Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Episcopi români prezenți la comunitatea română

Joi, 8 decembrie 2011, cu ocazia hramului comunității românilor catolici de la "San Vitale", din Roma, ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, au sărbătorit, printr-o sfântă Liturghie solemnă, aniversarul consacrării episcopale.

Evenimentului i s-au alăturat un mare număr de preoți, dar și ES Bogdan Tataru-Cazaban, ambasadorul român pe lângă Sfântul Scaun, ca și ES Răzvan Rusu, ambasadorul român pe lângă statul italian.

Atmosfera părea desprinsă din una dintre comunitățile noastre mari de acasă. Oameni îmbrăcați în port național, cu flori în mâini, cu zâmbetul pe buze, oameni care au lăsat pentru un moment munca, dar și oboseala și au venit să-și întâmpine și să-și sărbătorească ierarhii.

La începutul sfintei Liturghii, pr. Isidor Iacovici, parohul comunității, i-a salutat pe cei doi episcopi în numele tuturor celor prezenți, le-a urat bun venit în Cetatea Eternă și și-a exprimat bucuria sinceră pe care o experimentează românii catolici din Roma ori de câte ori sunt vizitați de către episcopii sau preoții "de acasă".

Celebratul principal, PS Aurel Percă i-a invitat apoi pe toți cei prezenți să participe cu bucurie și cu evlavie la sărbătoarea Mamei noastre cerești, neprihănit zămislită.

După ce a proclamat evanghelia, ÎPS dr. Ioan Robu, folosindu-se de pictura care îl reprezintă pe Isus bătând la o ușă fără mâner, a vorbit în cadrul predicii despre rolul pe care îl are fiecare credincios în a-i deschide poarta inimii din interior. Maria, spunea arhiepiscopul, ea a fost prima care, mai întâi în credință, apoi în concret, i-a deschis larg poarta inimii Fiului lui Dumnezeu, meritându-și astfel titlul de "Neprihănit Zămislită".

În încheiere, cu același entuziasm, credincioșii prezenți au cântat "La mulți ani" episcopilor sărbătoriți, care, la rândul lor, au mulțumit și i-au încurajat în "greutățile de fiecare zi".

O mulțumire aparte a fost făcută Mons. Daniele Micheletti, parohul comunității italiene, care nu doar că este gazdă pentru comunitatea română, ci se bucură cu adevărat ori de câte ori îi vede pe români adunați pentru sfânta Liturghie.

Și cum putea să se termine ziua de hram, dacă nu cu tradiționalele sarmale și cu rumenii cozonaci pregătiți și aduși cu atâta disponibilitate din partea gospodinelor noastre române.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Roma: Episcopi români prezenți la comunitatea română


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat