Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Angelus din Solemnitatea Epifaniei Domnului (6 ianuarie 2012)

Iubiți frați și surori,

Astăzi, în solemnitatea Epifaniei Domnului, am hirotonit, în Bazilica Sfântul Petru, doi noi Episcopi, și de aceea să iertați întârzierea. Această sărbătoare a Epifaniei este o sărbătoare foarte veche, care își are originea în Orientul creștin și scoate în evidență misterul manifestării lui Isus Cristos tuturor neamurilor, reprezentate de magii care au venit să-l adore pe Regele Iudeilor abia născut la Betleem, așa cum relatează Evanghelia sfântului Matei (cf. 2,1-12). Acea "lumină nouă" care s-a aprins în noaptea de Crăciun (cf. Prefața de Crăciun I), astăzi începe să strălucească asupra lumii, așa cum sugerează imaginea stelei, un semn ceresc care a atras atenția magilor și i-a condus în călătoria lor spre Iudeea.

Toată perioada Crăciunului și a Epifaniei este caracterizată de tema păcii, legată și de faptul că, în emisfera nordică, după solstițiul de iarnă ziua începe să se lungească față de noapte. Dar, dincolo de poziția lor geografică, pentru toate popoarele este valabil cuvântul lui Cristos: "Eu sunt lumina lumii; cine mă urmează, nu umblă în întuneric, ci va avea lumina vieții" (In 8,12). Isus este soarele apărut la orizontul omenirii pentru a lumina existența personală a fiecăruia dintre noi și pentru a ne conduce pe toți împreună spre ținta pelerinajului nostru, spre țara libertății și a păcii, în care vom trăi pentru totdeauna în comuniune deplină cu Dumnezeu și între noi.

Vestirea acestui mister de mântuire a fost încredințată de Cristos Bisericii sale. "El - scrie sfântul Paul - a fost revelat sfinților săi apostoli și profeți prin Duhul: păgânii sunt împreună-moștenitori, formează un singur trup și sunt împreună părtași ai promisiunii în Cristos Isus prin Evanghelie" (Ef 3,5-6). Invitația pe care profetul Isaia o adresa sfintei cetăți a Ierusalimului, se poate aplica Bisericii: "Scoală-te, îmbracă-te în lumină, pentru că vine lumina ta, gloria Domnului strălucește deasupra ta. Pentru că, iată, întunericul acoperă pământul, ceața deasă învăluie popoarele; dar peste tine strălucește Domnul, gloria sa apare deasupra ta" (Is 60,1-2). Așa este, cum spune Profetul: lumea, cu toate resursele sale, nu este în măsură să dea omenirii lumina pentru a orienta drumul ei. Întâlnim asta și în zilele noastre: civilizația occidentală pare că a pierdut orientarea, navighează în derivă. Însă Biserica, grație Cuvântului lui Dumnezeu, vede prin aceste neguri. Nu are soluții tehnice, dar ține privirea îndreptată spre țintă și oferă lumina Evangheliei tuturor oamenilor de bunăvoință, din orice națiune și cultură.

Aceasta este și misiunea Reprezentanților Pontificali pe lângă state și organizații internaționale. Chiar astăzi, așa cum am spus deja, am avut bucuria de a conferi Hirotonirea episcopală la doi noi Nunții Apostolici. Să încredințăm Fecioarei Maria slujirea lor și opera evanghelizatoare a întregii Biserici.

* * *

În cursul rugăciunii Angelus de astăzi, Sfântul Părinte a anunțat pentru 18 februarie un Consistoriu în care va proceda la numirea a douăzeci și doi de cardinali. Acestea sunt cuvintele Papei:

Și acum, cu mare bucurie, anunț că la 18 februarie 2012 voi ține un Consistoriu în care voi numi 22 de noi membri ai Colegiului Cardinalilor.

Așa cum se știe, Cardinalii au misiunea de a-l ajuta pe Succesorul lui Petru în desfășurarea Ministeriului său de a-i întări pe frați în credință și de a fi principiu și fundament al unității și al comuniunii Bisericii.

Iată numele noilor cardinali:

1. Mons. FERNANDO FILONI, Prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor;

2. Mons. MANUEL MONTEIRO DE CASTRO, Penitențiar Major;

3. Mons. SANTOS ABRIL Y CASTELLÓ, Protopop al Bazilicii Papale "Santa Maria Maggiore";

4. Mons. ANTONIO MARIA VEGLIÒ, Președinte al Consiliului Pontifical al Pastorației pentru Migranți și Itineranți;

5. Mons. GIUSEPPE BERTELLO, Președinte al Comisiei Pontificale pentru Statul Vatican și Președinte al Guvernatoratului;

6. Mons. FRANCESCO COCCOPALMERIO, Președinte al Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative;

7. Mons. JOÁO BRAZ DE AVIZ, Prefect al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică;

8. Mons. EDWIN FREDERIK O'BRIEN, Pro-Mare Maestru al Ordinului Ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim;

9. Mons. DOMENICO CALCAGNO, Președinte al Administrației Patrimoniului Scaunului Apostolic;

10. Mons. GIUSEPPE VERSALDI, Președinte al Prefecturii Afacerilor Economice a Sfântului Scaun;

11. Preafericirea Sa GEORGE ALENCHERRY, Arhiepiscop Major de Ernakulam-Angamaly al siro-malabarezilor (India);

12. Mons. THOMAS CHRISTOPHER COLLINS, Arhiepiscop de Toronto (Canada);

13. Mons. DOMINIK DUKA, O.P., Arhiepiscop de Praga (Republica Cehă);

14. Mons. WILLEM JACOBUS EIJK, Arhiepiscop de Utrecht (Olanda);

15. Mons. GIUSEPPE BETORI, Arhiepiscop de Firenze (Italia);

16. Mons. TIMOTHY MICHAEL DOLAN, Arhiepiscop de New York (Statele Unite ale Americii);

17. Mons. RAINER MARIA WOELKI, Arhiepiscop de Berlin (Republica Federală Germania);

18. Mons. JOHN TONG HON, Episcop de Hong Kong (Republica Populară Chineză);

În afară de asta, am decis să ridic la demnitatea de cardinal un venerat Prelat, care desfășoară slujirea sa de Păstor și Părinte al unei Biserici, și trei iluștri ecleziastici, care s-au remarcat prin angajarea lor în slujba Bisericii.

Ei sunt:

1. Preafericirea Sa LUCIAN MUREȘAN, Arhiepiscop Major de Făgăraș și Alba Iulia a românilor (România);

2. Mons. JULIEN RIES, Preot din Dieceza de Namur și profesor emerit de istoria religiilor la Universitatea Catolică din Louvain;

3. Pr. PROSPER GRECH, O.S.A., Profesor emerit la diferite Universități romane și Consultant la Congregația pentru Doctrina Credinței;

4. Pr. KARL BECKER, S.I, Profesor emerit al Universității Pontificale Gregoriana, Consultant al Congregației pentru Doctrina Credinței.

Noii Cardinali provin din diferite părți ale lumii, așa cum ați auzit, și desfășoară diferite slujiri în slujba Sfântului Scaun sau în contact direct cu credincioșii ca Păstori ai Bisericilor particulare.

Aș vrea să vă invit pe toți să ne rugăm pentru noii aleși, cerând mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, Maica Bisericii, pentru ca să știe să mărturisească mereu cu curaj și dăruire iubirea lor față de Cristos și față de Biserica sa.

Benedictus pp. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat