Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Crăciun "pe roți" în Olanda

Atunci când oroarea depășește pragul revoltei, ai două posibilități: să taci, fiindcă scârba e atât de mare încât ți-e silă de cuvinte, sau să cauți rădăcinile ororii - și să le faci cunoscute.

Oare ce ar trebui să facem, acum, când ne confruntăm cu cea mai barbară dintre toate crimele împotriva omului de la Holocaust încoace?!

Să tăcem, așa cum s-a întâmplat pe vremea lui Hitler, care a început să-și decimeze propriii concetățeni sub pretextul bolilor psihice, retardării mentale etc. și a continuat cu crimele împotriva umanității - sau să ne manifestăm ca fii ai Luminii? Suntem în pragul Crăciunului, sărbătoarea Luminii, sărbătoarea Nașterii, sărbătoarea Ființei, sărbătoarea întrupării lui Dumnezeu care, după ce l-a creat pe om după chipul și asemănarea lui, a luat chipul nostru cel mai neajutorat - chip de prunc sărac - cerând iubirea și ocrotirea noastră.

Iar noi, oamenii, suntem îndemnați să-l ucidem.

Și să tăcem.

Si să acceptăm.

Adică să devenim complici la crimă .

Contracepția și avortul sunt demult legiferate. Dar nu numai atât. Euthanasia începe să fie privită ca un act logic chiar de către cei care sunt desemnați să apere viața omului: viața nu mai este apărată prin lege nici la începutul ei, nici la sfârșitul ei. Se spune că euthanasia (adică asasinarea bolnavilor) se face spre binele lor. Atunci de ce, "spre binele lor", nu o practică mai întâi asupra lor înșiși cei care au legiferat-o, fiindcă la vârsta pe care o au, cu siguranță că nu sunt sănătoși?!

Am discutat și altădată despre lipsa consimțământului pacientului în cazul asasinatelor numite "euthanasie" - lucru recunoscut de medicii care au efectuat-o asupra pacienților lor.

De data aceasta, iată ce "dar de Crăciun" le servește Olanda cetățenilor ei: "Moartea pe roți"1, adică unități mobile care să efectueze asasinatul la domiciliu asupra bolnavilor incurabili, asupra bolnavilor psihici sau pur și simplu asupra celor care nu se pot îngriji (nu se mai pune problema asistenței sociale - e mai buna depopularea - după opinia liderilor politici și nu numai); așa că, pur și simplu, se intră în casă (nici nu se pune problema consimțământului) și se... asasinează locatarul. Mai ales că "singurătatea devine o povară", iar societatea are grijă să-l scape pe nefericitul bătrân și singur... de...singurătate.

Cum s-a ajuns aici?

Să privim puțin statisticile. Eurobarometer poll 2005 relevă că 27 % dintre locuitorii Olandei nu cred în Dumnezeu și în nici o autoritate spirituală superioară2 - procent la egalitate cu Belgia și întrecut doar de Franța (33%) și Cehia (30%). Doi ani mai târziu, Gallup poll 2007-2008 adresează unor eșantioane reprezentative din 42 țări următoarea întrebare: "Religia ocupă un loc important în viața dvs.?" În Olanda, 66% din cei chestionați au răspuns că religia nu înseamnă nimic pentru ei (66% = număr...simbolic: îi mai lipsea un "șase" explicativ pentru ceea ce avea să urmeze), în Franța: 73%, în Scandinavia: 78-83%. E și firesc, odată ce rădăcinile creștine ale Europei au fost constituțional tăiate.

Iar consecința, priviți-o: asasinatul la domiciliu "spre binele" celui asasinat.

Acolo unde Dumnezeu e alungat sau ignorat, Satana se desfășoară - în halat alb sau de la tribuna atât-de-convingătorilor politicieni.

Și să nu ne "culcăm pe laurii victoriei", că în România doar 1 % afirmă că religia nu are importanță, fiindcă sondaje de opinie privind euthanasia au început să apară și la noi. E, poate, primul pas spre legiferare.

Sfârșitul lumii începe cu indiferența.

Sau cu "sondaje de opinie".

Dar mai ales, cu tăcerea noastră, fiindcă tăcerea devine complicitate la crimă.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Un articol în limba engleză, semnat de Simon Caldwell, a fost publicat, la 7 decembrie 2011, de ziarul MailOnline la pagina:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2070662/Mobile-euthanasia-teams-planned-Holland.html
2 Afirmația este: "I don't believe there is any sort of spirit, God or life force"= "Nu cred că există nici un fel de spirit, Dumnezeu sau forță vitală".


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat