Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Rugăciunea unui creștin

Trăim în civilizația morții.

Ajunși aici, nu ne mai impresionează nici cifrele, nici adevărul crunt din spatele lor și nici măcar crimele prezentate în mass-media ca "fapt divers", iar scenariile apocaliptice care se întrec în "noutatea" previziunii au devenit de-a dreptul plictisitoare (ba un vulcan lângă Bonn care va devasta Europa, ba alt vulcan undeva, prin Asia, ba planeta Nibiru, ba zăcămintele de gaz metan din Siberia, ba încălzirea globală, ba dimpotrivă, noua glaciațiune, ba gaura din stratul de ozon, ba erupțiile solare etc.). Nu ne mai impresionează nici euthanasia și nici ideea ministrului sănătății din Olanda pentru instituirea asasinatelor la domiciliu pentru pacienții care nu-și dau consimțământul, fiindcă, în starea de legumă psiho-mentală ce se vrea indusă prin mass-media, totul e bun, totul e rău, nimic n-are nici o valoare și nici o perspectivă. Așa că - de ce să ne mai preocupe soarta creștinilor? În fond, de două mii de ani încoace, ne-am obișnuit cu persecuțiile, cu prigoana, cu asasinatele. Iar în calitate de creștini, nu trebuie să protestăm, nici să ne apărăm dreptul la viață și cu atât mai puțin, la... dreptate.

Oare chiar așa trebuie să stea lucrurile?

Când într-o peliculă celebră de acum, difuzată pe HBO, apare în cursul unui ritual satanic, Liturghia în limba română redată invers, au fost, ce-i drept, câteva proteste, dar fără răsunet și finalizare, fiindcă aparent "nu există bază legală", iar "liturghia nu beneficiază de...copyright"! Dar când se încercase același lucru cu muzică sacră hindusă, revolta credincioșilor care lua amploare și amenințările cu moartea la adresa autoarei coloanei sonore au făcut să se renunțe la idee, încât s-a trecut la... creștini, de preferință români, fiindcă ei tac! Și suportă!

Și iată Raportul agenției Fides pentru anul 2011 privind lucrătorii pastorali care și-au pierdut viața în mod violent în cursul ultimelor 12 luni: 18 preoți, 4 surori, 4 laici - 26 persoane, cu una mai mult decât anul trecut. Iar raportul continuă cu menționarea locului unde s-a produs asasinatul, țara de origine a victimei, condițiile în care au fost asasinați. Raportul este disponibil, dar câți dintre noi renunța la un divertisment TV ca să citească așa ceva?! "Avem necazurile noastre, nu ne interesează!'- sau lucrurile se citesc ca un fapt divers și... se trece mai departe. Se trece peste cadavre! Peste cadavrele fraților noștri întru Cristos - tot așa cum s-a trecut și peste faptul că din constituția UE s-a renunțat la afirmarea rădăcinilor creștine ale Europei! Iar raportul se referă numai la lucrătorii pastorali, nu la represaliile la care sunt supuși creștinii pretutindeni în lume, pentru simplul fapt că sunt creștini.

La recenta sesiune (6-7 decembrie 2011) a consiliului ministerial al OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), arhiepiscopul Domnique Mamberti, secretarul Sfântului Scaun pentru relațiile cu statele, a solicitat instituirea unei Zile Internaționale împotriva Persecutării și Discriminării Creștinilor, "ca semn important că guvernele doresc să răspundă cu seriozitate acestei probleme". Din păcate, nu ne-a parvenit (încă) știrea confirmării propunerii menționate. Probabil că în viziunea OSCE, cei peste două milioane de creștini care trăiesc sub amenințarea morții din cauza credinței sunt o cifră... neglijabilă și oricum, problemele religioase depășesc cadrul discuțiilor lor "serioase".

Și atunci...

Oare cum sună rugăciunea unui creștin? Poate că a celor uciși a fost asemenea rugăciunii sfântului Ștefan, primul martir al creștinătății (Raportul Fides a fost dat publicității în ziua Sfântului Ștefan) - "Doamne, nu le socoti păcatul acesta"...

Dar rugăciunea tatălui, a mamei, a fratelui sau surorii celor asasinați? Sau rugăciunea tuturor celor care, prin infinite legături de suflet, îi susțineau acolo, departe, să-și împlinească misiunea?! Dacă fiecare dintre noi am fi în această situație, oare ce am spune Tatălui nostru ceresc, când aici, jos, până și dreptatea din vorbe, nu numai din fapte, ne este refuzată?!

...Fiindcă nici termenul de "martir" nu este acceptat pentru ei...

Dr. Ecaterina Hanganu

*

Raportul Fides poate fi consultat în limba engleză sau în limba italiană. Între anii 2001 și 2010 au fost uciși în total 255 de lucrători pastorali. Un sumar al situației pentru anul 2011 este oferit de Radio Vatican la adresa: http://www.radiovaticana.org/rom/articolo.asp?c=550714


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat