Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Montesilvano (Italia): Întâlnirea generală a Comunității Magnificat, o extraordinară experiență de comuniune

Ca în fiecare an, Comunitatea Magnificat trăiește momentul ei de comuniune la nivel internațional în primele zile din an, mereu în perioada Epifaniei Domnului. Evenimentul s-a desfășurat la Montesilvano (Provincia Pescara, regiunea Abruzzo), în Italia, între 5 și 8 ianuarie 2012, și a avut ca temă generală "Noile Rusalii". După estimările oficiale, la eveniment au participat circa 1.200 de persoane, ocupând cel puțin cinci hoteluri de pe malul Mării Adriatice. Toți participanții au fost dintre cei care fac un drum în Comunitatea Magnificat, acesta fiind întâlnirea internațională dintre membri acestei Comunități.

Ca în fiecare an, și anul acesta Comunitatea Magnificat din România a fost reprezentată de un număr record: 50 de persoane, printre acestea numărându-se și persoane invitate, reprezentând diecezele în care comunitatea este prezentă.

Episcopii Diecezei de Iași, care au fost invitați în prealabil, au trimis ca reprezentant pe pr. Alois Fechet, vicar episcopal și responsabilul diecezan pentru viața consacrată. Apoi, de la Bacău au venit pr. Isidor Dâscă (decan de Bacău și paroh la biserica unde Fraternitatea "Shalom" se întâlnește pentru rugăciune) și pr. Ciprian Bișoc, vicar parohial. Din partea Arhidiecezei de București, la ceremonia asumării Angajamentului de Alianță a fost prezent și Preasfințitul Cornel Damian, episcop auxiliar de București, care se află la a doua sa participare la Montesilvano, însoțit de pr. Francisc Ungureanu. Tot din București a fost și pr. Ciprian Sascău ca să fie alături de sora și cumnatul lui, Cristina și Adrian Roșu din Bacău, care au asumat pentru prima dată Angajamentul de Alianță.

Din punct de vedere geografic, la membrii Comunității Magnificat veniți de prin toată Italia, și la cei veniți din România, s-a adăugat, ca în fiecare an și pr. Anton Bulai cu un grup de 14 persoane din Istanbul care parcurg un drum comunitar acolo, apoi au fost și 9 persoane venite din Argentina, unde Comunitatea Magnificat are deschisă o misiune.

Evenimentul a început joi seara, 5 ianuarie, cu sfânta Liturghie prezidată de pr. Luca Bartoccini, asistentul spiritual general al Comunității, care i-a introdus pe participanți în atmosfera spirituală a evenimentului printr-o predică despre Angajamentul Alianței. După cină a fost proiectat un film documentar cu titlul "A New Pentecost" cu privire la nașterea și dezvoltarea Reînnoirii Carismatice Catolice.

Vineri, 6 ianuarie, în Solemnitatea Epifaniei Domnului, după rugăciunea de laudă carismatică cu care s-a început ziua, a urmat prima învățătură, ținută de Vincenzo Genovese. Tema a fost "Un om după inima lui Dumnezeu. Saul și David: răspunsuri diferite față de aceiași «ungere»". Sfânta Liturghie a fost prezidată de cardinalul Stanisław Ryłko, președintele Consiliului Pontifical pentru Laici, prezent deja a patra oară în mijlocul Întâlnirii Generale a Comunității Magnificat. În după-amiaza aceleiași zile, desigur precedată de un alt moment de rugăciune carismatică, a fost prezentată învățătura cu titlul "Progresul și regresul spiritual", ținută de Daniele Mezzetti, iar seara, după cină, în jur de peste 1000 de persoane s-au strâns în jurul preasfântului sacrament expus pentru un moment de adorație care a durat aproape două ore.

Ziua de 7 ianuarie a fost centrul evenimentului pentru că a fost ziua asumării și reînnoirii Angajamentului Alianței. Dimineața, după rugăciunea de laudă carismatică, pr. Livio Tacchini, membru aliat în Comunitate, a ținut învățătura "Docilitatea față de Duhul Sfânt", urmată de sfânta Liturghie prezidată de Mons. Domenico Cancian, episcop de Città di Castello. Ceremonia Alianței a fost după-amiază. Într-o sală plină de frați și surori din toate fraternitățile, îmbrăcați în albe de sărbătoare, ea a fost prezidată de Mons. Gualtiero Bassetti, arhiepiscop de Perugia-Città della Pieve, fiind secondat de Mons. Cornel Damian și de Mons. Domenico Cancian. După Liturgia Cuvântului au fost prezentați cei 31 de noi candidați pentru Alianță, proveniți din Fraternitățile care se află în Perugia, Ponte Felcino, Città di Castello, Torino, Foligno, București și Bacău. Pentru prima dată șapte membri din Fraternitatea "Shalom" din Bacău au făcut Alianța în Comunitatea Magnificat, aceștia fiind: Mihaela Antica, Maria Antica, Maricica Ursache, Tereza Diac, Angela Moscaliuc, Cristina și Adrian Roșu. Din Fraternitatea "Misericordia" din București pentru prima dată au asumat Angajamentul de Alianță: Iulian Bejan, Cornelia Moldovan, Elena Bărberu, Angela Catău și Mihaela Drăgan, care se adaugă celor șase aliați din anii precedenți. A urmat apoi momentul îmbrăcării noilor aliați cu haina albă a aliaților, fiind un moment emoționant mai ales atunci când ceilalți membri ai Fraternităților i-au felicitat și îmbrățișat pe noii aliați. Predica Mons. Bassetti a fost centrată pe tema importanței de a urma chemarea în Comunitate și de a rămâne fideli angajamentelor asumate în fața lui Dumnezeu și a Bisericii. Ceremonia a continuat prin apelul Fraternităților, reînnoirea angajamentelor de la Botez, Litania Tuturor Sfinților și invocarea Duhului Sfânt, după care toți membrii au proclamat cu voce tare Angajamentul de Alianță. Un moment emoționant a fost atunci când noii aliați au semnat pentru prima dată în Cartea Alianței, după care au primit de la episcopi Regula de Viață și au fost felicitați printr-o îmbrățișare. Noilor aliați din România le-a fost înmânată Regula de însuși Preasfințitul Cornel Damian. Ziua s-a încheiat spre miezul nopții cu un moment de mijlocire personală pentru toți cei care au dorit după cină să recurgă la acest moment de slujire reciprocă prin rugăciune.

Ziua de 8 ianuarie a încheiat cea de-a XII-a Întâlnire Generală a Comunității Magnificat. Desigur că și această zi a început cu o oră de rugăciune de laudă carismatică, urmată imediat de învățătura finală, concluzivă, ținută de regulă de unul dintre Responsabilii Generali. Anul acesta cel care a ținut-o a fost Giuseppe Piegai și a avut titlul "Din ce parte suflă vântul Duhului?" Sfânta Liturghie, prezidată de același Mons. Gualtiero Bassetti a încheiat evenimentul.

Ce este Comunitatea Magnificat?

"Comunitatea Magnificat este răspunsul dat la o chemare specifică din partea lui Dumnezeu de a trăi viața nouă în Duhul Sfânt printr-un angajament stabil" (Regula de viață, art. 3,1). Ca realitate eclezială ea face parte dintre Noile Comunități apărute în Biserica Catolică după Conciliul Vatican II, în cadrul curentului de spiritualitate și har numit Reînnoirea Carismatică Catolică (RCC). Termenul Comunitate trebuie să fie înțeles în sensul unei asociații de credincioși, animate de un spirit comunitar, după modelul descris în Faptele Apostolilor (cf. 2,42-48). Acest termen, prin urmare, nu face nici o referință la viața religioasă călugărească, ci la viața comunitară propusă de can. 298-311 și 321-329 din Codul de Drept Canonic, chiar dacă în interiorul Comunității sunt prevăzute forme de viață în comun.

Fondată la Perugia în 1978 de Tarcisio Mezzetti și sora lui Agnese, Comunitatea a parcurs toate etapele discernământului eclezial. În prezent are un Statut propriu recunoscut de Biserică, se bucură de o autonomie proprie cu privire la structură, conducere, viață internă și în fondarea unor noi Fraternități. Comunitatea Magnificat este o Comunitate de Alianță, deoarece membrii ei își exprimă în mod public și oficial în fața episcopului angajamentul de dăruire în Comunitate și în Biserică prin Promisiunile de Alianță. Întreaga viață comunitară se dezvoltă în jurul îndemnului unui "cuvânt" sau a unei profeții, care a fost considerată încă de la origini fundamentală în construirea Comunității: "Cu Isus, pe Isus construiește!". În propriul Statut este definită carisma acestei Comunități astfel: "Membrii Comunității, punând Euharistia în centrul vieții lor personale și comunitare, se angajează - fiecare după propria stare de viață - să construiască un singur trup, după modelul primei comunități creștine (cf. Fap 2,42-48). Pornind de la experiența vie a Trupului lui Cristos, Comunitatea recunoaște ca principale carisme ale ei evanghelizarea și promovarea vieții comunitare" (Regula de viață, art. 3,2-3).

Comunitatea Magnificat este o comunitate laică din punct de vedere canonic, cu o vocație specifică, dar din care fac parte toate stările de viață: tineri, adulți - căsătoriți și necăsătoriți -, laici consacrați, preoți, care trăiesc cu toții ca într-o "mănăstire cu ziduri invizibile". Spiritualitatea Comunității Magnificat cuprinde cinci dimensiuni specifice: cea carismatică, cea a Alianței, cea euharistică, cea mariană și cea comunitară. Pentru a permite formarea și comuniunea, Comunitatea este organizată pe Fraternități. Formarea inițială este structurată pe mai multe nivele și se desfășoară de-a lungul a circa minimum șapte ani, fiind apoi continuată de o formare permanentă a membrilor care și-au asumat Angajamentul Alianței.

În prezent Comunitatea este răspândită în peste douăzeci de dieceze și arhidieceze de pe teritoriul a patru țări. În România, Comunitatea Magnificat a făcut primii pași încă din anul 2003, actualmente fiind formată din două Fraternități deja constituite: Fraternitatea "Misericordia" din București și Fraternitatea "Shalom" din Bacău, la care se adaugă grupurile de rugăciune din Popești-Leordeni, Râmnicu Vâlcea și Alba-Iulia. Mai multe informații pot fi găsite pe situl www.comunitateamagnificat.ro.

Pr. Victor Dumitrescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-8 ianuarie: Montesilvano (Italia): Întâlnirea generală a Comunității Magnificat


 

lecturi: 79.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat