Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut un număr dublu al revistei "Familia și Viața"

A apărut numărul 9-10 al revistei "Familia și Viața" pentru lunile septembrie-octombrie 2011 și a fost trimis deja prin poștă sau direct în parohiile care au solicitat abonamente.

În cuprinsul ei veți putea găsi răspunsul oferit de pr. Felician Tiba la întrebarea: "În ce condiții se pot lua pastile anticoncepționale și care ar fi consecințele lor din punct de vedere spiritual?"; apoi editorialul realizat de pr. Iosif Enășoae pe tema muncii, care îl perfecționează pe om dar și ambientul acestuia de viață.

La rubrica actualitatea în Biserică, pr. dr. Wilhelm Dancă ne prezintă evenimentul cultural creștin "Curtea neamurilor" care a avut loc la București în perioada 11-12 octombrie 2011 și care a debutat cu decernarea de către Universitatea din București a titlului de Doctor honoris causa cardinalului Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură din Vatican. Cu această ocazie a fost lansată și prima carte în limba română a card. Gianfranco Ravasi: Întrebări privitoare la credință. 150 de răspunsuri la întrebările celor care cred și ale celor care nu cred, carte apărută la Editura Humanitas.

Interviul lunii realizat de pr. Petru Tamaș este luat unei familii cu "o vechime" de 20 de ani, și care a avut anterior o prietenie de șapte ani.

Paginile de știri din Biserica Universală și Biserica locală sunt realizate de seminaristul Cosmin Cimpoeșu și conțin cele mai semnificative evenimente care au avut loc în perioada septembrie-octombrie.

Paginile 14-21 sunt dedicate familiei, atât soților, logodnicilor, tinerilor, adolescenților, cât și copiilor și celor mai în vârstă, și cuprind: "Paternitatea responsabilă", o continuare a aprofundării enciclicei Humanae Vitae, realizată de prof. Maria Gherghel, urmată de o mărturie a Lilianei Oltean, o persoană orfană și crescută, formată și educată în Casa "Sf. Iosif" din Odorheiu Secuiesc, a Congregației Inima Neprihănită, mărturie care dorim să fie ca un imbold pentru tinerii în prag de căsătorie pentru a face acest pas, încredințându-se providenței divine. Urmează o altă mărturie de suflet scrisă de psih. Izabela Antonică, din care au de învățat atât părinții plecați în străinătate sau care se gândesc la acest lucru, cât și tinerii, adolescenții rămași acasă. Deși a început de mult școala, prof. Maria Andrici le expune adolescenților și copiilor de ce trebuie să învețe și cum trebuie să învețe pentru a ajunge la rezultate bune. Pr. Cornel Gabor, SDB, prezintă copiilor două jocuri de echipă în aer liber, iar familiilor care au în îngrijire vârstnici li se adresează prof. Silvia Ghiuzan în articolul: "Cinstește-ți părinții și când sunt bătrâni!". Alăturat este "Imnul unui bătrân" preluat de pe situl www.gruppifamiglia.it.

Paginile dedicate vieții organizațiilor cuprind o prezentare a carismei Congregației Misionarii Cuvântului Divin și gândurile transmise de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, când a plecat în casa Tatălui pr. Alberto Marson, un prieten al familiilor din Dieceza de Iași, un preot senin, vesel și primitor care a făcut parte din această congregație.

La paginile dedicate școlii și educației creștine, prof. dr. Violeta Apostu ne prezintă programul activităților din anul școlar 2011-2012, cuprinzând olimpiadele la religie, concursuri de eseuri și desene și un simpozion național cu titlul "Familia și valorile ei", cât și elementele de noutate și schimbările pozitive și negative ale noi legi a educației.

Pagina de solidaritate creștină cuprinde articolul intitulat "Lumea văzută din fotoliul rulant" scris de Dănuț Cojocariu, coordonatorul programului BACH, Caritas Iași, iar în pagina de voluntariat este inserat articolul "O lume frumoasă văzută prin voluntariat", al Oanei Romila.

Dr. Adina Zatîca ne expune principala boală cardiovasculară, cardiopatia ischemică, bolile cardiovasculare cauzând peste 50% din decesele din România. În articol veți găsi și cum poate fi prevenită această boală.

Dacă veți căuta materiale pentru familii pe internet și nu reușiți să faceți o selecție a siturilor care cu adevărat slujesc familia, pr. Petru Tamaș a făcut o prezentare a câtorva dintre acestea, care vă pot fi utile; le veți găsi în pagina comunicare media.

Prof. Vicențiu Ciocan ne prezintă la pagina dedicată timpului liber principalele puncte de atracție, pentru atunci când veți vizita Isaelul, locuri pe unde au trecut Iosif, Maria și Isus.

O adevărată "Pledoarie pentru flori" ne face ing. Silvia Tamaș, iar jr. Rafila Covasan, în pagina dedicată curierului juridic, ne atrage atenția asupra copiilor abandonați din România pentru care trebuie făcut ceva. Apoi pr. Alois Moraru ne propune un rebus despre "Doctorul harului", la pagina de divertisment. În aceeași pagină este și dezlegarea rebusului din numărul trecut al revistei.

Așteptăm întrebările dumneavoastră adresate fie preotului, fie medicului sau juristului, cât și psihologului, la care să vă răspundem în paginile revistei păstrând confidențialitatea.

Ne cerem scuze pentru întârzierea cu care a apărut acest număr și sperăm ca numerele viitoare să apară la timp, pentru a nu crea neplăceri cititorilor noștri.

Revista poate fi comandată la Editura "Sapientia", Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" Iași, str. Văscăuțeanu, nr. 6, Iași-700462, tel 0232/225228, fax 0232/211476, www.editurasapientia.ro, e-mail: slupu@itrc.ro, cât și de la Asociația "Familia și Viața", str. Ștefan cel Mare, nr. 228, 611040-Roman, Neamț, tel/fax 02322/742505, www.familiasiviata.ro, e-mail: afav_roman@hotmail.com. Un exemplar costă 4 lei, iar un abonament pentru un an cuprinde 6 numere și costă 21 lei.

Asociația "Familia și Viața"


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat