a reafirmat grija Bisericii pentru migranți, precum și faptul că în privința lor trebuie să existe o atitudine de "mărturisitori autentici ai Evangheliei, nu numai prin rugăciune, ci și prin fapte". Sfântul Părinte a amintit apoi de mesajul pe care l-a adresat cu această ocazie in care fenomenul migrației este considerat drept o oportunitate pentru noua evanghelizare. Într-adevăr, migranții nu trebuie să se considere doar destinatari ai grijii Bisericii, ci și protagoniști ai evanghelizării, ducând acolo unde ajung vestea cea bună a credinței lor în Domnul Isus.

Hrăniți cu aceste cuvinte, am participat apoi la sfânta Liturghie a comunităților de migranți în Roma, găzduită în biserica "Santo Spirito in Sassia". La Liturghia prezidată de episcopul Zygmund Zimowski, președinte al Consiliului Pontifical pentru Pastorația Sănătății, a participat un număr impresionant de preoți, toți implicați în asistența spirituală a migranților. Alături de ceilalți participanți, și comunitatea noastră a fost implicată în animarea lecturilor și a cântecelor, ajutându-i pe românii prezenți în biserică să se simtă acasă și în același timp să fie cu adevărat "catolici", adică uniți cu toți ceilalți de apartenența la aceeași Biserică Catolică. Episcopul ne-a îndemnat în cuvântul de învățătură să ne lăsăm convertiți de chemarea Domnului și să ne asumăm responsabilitățile față de noi înșine, față de ceilalți și față de Biserică în general. La sfârșitul sfintei Liturghii, reprezentanții comunității noastre au continuat sărbătoarea printr-o agapă frățească, exprimându-ne astfel bucuria de a ne simți membri ai marii familii a Bisericii.

Pr. Daniel Iacobuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 ianuarie: Roma: Celebrarea Zilei Mondiale a Migrantului și a Refugiatului


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat