Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": O carte despre Durcovici și una despre predici

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Anton Durcovici, vescovo e martire in Romania. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", în formatul 14x20 cm, are 136 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 8 lei.

La 19 ani după prima ediție în limba germană și la 18 ani după traducerea acesteia în limba română, această carte-document apare acum și în limba italiană, fiind tradusă în această limbă de pr. prof. dr. Maximilian Pal, profesor de drept canonic la Institutul Teologic Franciscan din Roman.

Autorul acestei cărți este Mons. Florian Müller, un fost elev al episcopului Durcovici, pe când acesta activa ca rector al Seminarului "Sfântul Duh" din București. Mons. Müller s-a născut la Caramura în Dobrogea, în anul 1910. După ce și-a făcut studiile teologice la București și Münster, a fost numit profesor la Seminarul din București și spiritual la Institutul "Sfânta Maria" (Doamnele Engleze) de la Pitar Moș. În ianuarie 1949 a fost constrâns ca împreună cu 200 de călugărițe să părăsească România, după ce activitatea social-caritativ-educativă a congregațiilor religioase a fost interzisă de autoritățile de atunci. Ajungând la Roma, a fost primit de Sfântul Părinte Pius al XII-lea, căruia i-a relatat situația existentă din țară și regimul la care era supusă Biserica Catolică.

Un timp a activat la Atena, îngrijindu-se de minoritatea germană, după care a revenit în Germania unde s-a dedicat apostolatului în diferite parohii, străduindu-se necontenit să țină legătura cu exilații sau refugiații de origine română, atât preoți, cât și credincioși. A fost deosebit de atașat de Dieceza de Iași datorită legăturii sale cu episcopul Durcovici. A adunat multe documente și mărturii privind viața sfântă și martiriul episcopului nostru și care constituie conținutul acestei cărți.

În afara faptului că este prima biografie a episcopului martir dr. Anton Durcovici, această carte se constituie ca o mărturie personală, scrisă de unul dintre elevii și apoi colegii Mons. Durcovici de la Seminarul "Sfântul Duh" din București. Pe lângă amintirile personale, autorul a adunat și a selectat și amintirile altor foști elevi sau colaboratori ai episcopului Durcovici, cum ar fi Mons. Johannes Baltheiser sau pr. Leopold Nestmann, convins fiind că timpul este necruțător în curgerea lui, iar amintirea unei vieți, precum cea a episcopului Durcovici, nu trebuie acoperită de praful uitării.

Deși autorul a trecut la Domnul în anul 2000, în localitatea Donzdorf din Germania, această carte nu trebuie uitată, ci trebuie cunoscută și pusă în adevărata ei valoare.

Cartea cuprinde două secțiuni. În prima parte avem relatată viața episcopului Durcovici, cu trasarea principalelor trăsături ale vieții sale sacerdotale, ilustrate prin documente și mărturii ale colaboratorilor și ale celor care l-au cunoscut personal pe acest slujitor al altarului. Mons. Müller precizează și etapele care au condus la inițierea procesului său de beatificare, fiind unul dintre primii care au realizat cercetări în acest sens.

A doua parte a acestei cărți cuprinde un bogat album fotografic care ilustrează viața episcopului dr. Anton Durcovici. Spre deosebire de ediția germană și cea română, această nouă ediție cuprinde un număr foarte mare de fotografii, unele dintre ele inedite, care acoperă anii 1901-1951.

În acest an, când se împlinesc 60 de ani de la martiriul episcopului Durcovici, apariția acestui volum este binevenită și, datorită traducerii în limba italiană, poate fi consultată cu folos și de eventualii cititori străini care ar dori să se familiarizeze cu personalitatea de excepție a episcopului dr. Anton Durcovici, a cărui viață a fost pusă integral în slujba lui Cristos și a Bisericii.

Andrei Dumitrescu

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Verbum Domini. Culegere de omilii (Anul B), coordonată de pr. Alois Bișoc. Cartea apare în colecția "Omiletică", în formatul 14x20 cm, are 482 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 25 lei.

Printre punctele pe care le accentuează exortațiile apostolice postsinodale ale actualului papă, Benedict al XVI-lea, se numără și importanța omiliei. În exortația apostolică Sacramentum caritatis (22 februarie 2007), acesta afirmă că "în relație cu importanța cuvântului lui Dumnezeu este și necesitatea de a îmbunătăți calitatea omiliei, [...] care are misiunea de a favoriza o înțelegere mai deplină a cuvântului lui Dumnezeu și o eficacitate mai mare a lui în viața credincioșilor. Pentru aceasta, slujitorii hirotoniți trebuie să pregătească cu grijă omilia, bazându-se pe o cunoaștere corespunzătoare a Sfintei Scripturi" (nr. 46), iar în exortația apostolică Verbum Domini (30 septembrie 2010) confirmă: "Omilia constituie o actualizare a mesajului scripturistic, în așa fel încât credincioșii să fie induși să descopere prezența și eficacitatea cuvântului lui Dumnezeu în ziua de astăzi a propriei vieți. Ea trebuie să conducă la înțelegerea misterului care se celebrează, să invite la misiune, dispunând adunarea la mărturisirea credinței, la rugăciunea universală și la liturgia euharistică. Prin urmare, cei care prin slujire specifică sunt delegați la predicare să îndrăgească într-adevăr această misiune" (nr. 59).

Pentru a sublinia aceste aspecte, Editura "Sapientia" publică un nou volum de omilii: Verbum Domini. Culegere de omilii, volum coordonat de pr. dr. Alois Bișoc, profesor de omiletică la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, care a adunat în cartea de față roadele studenților de anul V și anul VI, redactate și prezentate la orele de Omiletică. Predicile cuprinse în acest volum explică lecturile duminicale din Anul B.

"Apreciem valoarea lor și, de aceea, le recomandăm tuturor acelora care vor să aprofundeze mai mult cuvântul lui Dumnezeu" (Pr. Alois Bișoc)

Cosmin Cimpoeșu

*

Anton Durcovici, vescovo e martire in Romania,
Florian Müller, Ed. "Sapientia", 2011, ISBN 978-606-578-029-3, 14x20 cm, 136 p., 8 lei

Verbum Domini. Culegere de omilii (Anul B),
Alois Bișoc (coord.), Ed. "Sapientia", 2011, 14x20 cm, 482 p., 25 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat