Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Publicația De la răsărit până la apus într-o haină nouă

Publicația De la răsărit până la apus, "itinerar de meditație și rugăciune pentru tineri și adulți", are (în ianuarie 2012) 14 ani de când apare în limba română. Lună de lună, preoți, călugări și laici din toată România și nu numai s-au folosit de textele prezentate, fiind un ajutor pentru pregătirea și înțelegerea sfintei Liturghii.

Ideea proiectului de acum 14 ani a pornit de la frații verbiți de la Traian, preluând inițiativa Acțiunii Catolice de la Padova (Italia). În fiecare lună, textele au fost trimise în limba italiană de redactorii de la Padova. După datele găsite în arhivă (la început nu s-au notat traducătorii), textele au fost traduse de Carina Șleghel (iunie-iulie 1998), Cristian Mocanu (iunie, august 1999), Gabriela Enășoae (iulie 1999), pr. Anton Iștoc (septembrie-octombrie 1999, ianuarie-aprilie 2000), Ovidiu Bișog (mai-septembrie, noiembrie-decembrie 2000, ianuarie-mai, noiembrie 2001), Mariana Ghergu (octombrie 2000), pr. Leonard Diac (iunie-iulie, septembrie-octombrie, decembrie 2001, ianuarie 2002), pr. Fabian Doboș (august 2001, februarie 2002), pr. Alois Moraru (februarie 2002), pr. Cornel Cadar (februarie 2002) și pr. Mihai Pătrașcu (februarie 2002 - decembrie 2011).

An de an, față de ediția italiană s-au adus îmbunătățiri, utile pentru cei care folosesc publicația. Mai întâi s-a preluat caseta din Agenda liturgică cu datele specifice fiecărei zile. Din ianuarie 2010, publicația apare în formatul pe care îl țineți în mână (B5). Începând cu ianuarie 2005 s-au adăugat: Rânduiala sfintei Liturghii (română și latină), Rugăciunea credincioșilor, Prefețe și Propriul timpului.

Începând cu anul 2012, publicația De la răsărit până la apus apare într-o haină nouă. Pentru a o face mai utilă, s-a ținut cont de sugestiile cititorilor. Câteva îmbunătățiri pot fi observate cu ușurință: apare pe două coloane (ceea ce face ca rândurile să fie urmărite cu mai multă ușurință); litera la texte este puțin mai mare (o sugestie venită din partea celor care poartă povara anilor în spate); textul din fața lecturilor redă scurte comentarii la evanghelia zilei sau gânduri legate de solemnitatea, sărbătoarea sau comemorarea din ziua respectivă (ca o introducere la Liturghia zilei); rugăciunile de la Propriul timpului au fost integrate în cadrul lecturilor, conform Rânduielii sfintei Liturghii (ceea ce face ca Liturghia să fie urmărită de la început până la final); textele de la meditații încearcă să se bazeze pe lecturi sau pe semnificația sărbătorilor.

În mai multe rânduri s-a sugerat ca meditațiile să fie mai ancorate în realitățile noastre. Un prim pas care se face anul acesta este că textele sunt preluate din comentarii competente apărute la Editura "Presa Bună". Sperăm ca în anii următori să găsim preoți de la noi care să scrie meditațiile. Pentru a le urmări mai ușor, începutul comentariilor de la prima lectură, de la Evanghelie și de la comemorări sunt scoase în evidență. La finalul lecturilor și rugăciunilor zilnice uneori rămâne spațiu alb pe care cititorul poate să noteze gândurile și ideile care i se par interesante.

Au fost introduse noi rubrici care să-l ajute pe cititor să rămână cu un gând în fiecare zi: Reține (rezumă mesajul lecturilor) și Gândul zilei (un verset din lecturi care întărește mesajul de pus în practică). În Dieceza de Iași precum și în alte dieceze este Anul Familiei. Credincioșii din Moldova se vor orienta spre tema: "Apropierea familiei de Biserică". Pentru a redescoperi preocuparea Bisericii pentru familii și importanța mărturiei familiilor, s-a introdus rubrica Anul Familiei, care preia citate din Scrisoarea către familii a lui Ioan Paul al II-lea (1994).

De asemenea, pentru a ține abonamentul la același preț ca în anul 2011 și pentru a înlesni expedierea s-a ales formula ca o broșură să conțină două luni.

Toate îmbunătățirile oferă posibilitatea creșterii spirituale atât pentru cei care participă la jertfa sfintei Liturghii, cât și pentru cei care din diferite motive nu reușesc, dar doresc să parcurgă singuri textele Liturghiei. Astfel, publicația devine utilă pentru meditația personală sau poate fi folosită de preoți pentru pregătirea unor scurte explicații zilnice la Liturghie.

Mulțumind tuturor celor care au venit cu observații constructive, amintesc faptul că sugestiile cititorilor sunt oricând bine venite. După ce veți parcurge mai multe pagini din această variantă nu ezitați să veniți cu propuneri de îmbunătățire. În acest scop, puteți folosi adresa de poștă sau de e-mail de la pag. 2 sau din pagina de abonamente de pe acest sit: Abonamente

Fie ca Domnul să-i binecuvânteze și să-i întărească pe toți cei care se vor folosi de paginile acestei publicații. Ne rugăm ca noul an să aducă în casele dv. pace și mult har. Urarea cea mai bună se găsește în prima lectură de la Liturghia noului an: "Să te binecuvânteze Domnul și să te păzească. Domnul să-și lumineze fața asupra ta și să se îndure de tine. Domnul să-și îndrepte fața către tine și să-ți dăruiască pacea" (Num 6,24-26).

La mulți ani!

Pr. Cornel Cadar

*

De la răsărit până la apus (1-2/2012)
Ed. "Presa Bună", 2011, ISSN 2067-3302, 17x24 cm, 258 p., 11 lei

Vezi: Pagina de abonamente

* * *

Reduceri mari la "Presa Bună"!
Aceia care, până la 31 decembrie 2011, fac dovada achitării materialelor comandate pentru întregul an beneficiază de reduceri de 20%. În perioada 1-31 ianuarie 2012 reducerile vor fi de 10%. Reducerile se referă la costul abonamentului, nu la taxele poștale.

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat