Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul PS Petru Gherghel pentru Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate
- 2 februarie 2012 - Întâmpinarea Domnului

"Dumnezeu este iubire și cine rămâne în iubire,
rămâne în Dumnezeu, iar Dumnezeu rămâne în el"
(1In 4,16)

Dragi persoane consacrate,

Iubiți frați și surori în Cristos,

Celebrarea Nașterii Domnului, pe care am trăit-o la sfârșitul anului 2011, ne-a umplut inima de bucurie și speranță, și am experimentat, cu vie credință, prezența iubirii lui Dumnezeu între noi și față de noi.

Am simțit încă o dată că Dumnezeu ne-a iubit așa de mult, încât ni l-a oferit pe propriul său Fiu ca noi să avem viață și s-o avem din belșug. Nu putem uita că el a devenit pentru noi Emanuel, adică Dumnezeu cu noi, și, prin iubirea sa veșnică, rămâne pentru totdeauna în sufletele noastre.

Cred că dintre persoanele care au trăit cel mai intens aceste zile și acest mister ați fost voi, dragi persoane consacrate, care ați ales și ați decis să-l urmați pe el, mirele sufletului vostru. Din bucuria voastră ați împărtășit și altora, mai ales copiilor și tinerilor, pe care i-ați avut mai aproape de voi.

Ne bucurăm pentru că v-ați apropiat nu numai de Biserică și de iesle, ci într-un chip deosebit de familii, de familiile cu bucurii, dar și de cele cu suferințe. Sunt sigur că ați purtat în multe suflete bucuria slujirii și iubirii voastre și ați înseninat multe inimi cu exemplul și trăirea voastră.

Păstorii, care au avut bucuria de a-l întâlni pe prunc și i-au oferit daruri, s-au întors la turmele lor cântând și preamărind pe Dumnezeu pentru tot ce au văzut în staulul din Betleem (cf. Lc 2,20). La fel au făcut și magii veniți din răsărit.

Asemenea lor, voi, dragi persoane consacrate, ați avut bucuria de a-l întâlni în aceste zile și, asemenea lor, trebuie să faceți cunoscută marea bucurie și marele dar primit din cer, oferindu-l lumii pe cel pe care l-ați întâlnit, recunoscut și adorat.

În peștera din Betleem ați întâlnit-o pe Maria, tânăra curată și sfântă din Nazaret, care s-a învrednicit să-l primească pe cel promis, să-l aducă pe pământ prin lucrarea specială a Duhului Sfânt și să-l ofere omenirii. Către ea ați fost chemate să priviți și să înțelegeți misiunea și slujirea ei. Ea, trăind din plin desfășurarea evenimentelor din peștera din Betleem, nu înceta să admire și să păstreze toate acele momente și cuvintele ce le auzea, meditându-le în inima ei (cf. Lc 2,19).

Asemenea Mariei, și voi, dragi surori, sunteți chemate să nu uitați nicicând cele ce s-au întâmplat în Palestina, la Betleem, în acele momente sfinte și să le trăiți din plin, întipărindu-le pentru totdeauna în inima voastră, manifestându-le prin trăirea voastră, continuând astfel să-l preamăriți pe Dumnezeu pentru cele auzite și trăite de sfintele sărbători.

Dragi persoane consacrate,

Biserica, admirând și recunoscând alegerea voastră de a fi cât mai aproape de Isus și de oameni, s-a îndreptat cu multă grijă spre fiecare dintre voi, chemându-vă să continuați fără încetare oferta și slujirea voastră și să o oferiți lui Isus și oamenilor.

În curând vom celebra un alt moment special din viața lui Isus și a familiei sfinte, Întâmpinarea Domnului. Maria și Iosif, două persoane consacrate, cu o vocație specială, îl prezintă pe Isus la templu, pentru a-l oferi Domnului, după cum era scris în lege. Pruncul a fost întâmpinat de bătrânul Simeon și prorocița Ana, un om drept care aștepta cu mare speranță împlinirea profețiilor, și o văduvă, care ajunsese la 84 de ani și nu părăsea templul, slujind zi și noapte prin post și rugăciuni. Amândoi s-au bucurat și au început să vorbească despre prunc tuturor celor care așteptau mântuirea în Israel.

Titlul sărbătorii vorbește despre o întâmpinare, o ieșire înainte, o întâlnire.

Dragi frați și surori,

Fericitul Ioan Paul al II-lea a stabilit ca această zi să fie dedicată persoanelor consacrate, ca o zi a întâlnirii lor cu Domnul și între ele, ca o zi dedicată vieții consacrate lui Dumnezeu și fraților.

Ne bucurăm să știm că această practică este iubită și susținută și de actualul Sfânt Părinte Benedict al XVI-lea și ziua dedicată vieții consacrate continuă și trebuie să fie o adevărată trăire sufletească, o întâlnire și o întâmpinare a lui Cristos, care se îndreaptă spre fiecare, umplând de bucurie sufletul celor care îl așteaptă pe Dumnezeu.

Dedicând această zi rugăciunilor, reflecțiilor și întâlnirilor, persoanele consacrate au fericita ocazie, mai mult decât ceilalți credincioși, să se bucure de întâlnirea cu cel care vine la templu și cu cel care se îndreaptă spre fiecare suflet ca spre un sanctuar în care vrea să aducă lumina harului și a iubirii și să reverse tot farmecul iubirii cerești.

A XVI-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate se va celebra în diferite centre și în fiecare casă călugărească. Aveți o fericită ocazie de a-l întâlni pe Isus, lumina neamurilor, care vine mereu la noi ca să ne împărtășească darul luminii sale și să ne aducă aminte că trebuie să ne lăsăm conduși de jertfa sa și de chemarea pe care ne-a încredințat-o.

Lumina, pe care o răspândesc lumânările pe care le purtăm în mâini la procesiunea tradițională, reprezintă un motiv de meditație. Purtând în mâini lumânările aprinse, toți trebuie să ne aducem aminte că, pentru a merge spre Tatăl, îl avem drept ghid pe cel care este lumina neamurilor.

Mergând în lumina lui putem deveni și noi la rândul nostru lumini pentru frați. Pentru a împlini acest rol nu trebuie să uităm că suntem datori să acceptăm drumul sacrificiului, drumul înfruntării și al luptei, drumul dăruirii și al umilinței. Pentru a ne oferi mântuirea și lumina evangheliei, Isus s-a umilit pe sine, luând firea de sclav, devenind ascultător până la moarte (cf. Fil 2,1-8).

Orice lumânare, ca să lumineze, trebuie să se consume, să se jertfească.

Iubiți frați și surori, dragi persoane consacrate,

Drumul nostru pentru împlinirea vocației și misiunii trebuie să fie drumul lui Isus și drumul Mariei. Pentru a ajunge la Dumnezeu și la oameni există o singură cale, calea iubirii și dăruirii personale. Fără acest drum rămânem departe de Dumnezeu și străini de oameni.

Acest lucru îl învățăm atunci când îi ieșim în întâmpinare lui Isus și el se îndreaptă spre noi și spre sufletul nostru cu lumina sa.

Celebrând cu bucurie Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate, mă bucur să vă adresez un îndemn plin de speranță și de sfântă satisfacție, știind că voi reprezentați imboldul cel mai fericit pentru a-l întâmpina pe Domnul, în a răspândi între oameni lumina sa, în a contribui la mărirea fericirii pe acest pământ și la asigurarea bucuriei veșnice.

Vă prezint cu respect mulțumirea și recunoștința mea și a Cucernicilor părinți parohi și vicari pentru slujirea oferită în folosul copiilor și tinerilor și, desigur, al familiilor printre care vă desfășurați activitatea.

Toți așteaptă să vadă nu atât lumânările în mâinile voastre, ci să descopere în voi izvorul luminii și cauza fericirii adevărate.

Nu vă descurajați în greutăți și nu fiți tulburați în drumul vostru de a-l urma pe el care a învins toate.

Împreună cu episcopul nostru auxiliar, cu toți păstorii sufletești și cu cei care vă cunosc și vă iubesc, vă repet cu apostolul neamurilor: "Bucurați-vă mereu în Domnul, și iarăși vă spun: bucurați vă. Bucuria voastră să fie cunoscută tuturor oamenilor. Domnul este aproape. Nu vă lăsați tulburați de nici o grijă, dar în orice împrejurare arătați lui Dumnezeu trebuințele voastre prin rugăciuni, prin cereri și aduceri de mulțumiri. Și pacea lui Dumnezeu, care întrece orice închipuire, va păzi inimile și cugetele voastre în Isus Cristos" (Fil 4,4-7).

Tuturor de ziua voastră vă dorim pace de la Cristos, mirele vostru, lumină de la cel ce v-a chemat și ales, ocrotire de la Maica sfântă, curaj pe drumul de slujire și multă bucurie în familiile voastre și între voi spre bucuria Bisericii și a credincioșilor noștri.

Iași, 25 ianuarie 2012

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat