Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Scenetă și concert de Crăciun

Duminică, 18 decembrie 2011, începând cu ora 20.00, corul "Sfânta Cecilia" împreună cu copiii din comunitatea catolică românească din Ladispoli și împrejurimi au susținut un spectacol de Crăciun de excepție, în biserica "San Giovanni Battista", acolo unde se adună duminică de duminică pentru sfânta Liturghie.

După mai bine de două luni de pregătire intensă și după o îndelungă răbdare, iată că a sosit timpul în care "micii și marii noștri artiști" au trebuit să ne prezinte ce au învățat. Printre cei prezenți să-i vadă pe actorii și coriștii noștri, pe lângă credincioșii români prezenți în număr mare erau și mulți italieni dar și oaspeți speciali: pr. Emanuel Giannone (parohul acestei biserici), diaconul Enzo Crialesi (responsabilul diecezan cu emigranții), dar și pr. Iacovici Isidor (parohul comunități române din Roma), pr. Adrian Dancă, pr. Tiba Felician și pr. Romeo Neculai.

Sub motoul "Nu-l vedem pe Isus" un grup de tineri au început serata printr-o mică scenetă în care doi dintre ei, erau curioși să vadă ce se întâmplă de Crăciun și pe cine sărbătorim cu adevărat. Dar, spre nefericirea lor, în timp ce povestitorul prezenta evenimentul, zarva și agitația din preajma sărbătorilor îi împiedica să vadă realitatea. Astfel, prin fața lor treceau rând pe rând un personaj plin cu sacoșe de cumpărături, unul cu brazi de vânzare, altul cu felicitări și vederi de vânzare, doi bărbați fericiți că aveau ce bea și în final Moș Crăciun plin de cadouri. Văzând toate acestea cei doi tineri s-au ridicat supărați și au strigat: "Voi ce căutați aici? Cu voi noi nu mai reușim să-l vedem pe Isus!"

După această scurtă scenetă, pr. Adrian Chili, parohul acestei comunități, a dorit bun venit tuturor la acest spectacol de Crăciun, apoi care a subliniat faptul că această serată trebuie să ne facă mai conștienți de realitatea și evenimentul principal al Crăciunului: Cristos care se naște, nu celelalte lucruri adăugate de oameni cu trecerea timpului, care sunt utile, dar nu ele fac sărbătoarea. Tot în cuvântul de bun venit, pr. Adrian a dorit să sublinieze că acest spectacol se dorește a fi ca și o mulțumire și recunoștință pentru comunitatea italiană care ne primește cu bucurie în această biserică. Iar noi, prin faptul că ne simțim ca acasă, aici în comunitate, vrem să transmitem tuturor câte ceva din obiceiurile și tradițiile noastre de Crăciun.

După această mică prezentare a urmat adevărata scenetă în versuri (povestire) a Nașterii Domnului, prezentată de copiii din comunitatea noastră și acompaniată de corul "Sfânta Cecilia". Vestimentația copiilor a dorit să imite pe cea a evreilor de acum 2000 de ani, dar prezentând în același timp și ceva din tradiția noastră locală, în special costumația păstorilor și a magilor. Efortul și inteligența "micilor actori" s-a văzut din cântecele intonate de ei, din claritatea limbajului și a gesturilor dar și din faptul că fiecare știa bine ce are de zis și că stătea fiecare la locul lui, ne-a făcut pe toți să remarcăm responsabilitatea și atenția de care au dat dovadă.

Așa cum bine știm versurile merg bine acompaniate de muzică, sub bagheta d-nei Adriana Susanu și d-lui Sebastian Unguru de la orgă, corul adulților a susținut și acompaniat din când în când copilașii de la scenetă cu cântările lor.

După minunată scenetă a Nașterii Domnului prezentată de copii, corul "Sfânta Cecilia" ne-a încântat cu un alt ansamblu de colinde, atât tradiționale, cât și moderne, prin au reușit în mod minunat să încânte tot publicul.

Prin cuvântul de încheiere pr. Chili a dorit să-i felicite și să le mulțumească "micilor și marilor artiști" pentru că au reușit să ne facă să retrăim cu adevărat emoțiile din preajma Crăciunului și să avem dorința de a ne pregăti cât mai bine pentru această minunată sărbătoare. La sfârșit pr. Adrian i-a dat cuvântul parohului acestei biserici, pr. Emanuele, dar și responsabilului cu emigranții, diaconul Enzo, nu înainte de a saluta oaspeții prezenți la acest mare spectacol.

După urările de Crăciun fericit și sărbători binecuvântate, ca o rugăciune finală, am cântat împreună minunatul colind "O ce veste minunată".

Adriana Susanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 decembrie: Ladispoli: Scenetă și concert de Crăciun


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat