Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ceremonia distribuirii Luminii păcii de la Betleem

Oferirea Luminii păcii de la Betleem are în acest an deviza "O lumânare nu-și pierde nimic din strălucire atunci când aprinde o altă lumânare!", iar la Iași a fost împărțită, și în acest an, de PS Petru Gherghel, la Liturghia celebrată în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, în ziua de 17 decembrie 2011.

După ce o fetiță de 11 ani, Sarah, la 21 noiembrie 2011, a preluat lumina de la Betleem, după ce, la 10 decembrie 2011, a fost împărțită la Viena multor cercetași din diferite țări și confesiuni, episcopul Petru Gherghel, la 17 decembrie 2011, în catedrala din Iași, la sfânta Liturghie de la ora 11.00, a dăruit-o credincioșilor, președintei Acțiunii Catolice și mai ales cercetașilor veniți din următoarele centre locale: Adjudeni, Bacău "Fericitul Ieremia", Bacău "Sfânta Cruce", Hălăucești, Iași, Nicolae Bălcescu, Onești, Pașcani, Piatra Neamț, Pildești, Sagna și Valea Lupului.

S-a preferat ca și în ceilalți ani celebrarea luminii în cadrul sfintei Liturghii, căci dincolo de simbol și de mesajul pe care-l poartă, cel care este cu adevărat Lumina păcii este Isus Cristos. El vine la noi, ne cheamă și ne ajută să fim martorii unei iubiri și ai unei împărății a luminii, a iubirii și a păcii. Cântecele au fost susținute de cercetașii din Pildești, iar colindele de cei din Piatra Neamț.

Preotul Vasile Petrișor, asistent spiritual pentru centrul local catolic din Iași, a făcut legătura dintre simbol și mesaj. Între ideile clare și semnificative cităm câteva: această lumină este purtătoare a păcii pentru că Isus este cel care a adus pacea. Pacea nu poate fi construită fără Cristos[...] Ceea ce aș vrea să vă transmit în această dimineață este să nu cădeți în capcana unui gest fals pe care să-l faceți. Să nu vă limitați să duceți doar o lumină materială, eventual doar o lumină care are o semnificație mai deosebită. Invitația mea este aceea de a da conținut acestui gest pe care îl faceți și de a duce la toți oamenii pe care îi întâlniți, nu doar flacăra unei lumânări oarecare, ci să-l duceți pe Cristos pe care îl simbolizează această lumânare. [...] El este copilul din Betleem, cel care a adus pe pământ darurile lui Dumnezeu, cel care nu-l va părăsi niciodată pe om.

Mai presus de lumina aprinsă în felinare și candele, alături de învățătura ce i-a luminat, mulți catolici cercetași s-au împărtășit purtând un simbol, dar și pe cel simbolizat viu și divin în inimile lor. Bucuria acestor trăiri a continuat cu bucuria de a fi colindători ai episcopului și purtători de lumină în familii și multe alte feluri de comunități.

Pr. dr. Alois Hîrja,
asistent general ASCRO

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 decembrie: Iași: Ceremonia distribuirii Luminii păcii de la Betleem


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat