Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica Greco-Catolică are un nou episcop

Din ziua de 8 decembrie 2011, cel mai tânăr episcop catolic din lume este un român. PS Claudiu Lucian Pop, episcop ales al Curiei Arhiepiscopale Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică a primit hirotonirea episcopală la Roma, joi, 8 decembrie 2011, în biserica "Santi Biagio e Carlo ai Catinari" din Roma, în prezența cardinalului Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale din Vatican, a numeroși episcopi și prelați din România și din străinătate.

Preafericirea sa arhiepiscopul major Lucian l-a delegat pe PS Virgil, episcop eparhial de Oradea și secretar al Sinodului Bisericii Române Unite, să procedeze la consacrarea episcopală a părintelui dr. Claudiu Lucian Pop, până acum rector al Colegiului Pontifical "Pio Romeno" din Roma.

Ritul consacrării s-a desfășurat în cea mai mare parte în limba română, cu unele intervenții în limba italiană.

În afara cardinalului Leonardo Sandri, prefectul Congregație pentru Bisericile Orientale, care și-a pus mâinile peste capul noului episcop, au mai participat la ritul sacru ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, arhiepiscopul Vasil' Cyril, secretarul Congregației pentru Bisericilor Orientale, arhiepiscopul Antonio Maria Vegli?, președintele Consiliului Pontifical pentru Migranți și Itineranți, PS Alexandru Mesian al Eparhiei Lugojului, PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Vasile Bizău al Maramureșului, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Mihai Frățilă, al Vicariatului Greco-Catolic de București. Biserica Ortodoxă a fost reprezentată de PS Siluan, al Episcopiei Române-Ortodoxe în Italia.

Dintre autoritățile civile, menționăm prezența ES Bogdan Tătaru Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, și Diana Turconi Bubenek, ministru secretar de stat, de la aceeași ambasadă, Mihai Bărbulescu, director al institutului de cultură "Accademia di Romania", din Roma. Ambasada României în Italia a fost reprezentată de George Bologan, fostul atașat cultural.

A fost foarte numeroasă prezența preoților greco-catolici ai comunităților de români din Italia și a preoților romano-catolici din urbe.

În finalul Liturghiei s-a dat citire mesajului Sfântului Părinte prin telegrama semnată de cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat.

La pagina http://www.radiovaticana.org/rom/Articolo.asp?c=544528 poate fi citit sau audiat un interviu acordat de noul episcop redacției Radio Vatican.

Pe situl www.egco.ro/news_652_ro.php sunt disponibile mai multe imagini și date biografice.

Virginia Ritchie

* * *

Hirotonirea unui episcop greco-catolic român în Cetatea Eternă

Blaj: Un nou episcop greco-catolic


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat