Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Angelus din sărbătoarea Botezului Domnului (8 ianuarie 2012)

Iubiți frați și surori,

Astăzi celebrăm Sărbătoarea Botezului Domnului. Astăzi am conferit Sacramentul Botezului la 16 copii și pentru aceasta aș vrea să propun o scurtă reflecție despre demnitatea noastră de fii ai lui Dumnezeu. Însă înainte de toate să pornim de la simplul fapt că suntem fii: aceasta este condiția fundamentală care ne unește pe toți. Nu toți suntem părinți, dar toți suntem cu siguranță fii. A veni pe lume nu este niciodată o alegere, nu suntem întrebați înainte dacă vrem să ne naștem. Însă în timpul vieții putem să ne formăm o atitudine liberă față de viața însăși: putem să o primim ca pe un dar și, într-un anumit sens, "să devenim" ceea ce deja suntem: să devenim fii. Această trecere marchează o cotitură de maturitate în ființa noastră și în raportul cu părinții noștri, care se umple de recunoștință. Este o trecere care ne face și capabili de a fi la rândul nostru părinți - nu biologic, ci moral.

Și față de Dumnezeu suntem cu toții fii. Dumnezeu este la originea existenței oricărei creaturi și este Tată în mod singular al oricărei ființe umane: are cu el sau cu ea o relație unică, personală. Fiecare dintre noi este voit, este iubit de Dumnezeu. Și în această relație cu Dumnezeu noi putem, ca să spunem așa, "să ne renaștem", adică să devenim ceea ce suntem. Acest lucru are loc prin credință, printr-un "da" profund și personal spus lui Dumnezeu ca origine și fundament al existenței noastre. Cu acest "da" eu primesc viața ca dar al Tatălui care este în ceruri, un Părinte pe care nu-l văd, dar în care cred și pe care îl simt în adâncul inimii că este Tatăl meu și al tuturor fraților mei în omenitate, un Tată imens de bun și fidel. Pe ce se bazează această credință în Dumnezeu Tatăl? Se bazează pe Isus Cristos: persoana sa și istoria sa ni-l revelează pe Tatăl, ni-l fac cunoscut, atât cât este posibil în această lume. A crede că Isus este Cristos, Fiul lui Dumnezeu, permite "să ne renaștem de sus", adică din Dumnezeu, care este Iubire (cf. In 3,3). Și să mai ținem cont încă o dată că nimeni nu se face om: ne-am născut fără acțiunea noastră proprie, pasivul de a fi născuți precede activul acțiunii noastre. Tot așa este și la nivelul faptului de a fi creștini: nimeni nu se poate face creștin numai din propria voință, și faptul a fi creștin este un dar care precede acțiunea noastră: trebuie să fim renăscuți într-o nouă naștere. Sfântul Ioan spune: "Celor care l-au primit le-a dat puterea să devină fii ai lui Dumnezeu" (In 1,12). Acesta este sensul sacramentului Botezului, Botezul este această nouă naștere, care precede acțiunea noastră. Cu credința noastră putem merge în întâmpinarea lui Cristos, dar numai El însuși ne poate face creștini și poate da acestei voințe a noastre, acestei dorințe a noastre răspunsul, demnitatea, puterea de a deveni fii ai lui Dumnezeu pe care de la noi nu o avem.

Dragi prieteni, această duminică a Botezului Domnului încheie timpul Crăciunului. Să-i aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru acest mare mister, care este izvor de regenerare pentru Biserică și pentru lumea întreagă. Dumnezeu s-a făcut fiu al omului, pentru ca omul să devină fiu al lui Dumnezeu. De aceea, să reînnoim bucuria că suntem fii: ca oameni și ca creștini; născuți și renăscuți la o nouă existență divină. Născuți din iubirea unui tată și a unei mame, și renăscuți de iubirea lui Dumnezeu, prin Botez. Fecioarei Maria, Mama lui Cristos și a tuturor celor care cred în El, să-i cerem ca să ne ajute să trăim realmente ca fii ai lui Dumnezeu, nu în cuvinte, sau nu numai în cuvinte, ci prin fapte. Scrie tot sfântul Ioan: "Aceasta este porunca lui: să credem în numele Fiului său Isus Cristos și să ne iubim unii pe alții, după porunca pe care ne-a dat-o" (1In 3,23).

Benedictus pp. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat