Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Va fi publicată sâmbătă, 7 ianuarie 2012, Nota Congregației pentru Doctrina Credinței cu indicațiile pastorale pentru Anul care se deschide la 11 octombrie

Pentru a trece prin poarta credinței

Cu scrisoarea apostolică Porta fidei din 11 octombrie 2011, Benedict al XVI-lea a convocat un An al Credinței. El va începe la 11 octombrie 2012, aniversarea a cincizeci de ani de la deschiderea Conciliului al II-lea din Vatican, și se va termina la 24 noiembrie 2013, solemnitatea Domnului nostru Isus Cristos Regele Universului. Cu promulgarea unui astfel de An, Papa vrea să pună în centrul atenției ecleziale ceea ce, încă de la începutul pontificatului său, este mai mult la inima sa: întâlnirea cu Isus Cristos și frumusețea credinței în El. Pe de altă parte, Biserica este foarte conștientă de problemele pe care astăzi credința trebuie să le înfrunte și simte mai actuală ca niciodată întrebarea pe care însuși Isus a pus-o: "Când va veni Fiul Omului, va găsi oare credință pe pământ" (Lc 18,8). Pentru aceasta, "dacă credința nu reia vitalitatea, devenind o convingere profundă și o forță reală grație întâlnirii cu Isus Cristos, toate celelalte reforme vor fi ineficace" (Discurs pentru prezentarea urărilor de Crăciun adresate Curiei Romane, 22 decembrie 2011).

Din dispoziția lui Benedict al XVI-lea, Congregația pentru Doctrina Credinței a redactat o Notă cu indicații pastorale pentru Anul Credinței. Această Notă a fost elaborată în acord cu câteva dicastere ale Sfântului Scaun și cu contribuția Comitetului pentru pregătirea Anului Credinței. Comitetul, constituit la Congregația pentru Doctrina Credinței din mandatul Pontifului, are printre membri săi: cardinalii William Levada, Francis Arinze, Angelo Bagnasco, Ivan Dias, Francis E. George, Zenon Grocholewski, Marc Ouellet, Mauro Piacenza, Jean-Pierre Ricard, Stanislaw Rylko și Christoph Schönborn; arhiepiscopii Salvatore Fisichella și Luis F. Ladaria; episcopii Mario del Valle Moronta Rodríguez, Gerhard Ludwig Müller și Raffaello Martinelli.

Nota, datată la 6 ianuarie 2012, solemnitatea Epifaniei, și care va fi publicată sâmbătă 7 ianuarie, se compune dintr-o introducere și din câteva indicații pastorale. În introducere se reafirmă că "Anul Credinței vrea să contribuie la o reînnoită convertire la Domnul Isus și la redescoperirea credinței, pentru ca toți membrii Bisericii să fie martori credibili și bucuroși ai Domnului înviat, capabili să arate poarta credinței celorlalte persoane care caută".

"Începutul Anului Credinței coincide cu amintirea recunoscătoare a două mari evenimente care au marcat chipul Bisericii din zilele noastre: aniversarea a cincizeci de ani de la deschiderea Conciliului al II-lea din Vatican, voit de fericitul Ioan al XXIII-lea (11 octombrie 1962), și aniversarea a douăzeci de ani de la promulgarea Catehismului Bisericii Catolice, oferit Bisericii de către fericitul Ioan Paul al II-lea (11 octombrie 1992)". Conciliul al II-lea din Vatican, "pornind de la lumina lui Cristos... a voit să aprofundeze natura intimă a Bisericii... și raportul ei cu lumea contemporană". "După conciliu, Biserica s-a angajat în receptarea și în aplicarea bogatei sale învățături, în continuitate cu toată tradiția, sub conducerea sigură a magisteriului".

"Pentru a favoriza receptarea corectă a conciliului, Suveranii Pontifi au convocat de mai multe ori Sinodul Episcopilor..., propunând Bisericii orientări clare prin diferitele exortații apostolice post-sinodale. Următoarea adunare generală a Sinodului Episcopilor, în luna octombrie 2012, va avea ca temă: «Noua evanghelizare pentru transmiterea credinței creștine»".

"Încă de la începutul Pontificatului său, Papa Benedict al XVI-lea s-a angajat cu hotărâre pentru o înțelegere corectă a conciliului, respingând ca eronată așa-numita «hermeneutică a discontinuității și a rupturii» și promovând ceea ce el însuși a denumit «hermeneutica reformei», a reînnoirii în continuitate".

Catehismul Bisericii Catolice, ca "rod autentic al Conciliului al II-lea din Vatican" (Scrisoarea apostolică Porta fidei, nr. 4), este în linia acestei "reînnoiri în continuitate". El cuprinde "lucruri noi și lucruri vechi" (Mt 13,52). Pe de o parte reia vechea și tradiționala ordine a catehezei, împărțind conținutul său în patru părți: Crezul, liturgia, acțiunea creștină și rugăciunea. Însă, în același timp, exprimă toate acestea în mod nou pentru a răspunde la întrebările din epoca noastră. Anul Credinței va fi o ocazie privilegiată pentru a promova cunoașterea și răspândirea conținuturilor Conciliului al II-lea din Vatican și ale Catehismului Bisericii Catolice.

Indicațiile pastorale din Notă au intenția de a favoriza "fie întâlnirea cu Cristos prin martori autentici ai credinței, fie cunoașterea tot mai mare a conținuturilor sale". Prin aceste indicații pastorale - care nu intenționează "să blocheze alte propuneri pe care Duhul Sfânt le va sugera printre Păstori și credincioși din diferitele părți ale lumii" - Congregația pentru Doctrina Credinței oferă ajutorul său, dat fiind faptul că aparține competențelor sale specifice nu numai misiunea de a ocroti doctrina sănătoasă și de a-i corecta erorile ci și, în primul rând, aceea de a promova adevărul credinței (cf. Constituția apostolică Pastor bonus, nr. 48-51).

Nota împarte propunerile sale în patru nivele: Biserica universală, Conferințele episcopale, diecezele și parohiile, comunitățile, asociațiile, mișcările. Sunt aici amintite în continuare câteva din aceste sugestii deosebite.

De exemplu, alături de o solemnă celebrare pentru începutul Anului Credinței și de diferite alte evenimente la care va participa Papa (adunarea Sinodului Episcopilor, Ziua Mondială a Tineretului din 2013), sunt de dorit inițiative ecumenice pentru "a invoca și a favoriza restabilirea unității dintre toți creștinii" și "va avea loc o solemnă celebrare ecumenică pentru a reafirma credința în Cristos din partea tuturor celor botezați".

La nivel de Conferințe episcopale, este încurajată calitatea formării catehetice ecleziale și "o verificare a catehismelor locale și a diferitelor materiale catehetice ajutătoare folosite în Conferințele episcopale pentru a asigura deplina lor conformitate cu Catehismul Bisericii Catolice", și se dorește o amplă folosire a limbajelor comunicației și ale artei, "transmisii la televiziune și la radio, filme și publicații, chiar la nivel popular și accesibil unui public larg, despre tema credinței, a principiilor și conținuturilor sale, precum și despre semnificația eclezială a Conciliului al II-lea din Vatican".

La nivel diecezan, Anul Credinței este considerat, printre altele, ca "ocazie reînnoită de dialog creativ dintre credință și rațiune prin simpozioane, întâlniri și zile de studiu, în special în universitățile catolice", și ca timp favorabil pentru "celebrări penitențiale în care să se ceară iertare lui Dumnezeu, în special pentru păcatele împotriva credinței".

La nivel de parohii, propunerea centrală rămâne celebrarea credinței în liturgie, și îndeosebi în Euharistie, pentru că "în Euharistie, mister al credinței și izvor al noii evanghelizări, credința Bisericii este proclamată, celebrată și întărită". Din această inițiativă sunt chemate să se nască și să crească toate celelalte propuneri, între care vor avea desigur o relevanță deosebită inițiativele întreprinse de numeroasele institute, de noile comunități și de mișcările ecleziale. "La Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări va fi instituit un Secretariat propriu pentru Anul Credinței pentru a coordona diferitele inițiative promovate de diferitele dicastere ale Sfântului Scaun sau care au oricum relevanță pentru Biserica universală". Secretariatul "va putea să sugereze și propuneri pentru Anul Credinței" și va avea "un corespunzător sit internet cu scopul de a oferi orice informație utilă" în această privință.

Indicațiile oferite în Notă au scopul de a-i invita pe toți membrii Bisericii să se angajeze în Anul Credinței pentru a redescoperi și "a împărtăși ceea ce creștinul are mai scump: pe Cristos Isus, Răscumpărătorul omului, Regele universului, «începutul și desăvârșirea credinței» (Evr 12,2)".

(După L'Osservatore romano, 6 ianuarie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat