Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": A apărut cartea Magazinul bijutierului

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Magazinul bijutierului. Meditații despre sacramentul Căsătoriei care din când în când se transformă în dramă, scrisă de Andrzej Jawień (Karol Wojtyła / Papa Ioan Paul al II-lea). Cartea apare în colecția "Cateheză", în formatul 14x20 cm, are 86 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 8 lei.

Cititorii revistei poloneze lunare "Znak" și ai revistei catolice "Tygodnik Powszechny" editată la Cracovia erau impresionați de suita de poezii publicate, în anii '50 ai secolului trecut de un anume Andrzej Jawień. Acesta era un poet a cărui stilistică era caracterizată prin responsabilitatea față de orice cuvânt și orice gând, după cum problema responsabilității domină și operele filosofice ale acestui autor. Simplitatea atractivă a limbajului său nu însemna naivitate, ci o simplitate dobândită în urma unei reflecții profunde. Însă puțini știu că "Andrzej Jawień" era de fapt un tânăr preot catolic, pe numele său real Karol Wojtyła, "Andrzej Jawień" fiind pseudonimul său literar.

Karol Wojtyła este o personalitate de prim rang a Bisericii Catolice contemporane, dar și a istoriei, fiind cunoscut mai ales ca papa Ioan Paul al II-lea. Pontificatul său de 26 ani (octombrie 1978 - aprilie 2005) este considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, în urma sfântului Petru (estimat între 34 și 37 ani) și al lui Pius al IX-lea (31 ani). Se știe că papa Ioan Paul al II-lea a fost o personalitate complexă, cu o activitate culturală impresionantă și că în tinerețea sa a fost pasionat de dramaturgie, iar mai târziu, ca preot, nu a abandonat această pasiune.

Cartea Magazinul bijutierului. Meditații despre sacramentul Căsătoriei care din când în când se transformă în dramă este rodul acestei pasiuni, fiind publicată în anul 1960 în revista lunară "Znak". Ediția în limba română, publicată de Editura "Sapientia" a fost făcută posibilă datorită traducerii realizate de pr. Felician Tiba, care se află la studii de specializare la Roma.

Magazinul bijutierului. Meditații despre sacramentul Căsătoriei care din când în când se transformă în dramă este o suită de monologuri tulburătoare structurată în trei părți despre marele mister al iubirii, privită prin ochii personajelor Tereza, Andrei, Ana, Ștefan, Monica, Cristofor și Adam.

Personajele care rostesc aceste monologuri se cunosc, interacționează uneori, schimbă idei, dar fiecare vede și înțelege altfel iubirea.

Vocile lor vin, revin și se completează, schimbă perspectivele în mod surprinzător, evoluează sub ochii noștri; mărturisirile lor se împletesc armonios ca într-o fugă de Bach, un echilibru perfect se formează în auzul nostru, un echilibru dinamic ce se înalță și ne înalță spre o altă înțelegere.

Textul piesei este însoțit de un comentariu pertinent realizat de scriitorul și criticul literar polonez Jerzy Pomianowski. În opinia acestuia, "conținutul dramei «Magazinul bijutierului» este înțeles cu mare ușurință de orice spectator și cititor: este vox humana, explicită și prezentă, ce oferă acestei complexe meditații nuanțele clarității și ale simplității".

Întâlnirea cu această carte este o întâlnire cu un Karol Wojtyła inedit pentru cititorul român. Cei interesați pot să întâlnească un Karol Wojtyła fascinant, sensibil la marea problemă a iubirii, în jurul căreia se polarizează întreaga existență a omului din toate timpurile.

Andrei Dumitrescu

* * *

Magazinul bijutierului. Meditații despre sacramentul Căsătoriei care din când în când se transformă în dramă
Andrzej Jawień (Karol Wojtyła / Papa Ioan Paul al II-lea), Ed. "Sapientia", Iași, 2011, ISBN 978-606-578-034-7, 14x20 cm, 86 p., 8 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 61.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat