Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Pauline": Terapia iubirii conjugale și De la cuvinte la dialog

Terapia iubirii conjugale

La Editura Pauline a apărut cartea Terapia iubirii conjugale. Cum să înfruntăm problemele conviețuirii conjugale, de Valerio Albisetti, ce face parte din colecția "A trăi ca protagoniști". Valerio Albisetti, psiholog cu o experiență de douăzeci de ani în psihoterapia cuplului, prin intermediul acestei cărți, dorește să ofere un parcurs bine definit pentru identificarea și rezolvarea problemelor din relațiile conjugale.

Căsătoria este un pas care se face în doi din ziua în care cuplul, printr-un "da" reciproc, își pecetluiește uniunea pentru toată viața și trăiește un sacrament sfânt de iubire. Dar ce se întâmplă atunci când în căsătorie intervine rutina, obișnuința, indiferența, trădarea? Foarte multe cupluri se află în această situație. Pentru a depăși asemenea blocaje conjugale, și pentru însănătoșirea și consolidarea relației de cuplu, V. Albisetti a elaborat o metodă de psihoterapie prin care soții sunt îndemnați să se angajeze într-un proces de autoanaliză, de cunoaștere, de acceptare și de reînnoire a relației. De asemenea, comunicarea, recunoașterea propriilor responsabilități, acceptarea și iertarea reciprocă sunt menționate ca atitudini esențiale pentru reușita acestui proces complex de vindecare a relației.

Practicitatea cărții este dată și de faptul că sunt analizate și explicate situațiile de dificultate cele mai frecvente dintr-o căsătorie la care se propun soluții utilizate de autorul însuși în ședințele de terapie conjugală. Metoda lui V. Albisetti include și o serie de chestionare care cer soților timp pentru ei înșiși și sinceritate, ajutându-i pe aceștia să ajungă la cunoașterea reală a punctelor cheie ce au determinat apariția unui conflict, a numeroaselor liste de nemulțumiri, apoi la eliminarea resentimentelor și revitalizarea iubirii care a unit la început cuplul.

În această carte, Albisetti încearcă să expună nelămuririle, dubiile, anxietățile care restrâng libertatea de comunicare și de îmbunătățire a relației. Autorul îndeamnă la o comunicare "spontană" deoarece, conform experienței sale de psiholog "căsniciile cele mai reușite sunt acelea în care soții se exprimă spontan, liber". Și dacă unora le este greu sau nu știu cum să procedeze, prin folosirea metodei lui Albisetti, vor găsi o modalitate de a se deschide, un mijloc care va ajuta soții să pășească în doi, cu încredere, din nou, pe drumul iertării și al iubirii.

*

De la cuvinte la dialog

În cartea sa De la cuvinte la dialog, Giuseppe Colombero - preot și doctor în teologie, filozofie și psihologie - analizează realitatea cea mai obișnuită dar și cea mai angajantă a vieții noastre: dialogul.

Viața tuturor este o căsătorie cu însăși cuvintele; mergem cu ele de dimineața până seara; ne însoțesc asemenea respirației; sunt respirația noastră. Noi suntem cuvintele noastre; nimic nu ne traduce sau nu ne trădează atât de mult precum cuvintele. În ele se revarsă, în mod conștient sau inconștient, acea vastă lume care trăiește în simțurile, ideile, sentimentele, memoria, dorințele, fantezia noastră. În mod continuu suntem chemați să ne măsurăm cu fascinația dar și cu riscul cuvintelor, cu forța dar și cu exigența lor. A vorbi este o necesitate, o plăcere dar și o provocare.

Cartea De la cuvinte la dialog este o analiză a acestui aspect al vieții noastre prin care ne descoperim unii altora. Giuseppe Colombero ne spune că cuvintele, răspunsurile, pauzele de tăcere, privirea, ascultarea, sentimentele și atitudinile cu care vorbim și ascultăm sunt aspecte care ni se pot părea irelevante deoarece fac parte din realitatea de zi cu zi, dar care, în schimb, sunt importante tocmai deoarece fac parte din viața noastră cotidiană. Relațiile umane au loc prin cuvinte, și prea des nu ne dăm seama că cuvintele pot fi un vehicul de iubire sau expresie a unui egoism din care nu putem ieși. Problema de a fi fericiți sau nefericiți depinde, într-o măsură foarte mare, de cuvintele pe care ni le spunem, și de sentimentele și modul în care o facem: "Am văzut oameni distrugându-se prin cuvinte; dar am văzut și oameni distruși reconstruiți de cuvinte. Dialogul fie ne construiește, fie ne dărâmă", spune autorul.

Prin această carte, Giuseppe Colombero dorește să ne ajute să devenim mai conștienți de această realitate tipic umană pentru a-i cunoaște mai bine bogăția dar și exigențele. Autorul este convins de faptul că a lucra asupra calității propriilor cuvinte înseamnă a lucra asupra calității propriilor întâlniri și, prin urmare, asupra calității vieții deoarece a trăi înseamnă a comunica.

Redacția Pauline

* * *

Terapia iubirii conjugale. Cum să înfruntăm problemele conviețuirii conjugale,
Valerio Albisetti, Ed. "Pauline", 2011, 13x20 cm, 176 p., 15 lei

De la cuvinte la dialog
Giuseppe Colombero, Ed. "Pauline", 2011, 13x20 cm, 240 p., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat