Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Migranții și refugiații, în centrul atenției

Mâine (15 ianuarie 2011), se va celebra cea de-a 98-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului, cu tema: "Migrațiile și noua evanghelizare", ocazie de a reflecta la vastul și complexul fenomen al mobilității umane.

Împinși de sărăcie, de conflictele armate, de catastrofe naturale sau de prigoane, peste 190 de milioane de oameni trăiesc astăzi departe de țara natală. În lume, o persoană din 30 a fost nevoită să-și părăsească țara. Experții spun că în secolul nostru peste două sute de milioane de persoane se vor adăuga la numărul actual de migranți.

Potrivit ultimelor statistici, numai în Italia sunt prezente peste 5 milioane de persoane din 198 de țări. În anul 2010, numărul migranților creștini se ridica la peste două milioane și jumătate, aproape 59% din totalul străinilor rezidenți în Italia. Între aceștia, catolicii sunt circa un milion, care se adaugă credincioșilor ortodocși și protestanți. Pentru ei, parohiile și diferitele instituții din Italia și-au propus să dezvolte mai mult rețeaua de primire. De asemenea, se preocupă de minorii străini neînsoțiți și de studenții internaționali, actualmente aproape 4 milioane, cu o creștere ce se estimează la peste 7 milioane în 2025.

Anul acesta, mesajul lui Benedict al XVI-lea cheamă Biserica să procedeze la o nouă evanghelizare: o angajare ce trebuie să aibă loc într-un context cu totul nou, caracterizat de o tot mai mare intensitate a fluxurilor migratorii. De aici necesitatea de a găsi noi strategii pastorale, noi metode pentru ca migranții să fie întăriți, să-și păstreze experiența de credință și să devină ei înșiși mărturisitori ai Evangheliei în locurile în care se află.

Arhiepiscopul Antonio Maria Vegli?, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorala Migranților și Itineranților, face următoarea reflecție, publicată în revista "Migranti press" și reluată de Radio Vatican: "Fenomenul migrației duce la un amestec de persoane și de popoare, fiecare cu propriile caracteristici sociale, culturale și religioase. Acest proces deschide drumuri unice pentru evanghelizare, căci oferă comunității creștine ocazia de a-l mărturisi pe Isus Cristos, mai ales printr-un dialog respectuos și prin mărturia concretă a solidarității. Migranții pot de asemenea trezi conștiința creștină adormită, rechemând la o viață creștină mai coerentă".

Din partea creștinilor din țările de primire se cere solidaritate, respectarea și apărarea demnității și drepturilor migranților și susținerea eforturilor acestora de a se integra, fără a-și pierde identitatea umană și creștină. Din partea migranților se cere să conștientizeze îndatoririle pe care le au față de societatea care-i primește.

În mesajul papei se face apel și la mijloacele de comunicare socială. Cunoscând impactul pe care-l are mass-media asupra opiniei publice, aceasta este invitată să se preocupe de furnizarea de știri corecte, evitând termeni demagogici care urmăresc denigrarea migranților. În afară de răspândirea unei culturi a solidarității, contribuția mijloacelor de comunicare este necesară și pentru sensibilizarea societății față de situațiile în care drepturile refugiaților sunt încălcate.

Ziua de mâine ne îndreaptă și spre străinii care lucrează sau învață în România. În Iași, de exemplu, în ultima zi a anului trecut, la catedrala catolică a fost o întâlnire cu aproape 120 de bărbați din Sri Lanka, o țară insulară din sudul Asiei, în Oceanul Indian. În cadrul unui prânz, oferit de măicuțele din Congregația "Surorile Providenței", ei au povestit greutățile prin care trec și speranța că prin efortul pe care îl fac vor îmbunătăți condițiile de viață ale familiilor din țara lor. Episcopul Petru Gherghel a vorbit cu ei, i-a ascultat și i-a încurajat. Printre aceștia, 24 sunt catolici. Pentru ei și pentru alții care lucrează sau studiază în Iași a început să se celebreze în catedrală o Liturghie în limba engleză.

Există însă și o față mai puțin văzută a migrației. Dincolo de greutățile pe care le întâlnesc în muncă, de umilința pe care adesea trebuie s-o suporte, de faptul că unii sunt arătați cu degetul și desconsiderați pentru că sunt străini, migrația aduce cu sine și alte dificultăți. Recent, într-un sat din Moldova am întâlnit o mamă care crește trei copii. Soțul lucrează într-un oraș din Italia de mai mulți ani. Acolo a găsit pe altcineva și a dat uitării familia din țară. Ca această familie sunt multe altele. La acest fenomen se adaugă drama copiilor și adolescenților rămași acasă, care sunt crescuți de unul dintre părinți, în cazul în care nu au fost lăsați în grija bunicilor sau a rudelor. Apoi, în locurile depărtate de țară, mulți au uitat drumul spre Biserică și s-au îndepărtat de credință.

Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului ne cheamă să reflectăm la toate acestea și ne invită să înălțăm o rugăciune pentru cei plecați în căutarea unor condiții mai bune de viață.

("Ziarul Lumina", sâmbătă, 14 ianuarie 2012)

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat