Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Zi de reculegere și formare spirituală pentru profesorii de religie din Bacău

Profesorii de religie din zona Bacău au participat la o zi de reculegere și formare spirituală, condusă de pr. Ioan Balan, sâmbătă, 10 decembrie 2011, la mănăstirea Fraților Carmeliți din Luncani.

Fiecare participant a meditat cu emoție asupra temei zilei: Omule ce mare ești! Tu ești investiția de iubire a lui Dumnezeu! Astfel am pornit de la faptul că reculegerea este chemarea la a aduna, a reuni și a valorifica darurile primite de la Dumnezeu pe care le-am risipit, irosit, neglijat. Am continuat accentuând că măreția omului este dată de faptul că aceasta este expresie a iubirii divine, este visul cel mai frumos pe care Dumnezeu îl pune în realitate. În acest vas de lut - care este omul - Creatorul depune comori infinite. Valorificând talanții primiți, fiecare om își croiește cu mâinile sale din pânza fină a timpului, propria mântuire, propria eternitate. Oare ne putem prezenta în fața lui Dumnezeu pentru a-i returna talanții primiți și păstrați neatinși, nevalorificați, ținuți îngropați prin neimplicare, teamă, sustragere de la responsabilități? Putem spune lui Dumnezeu: ia Doamne, viața înapoi, ți-o aduc conservată, menajată, neirosită; ia inima mea înapoi, n-am deschis izvorul de iubire pe care l-ai pus în ea, ți-o aduc intactă, neumblată; ia-ți libertatea pe care mi-ai dat-o, n-am îndrăznit să activez în sfera ei ... Putem spune am îngropat zâmbetul și-am oferit scrâșnire, am îngropat seninătatea chipului și am oferit masca încruntării, am îngropat inima și am oferit indiferență, ignorare sau chiar dușmănie?

Așa cum fiecare cuvânt este important pentru a scrie o carte, fiecare piatră pentru a construi un zid, fiecare strop de apă pentru a forma un fluviu sau un ocean, tot așa fiecare dintre noi are locul și rolul său unic, irepetabil și de maximă importanță în planul lui Dumnezeu.

Îmbogățiți la meditație cu ușile inimii și minții deschise pentru a oferi și a primi, am participat împreună la celebrarea sfintei Liturghii. În unire cu Cristos de pe altar, am mulțumit lui Dumnezeu pentru talanții primiți și am cerut harul de a-i folosi cu generozitate mai ales în munca didactică desfășurată în școală, în familie, în cadrul Bisericii.

După agapa frățească de prânz am îngenunchiat la picioarele Mariei, Mama noastră cerească, și am parcurs misterele sfântului Rozariu. Am aflat în Maria modelul, ghidul, curajul și sprijinul de a dărui cu generozitate și jertfelnicie talanții primiți.

Au urmat momentele de discuții în care fiecare am oferit mărturii, am împărtășit experiențe, am relatat situații speciale întâlnite în activitatea concretă din școală, dar și din comunitate, s-au dat sugestii, s-au propus soluții.

Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a chemat și ne-a oferit această zi binecuvântată. Mulțumim Domnului care ne-a înzestrat cu talanților atât de minunați! Ne întoarcem în familie, în școală, în comunitate convinși că în planul lui Dumnezeu avem o mare responsabilitate, hotărâți să oferim fără condiții, fără menajamente, talanții primiți.

Pruncul Isus și Împărăția lui să coboare în sufletul tuturor elevilor,
în familiile lor și în comunitățile cărora le aparțin!

Prof. Tereza Herciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 decembrie: Luncani: Zi de reculegere și formare spirituală pentru profesorii de religie din Bacău


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat