Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna ianuarie 2012

Primul număr din anul 2012 al revistei diecezane "Lumina creștinului", al 265-lea de la apariția revistei, se deschide cu un editorial semnat de pr. Cornel Cadar, în care se face un bilanț al anului 2011 în cadrul Bisericii Universale, cât și al Bisericii noastre locale. Sunt enumerate totodată și evenimentele interne și externe cele mai importante care vor avea loc în viața Bisericii în anul 2012.

Rămânând în sfera evenimentelor, reamintim că la 8 decembrie 2011, în solemnitatea Neprihănita Zămislire, au fost sfințiți, la Iași, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", 14 diaconi în cadrul unei sfinte Liturghii prezidate de PS Petru Gherghel și la care au concelebrat PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, și alți 125 de preoți. Mai multe informații despre acest eveniment puteți afla din articolul semnat de Virgiliu Demșa-Crainicu, la pagina 5.

Într-un amplu articol, pr. Cornel Cadar prezintă evenimentele comemorative care au fost dedicate episcopului martir Anton Durcovici, în articolul "La 60 de ani de la martiraj" și care s-au desfășurat la Roma, Bad Deutsch-Altenburg (cu participarea PS Aurel Percă) și Iași (cu participarea PS Petru Gherghel). Același autor semnează, la rubrica "Mesajul sfinților", articolul intitulat "Anton Durcovici: arestarea și moartea", în care descrie momentele dramatice ale morții episcopului Durcovici, la 10 decembrie 1951, în închisoarea comunistă de la Sighetu Marmației.

Pr. Iosif Dorcu semnează, în cadrul rubricii "Actualitatea", articolul "Să alimentăm pasiunea pentru unitate", dedicat Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, care se va desfășura în perioada 18-25 ianuarie. Autorul face precizarea că textele pentru acest eveniment au fost pregătite de un grup de creștini din Polonia, având ca moto "Toți vom fi schimbați de victoria Domnului nostru Isus Cristos" (1Cor 15,51-58).

În luna decembrie 2011, a continuat pelerinajul icoanei Maicii Domnului de la Cacica, în mai multe comunități din Dieceza de Iași, așa cum aflăm din articolul semnat de Virgiliu Demșa-Crainicu la pagina 8, care se încheie cu enumerarea parohiilor care au anunțat că vor primi, în perioada Postului Mare, vizita acestei icoane.

În perioada 30 mai - 3 iunie 2012, va avea loc, la Milano, Cea de-a VII-a Întâlnire Mondială a Familiilor, eveniment pregătit de Consiliul Pontifical pentru Familie, în cadrul adunării plenare care a avut loc la Roma, între 20 noiembrie și 1 decembrie 2011. Președintele acestui consiliu, card. Ennio Antonelli, este prezent în pagina 9 a revistei, în cadrul unui interviu realizat de Pietro Cocco, de la Radio Vatican, tema interviului constituind-o originalitatea și actualitatea exortației apostolice Familiaris consortio a papei Ioan Paul al II-lea.

Rubrica "Actualitatea" este completată, la pagina 10, de un articol semnat de Bernadeta Farțade Gabor, dedicat Acțiunii Catolice, care în anul 2012 va sărbători 20 de ani de slujire în Dieceza de Iași.

Pr. Felix Roca scrie, în cadrul rubricii "Pentru tineri", un articol dedicat bucuriei, văzută ca o bogăție care dăinuie veșnic, autorul pornind și de la tema aleasă de papa Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Tineretului: "Bucurați-vă mereu în Domnul" (Fil 4,4).

La pagina 13, pr. Iosif Dorcu prezintă sanctuarul marian de la Pellevoisin, din Franța, iar Ana Maria Doboș, la paginile 18-19, ultima parte a seriei de articole intitulate "Pelerin la Madrid", la Ziua Mondială a Tineretului din luna august 2011.

Recomandăm, de asemenea, articolele: "Părinți, e dreptul vostru", semnat de pr. Felician Tiba, în cadrul rubricii "Pentru familii", care semnează și articolul "Așa răspund ministranții despre binecuvântarea caselor", la pagina 16; "Veșnicia familiei", semnat de pr. Cristian Chinez în cadrul rubricii "Tablete spirituale", "Noua evanghelizare în Europa de azi", semnat de pr. diac. Claudiu Eva, SVD, în cadrul rubricii "Misiuni", "Sedentarismul", semnat de dr. Doina Lucia Amza, medic primar, în cadrul rubricii "În apărarea sănătății"; episodul XII al serialului "Apostolul iubirii" și, la rubrica "Mesaj terezian", articolul "Căutare fericită", ambele semnate de pr. dr. Anton Despinescu.

Revistă continuă publicarea istorioarei morale "Micul pustnic", scrisă de Christophor v. Schmid, și se încheie cu rubricile tradiționale: "Știri", "Poșta redacției", "Noutăți editoriale" și "Rebus", ultima rubrică fiind semnată de pr. Emanuel Imbrea.

La rubrica "Istorie", dr. Dănuț Doboș dedică un articol preotului Anton Petz, un erou al rezistenței prin credință al Bisericii noastre locale, în anii prigoanei comuniste. Dintr-o regretabilă eroare redacțională, fotografia publicată îl indică pe pr. Gheorghe Petz, iar nu pe pr. Anton Petz despre care face referire articolul. Facem cuvenita rectificare, cu scuzele de rigoare.

Revista este ilustrată cu fotografii din viața Bisericii, având pe copertă imaginea Sfintei Familii și motoul "Trăiți în dragoste, pentru că și Cristos ne-a iubit și s-a dăruit pe sine însuși pentru noi ca ofrandă și jertfă plăcută lui Dumnezeu" (Ef 5,2).

Dr. Dănuț Doboș


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat