Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Frumoasa: Tradiții și obiceiuri în cadrul sărbătorilor

"Sărbătoarea Nașterii Domnului este sărbătoarea manifestării iubirii divine, care s-a arătat omenirii prin venirea pe pământ a Cuvântului veșnic, Isus Cristos, cel ce s-a zămislit de la Duhul Sfânt, s-a născut din Fecioara Maria și s-a făcut om" (PS Petru Gherghel).

În sărbătoarea Crăciunului, credincioșii din Frumoasa au retrăit această bucurie a Nașterii Mântuitorului, deschizându-și inimile pentru a-l primi pe Cel care s-a născut la Betleem. A-l iubi și a-l primi pe Pruncul divin înseamnă a-i iubi pe cei de lângă noi, așa cum ne-a iubit el. Acest lucru l-au arătat copiii și tinerii în ajunul Crăciunului. Împreună cu părintele vicar, Cristian Burcă, ei au transmis bucuria acestei sărbători, prin colindele lor, bolnavilor și bătrânilor din parohia noastră.

Manifestările închinate Nașterii Domnului au continuat în noaptea de Crăciun, după sfânta Liturghie, când copiii au susținut un mic concert de colinde, dorind să transmită întregii comunități, prin glasurile lor, bucuria Crăciunului. Colindele, acompaniate de orgă și flaut, au fost variate, începând cu binecunoscutul "Iată, vin colindători", continuând cu "Deck the hall", "Mărire-ntru cele'nalte", "Joy to the world", "Pe cărarea șerpuită" și încheind cu cântarea "Transeamus".

În prima zi de Crăciun copiii au prezentat o scenetă despre Nașterea lui Isus, sub directa îndrumare a părintelui Cristian.

Crăciunul este sărbătoarea vieții, a familiei și de aceea, în ziua închinată sfintei Familii de la Nazaret, parohul comunității noastre, părintele Bernadin Farțade, a invitat în fața altarului familiile care au împlinit 25, respectiv 50 de ani de la căsătorie și le-a îndemnat să aducă mulțumire Domnului pentru toate harurile primite. Părintele paroh ne-a invitat pe toți să trăim zile de bucurie și pace în familiile noastre și să descoperim în cele trei persoane ale familiei din Nazaret un exemplu de fidelitate față de marea misiune a iubirii și a vieții, precum și exemplul împlinirii chemării primite.

În comunitatea din Frumoasa tradițiile sunt transmise mai departe de la o generație la alta și completează spiritul sărbătorilor de iarnă. Însușirea fundamentală a acestor tradiții este bucuria și speranța cu care omul întâmpină trecerea de la anul vechi la anul nou, începutul unei noi etape din viață. Tonul plugușorului sau uratul a fost dat de către copii în ultima zi din an. Conform tradiției, în prima zi a anului, tinerii din Frumoasa, îmbrăcați în costume specifice locului și însoțiți de muzicanți, au salutat cu bucurie venirea Anului Nou prin organizarea paradei cetelor, constând în dansul mascaților, dansul caprelor și, în final, urătura adresată părintelui paroh, părintelui vicar, precum și întregii comunități adunate în fața bisericii. Programul acestor datini se desfășoară respectând tradiția transmisă "din tată în fiu", iar costumele, învățarea dansurilor executate de cete și recuzita sunt pregătite din timp, necesitând multă atenție, respect și muncă, toate acordate acestor datini și obiceiuri.

Sărbătorile au trecut, dar Fecioara Maria cu Pruncul Isus, sfântul Iosif, păstorii, îngerii și magii ne vorbesc și astăzi.

Fie ca Pruncușorul Isus, născut în Betleem, să rămână în continuare în inimile și familiile noastre.

Emilia Baciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 ianuarie: Frumoasa: Tradiții și obiceiuri în cadrul sărbătorilor


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat