Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Simpozion la 60 de ani de la martiriul episcopului Anton Durcovici

În memoria episcopului Anton Durcovici, de la a cărui moarte se împlinesc 60 de ani, la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, a avut loc sâmbătă, 10 decembrie 2011, o sfântă Liturghie în cinstea acestui mare martir și un scurt program cultural. La acest eveniment au luat parte PS Petru Gherghel, PS Anton Coșa, pr. rector Benone Lucaci, preoții și studenții Institutului Teologic, precum și numeroși invitați.

Ziua de 10 decembrie, în Dieceza de Iași, este dedicată memorialului martiriului PS Anton Durcovici. În această zi, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" a fost celebrată o Liturghie în cinstea acestui mare martir. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături de care au concelebrat PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, preoții din cadrul institutului, precum și alți preoți invitați. Cuvântul de învățătură a fost ținut de PS Anton Coșa, care a evidențiat imaginea bunului păstor, în persoana lui Isus Cristos, exemplu pe care l-a urmat și episcopul martir Anton Durcovici, care și-a dat viața pentru "turma sa", murind pentru credința sa și pentru adevăr.

După acest moment a urmat o Academia PS Anton Durcovici în aula magna a institutului. Programul a fost deschis de pr. Eduard Soare, vicerector al seminarului, care a fost și moderatorul academiei, după care a urmat o conferință susținută de pr. prof. Ștefan Lupu. Părintele profesor a schițat identitatea PS Anton Durcovici, axându-se pe activitatea acestuia la București, în trei teme: Episcopul Anton Durcovici - o viață dedicată Seminarului "Sfântul Duh" din București, Episcopul Anton Durcovici - o viață închinată Maicii Domnului și Moștenirea spirituală a episcopului Anton Durcovici.

În urma acestei conferințe a avut loc o scenetă realizată de tinerii seminariști, având ca și compozitor pe pr. prof. Cristinel Farcaș, care a scris această scenetă pe timpul când era student la Seminar (2001). Scena a cuprins trei acte: Copilăria lui Anton Durcovici, Intrarea în seminar a lui Anton Durcovici și Martiriul episcopului Anton Durcovici. La finalul scenetei, tinerii actori au interpretat un cântec în cinstea episcopului martir, intitulat Antonius Episcopus.

Partea a treia a momentului cultural a fost dedicată conferinței susținute de prof. Iosif Tamaș, intitulată Mihai Robu - Părintele episcop și Seminarul Diecezan. Prin acest discurs, domnul profesor a prezentat auditorului imaginea primului episcop originar din Moldova: Mihai Robu. Cuvintele cheie în descrierea prezentată au fost: unitate, identitate, fidelitate, latinitate și umanitate. În cadrul conferinței, Iosif Tamaș a prezentat și cartea dedicată acestui episcop, intitulată: Dinamica păstoririi II, volum la care domnul profesor a avut o contribuție semnificativă.

Ultima parte a academiei a cuprins un recital de poezii compuse de seminariști în cinstea martiriului PS Anton Durcovici. Printre aceștia s-au remarcat trei studenți, al căror talent a fost premiat: Felician Iancu cu poezia A fost învins în lupta sa oare?, Alexandru Roca - Agonia unui martir și Aurelian Herciu - Martiriul episcopului Anton.

A luat apoi cuvântul PS Anton Coșa care a vorbit despre preocuparea Bisericii de a evoca imaginea înaintaților noștri care au suferit pentru credința lor, și despre respectul pe care îl au creștinii pentru acești martiri, amintindu-i în rugăciunile lor.

În încheiere a luat cuvântul PS Petru Gherghel care a sintetizat mesajul său în trei cuvinte: mulțumire, felicitări și curaj. Mulțumirea pentru cei care, în trecut, au lucrat la formarea episcopului Anton Durcovici, felicitări adresate pentru cei care prezintă figura emblematică a episcopului nostru martir ce s-a jertfit pentru noi și pentru viața noastră de credință și curaj de a trăi cu vrednicie, fiecare în parte, vocația primită și a da mărturie pe drumul nostru de credința noastră.

Sergiu Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 decembrie: Iași: Simpozion la 60 de ani de la martiriul episcopului Anton Durcovici


 

lecturi: 54.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat