Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Slănic-Moldova: Campus pentru tineri din Onești, Bacău și Târgu Ocna

Tinerii au dorința de a-l căuta pe Dumnezeu

Un grup de cercetași din centrul local Onești și centrul local "Fericitul Ieremia" Bacău, împreună cu o parte din tinerii de la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" și câțiva membri ai Acțiunii Catolice din Târgu Ocna, înarmați cu voie bună și entuziasm, au organizat, în perioada 9-11 decembrie 2011, un campus ce a avut ca obiectiv apropierea de Dumnezeu prin jocuri, cântece, dar și momente formative. Campusul s-a desfășurat la Slănic Moldova în județul Bacău la Pensiunea Sara, la 5 km de central Slănicului.

Prima zi a fost ziua în care ne-am cunoscut mai bine între noi, aceasta și datorită unui joc ingenios și distractiv de cunoaștere. Seara a avut loc un moment de rugăciune, în care toți ne-am deschis inimile spre Isus, după care, liniștiți sufletește, am servit cina care ne-a umplut de energie pentru a ne desfășura momentul de seară în care am reușit să ne cunoaștem mai bine. Și pentru că ne-am mai obișnuit cu locația, seara s-a încheiat cu o plimbare, după care s-a strigat stingerea.

Ziua a doua a început cu o înviorare care a reușit să readucă energia în noi. După micul dejun copios ne-am adunat pe grupe pentru a dezbate unele probleme ce ne frământă. După o dezbatere aprinsă, ni s-a făcut foame și am luat prânzul. După zecile de sarmale înfulecate cu poftă, am plecat în mult așteptată drumeție, unde am descoperit minunile și frumusețile create de Dumnezeu. În timp ce mergeam, am reușit să ne împărtășim experiențe de viață: mai multe, mai puține; mai vesele sau mai triste. Traseul a fost un adevărat test pentru unii dintre noi, însă am reușit să ajungem bucuroși, sănătoși și obosiți înapoi la pensiune. După ce ne-am îndepărtat stratul gros de noroi de pe bocanci, am făcut ce am făcut și tot peste mâncare am dat. După ce soarele a apus, ne-am adunat într-un cadru relaxant și liniștitor pentru a adora trupul și sângele lui Cristos într-un moment de adorație care ne-a făcut să ne dăm seamă că de multe ori uităm să dăm importanță valorilor adevărate. Întăriți de puterea lui Dumnezeu, prezent în preasfântul sacrament, am început programul de seară. Jocurile amuzante, cântecele energice animate de două chitare, ne-au făcut să simțim cu adevărat că suntem tineri și merită să trăim viață din plin. Liniștea s-a lăsat repede deoarece eram foarte obosiți În urmă unei zile pline.

În ultima zi a campusului, când tristețea despărțirii își făcea simțită prezența, încercam să trăim cât mai intens ultimele clipe petrecute împreună în acest campus. Deși eram obosiți, am reușit printr-o înviorare să ne deschidem cu adevărat ochii. Punctual culminant al campusului a fost păstrat la sfârșit. Acesta a constat într-o discuție amplă pe bază unui test psihologic, condus de către doamna psiholog Adriana, care ne-a ajutat să ne descoperim valorile și să ne cunoaștem adevăratul caracter. După aceea ne-am cunoscut pe noi înșine, am participat la sfânta Liturghie unde ne-am întâlnit din nou cu Dumnezeu prin preasfântul sacrament.

După sfântă Liturghie am luat ultima masă împreună, unde am putut să ne împărtășim unele păreri despre campus:

"Am petrecut zile de neuitat. M-am îmbogățit spiritual, am cunoscut tineri minunați. Au fost momente în care am făcut liniște în suflet pentru a ascultă glasul lui Dumnezeu, am ieșit din noi pentru a-l căuta în ceilalți, dar și în natură. Bucuria de a fi împreună ne-a unit. Am convingerea că tinerii au disponibilitatea de a-l căuta pe Dumnezeu". (Carmen Antal)

"Cine spune că este greu să îți faci prieteni? Acest campus ne-a demonstrat că printr-un simplu joc sau o simplă discuție poți legă prietenii puternice. Abia aștept campusul următor și toate acele momente cum ar fi: jocurile, adorațiile, ieșirile, cântările, discuțiile și bineînțeles mâncarea absolut gustoasă, de care cu siguranță nu ne puteam lipsi. Mi-a plăcut, de asemenea, și diversitatea, zeci de tineri din toate părțile care s-au adunat să se simtă bine împreună pentru câteva zile". (Teodora Antal)

"În acest campus, pe lângă faptul că m-am distrat, am avut oportunitatea de a-l cunoaște mai bine pe Dumnezeu. Clipele minunate petrecute împreună mi-au oferit încredere, putere și ambiție pentru viitor. În acest campus am cunoscut și foarte multe persoane cu care am reușit să colaborez minunat în diferitele activități". (Ancuța Bucur)

"A fost o experiență minunată. Nu mulți au ocazia de a participă la un asemenea campus, deci am trăit la maxim fiecare clipă. Acest campus m-a făcut să înțeleg mai bine cuvântul lui Dumnezeu, iubirea lui necondiționată și faptul că este mereu prezent lângă noi" . (Andreea Bucur)

Victor Ceobanu și Paul Hazi

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-11 decembrie: Slănic-Moldova: Campus pentru tineri din Onești, Bacău și Târgu Ocna


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat