Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: "Rețeta" unui Crăciun complet

Duminică, 11 decembrie 2011, cu doar o zi înaintea Simpozionului dedicat aniversarului morții episcopului martir Anton Durcovici, după sfânta Liturghie de la ora 16.00, comunitatea "San Vitale" a trăit un moment de intensă bucurie, asistând la concertul de colinde.

După ce a sărbătorit-o pe Preasfânta Fecioară Maria, Neprihănit Zămislită, patroana comunității "San Vitale", după ce au sărbătorit aniversarul arhiepiscopului dr. Ioan Robu și al episcopului Aurel Percă întru episcopat, comunitatea românilor catolici din Roma a continuat "maratonul" manifestărilor sărbătorești.

Duminică, 11 decembrie, în "duminica gaudete sau a bucuriei", după sfânta Liturghie celebrată în comunitatea din Ladispoli și după cea din Casilina-Grotte Celoni, PS Aurel Percă a binevoit să celebreze din nou la comunitatea "San Vitale", alături de care a participat apoi la concertul de colinde organizat de către tinerii comunității, dar și de corul din Casilina.

În cadrul predicii Preasfințitul, prin explicarea lecturilor și a psalmului și folosindu-se de două exemple simple, a arătat că adevărata bucurie este acolo unde "nu suntem lipiți de cele pământești. Adevărata bucurie, a continuat Preasfințitul ne-o învață Maria, fecioara care a trăit într-un mod atât de simplu, dar care s-a învrednicit să-l aducă lumii pe Isus, bogăția supremă.

La sfârșitul sfintei Liturghii a urmat concertul de colinde, susținut de către corul de tineri al bisericii "San Vitale" și de corul comunității din Casilina.

E inutil de spus ce înseamnă pentru românii de la Roma și cred că și din altă parte a globului pământesc, un concert de colinde pe pământ "străin". Când ți se derulează în fața ochilor minții ieslea Pruncului din Betleem, Maica Sfântă, cu Iosif alăturea, colindătorii și colindele noastre clasice de acasă, clinchetul de clopoței, neaua care ninge și nu-l atinge pe Prunc, magii, păstorii, merele, nucile, cozonacii și sarmalele aburinde, gutuile din geam sau casa cu pridvor, nu-ți vine să spui decât: "E aproape Crăciunul! Ce minunat este Dumnezeu că ne-a oferit Crăciunul! Ce bine că există Pruncul din ieslea de la Betleem!"

Însă, pentru a nu rămâne în "lumea de vis", e lesne de înțeles că pentru fiecare din momentele derulate în favoarea credincioșilor noștri români din Roma s-a depus un efort deosebit. Le-au stat alături parohul comunității, pr. Isidor Iacovici, pr. Daniel Iacobuț, care a pregătit corul tinerilor de la biserica "San Vitale", dl. Leopold Cadar, dascălul comunității din Casilina, ca și doamna Marina Balașcă.

Și pentru că orice "rețetă", ca să fie completă, are nevoie de "cireașa de pe tort", la sfârșitul colindelor, frumos armonizate cu orga, cu chitara și cu vocile celor care au compus cele două coruri, pr. Isidor Iacovici, "în stilu-i unic", a cântat două colinde deosebite, care au fost mai mult decât "o cireașă" sau o "gutuie", așa cum a colindat. Interpretându-le, a stors pur și simplu lacrimi, lacrimi de nostalgie, de dor, de iubire... pentru tot ceea ce înseamnă: "A fost o dată... părinți, casa părintească, gutuile de pe geam sau de pe dulap..."

Pe final, purtând și salutul celor de "acasă", PS Aurel Percă a mulțumit tuturor celor care au colindat, a salutat autoritățile civile prezente în public și a dorit tuturor celor prezenți un Crăciun binecuvântat.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 decembrie: Roma: "Rețeta" unui Crăciun complet


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat