Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Au fost sfințiți 14 diaconi

După un lung drum de pregătire, de studiu și rugăciune, 14 studenți de la Institutul Teologic din Iași au fost hirotoniți diaconi în ziua de 8 decembrie 2011, în solemnitatea Neprihănite Zămisliri, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

Cu hotărâre și încredere, cei 14 studenți și-au manifestat dorința de a-l sluji pe Domnul și turma sa, rostind cu fermitate, în fața păstorului diecezei, a preoților și credincioșilor adunați în catedrală: Vreau! Acest moment a fost pregătit și prin exercițiile spirituale desfășurate în perioada 30 noiembrie - 7 decembrie 2011, timp în care candidații au meditat asupra tainei la care urmau să fie făcuți părtași. Exercițiile spirituale s-au desfășurat la casa de reculegere de la Bârnova (Iași), sub îndrumarea pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași. Cu o seară înainte de a fi hirotoniți, cei 14 studenți au făcut profesiunea de credință în capela Institutului Teologic "Sfântul Iosif", în fața PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a pr. rector Benone Lucaci, a preoților profesori și a colegilor seminariști.

Liturghia de hirotonire a fost prezidată de PS Petru Gherghel, la care au concelebrat PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, și 125 de preoți. La celebrare au participat și familiile candidaților, rudele, prietenii și toți cei care au dorit să fie alături de ei.

În cadrul omiliei, PS Cornel Damian a evidențiat modelul de slujire oferit de Maria față de Cuvântul făcut Trup. Fecioara Maria a transformat existența sa umilă, devenind astfel protagonista celei mai nobile misiuni din istoria omenirii: aceea de a-l primi pe Fiul lui Dumnezeu și de a-l oferi la rândul ei celorlalți. Excelența sa a afirmat că slujirea pe care diaconul este dator să o aducă Cuvântului, trebuie să se uniformizeze cu modelul oferit de Sfânta Fecioară. Astfel, răspunsul slujitorului trebuie să fie unul ferm, pentru totdeauna. Totodată, Excelența sa a afirmat că da-ul Mariei, în realitate, nu este decât o anticipare a da-ului însușit de Isus Cristos, care se face trup în sânul Fecioarei. Cristos se dăruiește pe sine. El nu vine ca să fie slujit, ci ca să slujească. La finalul predicii, el i-a îndemnat pe candidații la treapta diaconatului să-și ofere da-ul lor cu fermitate și încredere. Acest răspuns al lor să fie ca cel al lui Isus și al Mariei, caracterizat de o totală disponibilitate. Le-a reamintit că misiunea diaconului este de a vesti Cuvântul, de a-l proclama cu autoritate, după ce mai întâi el însuși l-a primit, l-a meditat și l-a trăit.

După omilie a urmat ceremonia de consacrare a tinerilor întru diaconat prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel.

Diaconii:

  • Pentru Dieceza de Iași:

    1. Alin-Cătălin Butnaru (Tămășeni)

    2. Paul Căliman (Onești)

    3. Dominic-Sorin Ciobanu (Săbăoani "Sfântul Iosif Muncitorul")

    4. Mihail Cojan (Valea Seacă)

    5. Anton-Valentin David (Frumoasa)

    6. Daniel Frâncu (Valea Mare)

    7. Marian Gărghi (Brusturoasa)

    8. Tarciziu Grădinaru (Ploscuțeni)

    9. Paul-Cristian Niculăeși (Mircești)

    10. Gabriel-Iulian Robu (Săbăoani "Sfântul Mihail Arhanghelul")

    11. Ovidiu-Ciprian Solomon (Bacău "Fericitul Ieremia")

    12. Claudiu-Lucian Trifescu (Roman "Sfânta Tereza")

  • Pentru Arhidieceza de București:

    1. Gabriel-Cristian Anghel (Buzău)

    2. Andrei Dumitrescu (București)

Impresii

  • "De pe buzele Mariei au răsunat cele mai frumoase cuvinte de recunoștință față de lucrarea Domnului, în viața sa. Mi le însușesc și eu și spun, împreună cu ea, că cel Atotputernic mi-a făcut lucruri mari: sfânt este numele lui (Lc 1,49)" (Daniel Frâncu).

  • "Implor mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria și a tuturor sfinților, pentru ca harul pe care l-am primit în această zi, fără vrednicia mea, să aducă rod bogat în mijlocul poporului lui Dumnezeu" (Andrei Dumitrescu).

  • "Îmi vine în minte exemplul sfintei Tereza a Pruncului Isus, care și-a clădit viața pe un singur ideal: acela «de a trăi din iubire». Acest lucru îl implor și eu de la Isus Cristos, care m-a chemat la sfințenie pe calea sfântă a Preoției" (Claudiu Trifescu).

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Iași: Au fost sfințiți 14 diaconi


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat