Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Calea sigură" - o carte pentru tineri și adulți

Cartea "Calea sigură" a părintelui Ferenc Tomka este un discurs, o îndrumare limpede, hotărâtă: ea vorbește despre problemele cu care se confruntă tineretul în pregătirea pentru căsătoria văzută și ca vocație. Ea nu deplânge condițiile grele, ci aprinde lumina, indică direcția, încurajează, cheamă la acțiuni concrete, trezește credința, pentru că și în pragul sec. XXI se poate porni spre căsătorie cu seninătate, printr-o relație de cuplu, de logodnă trăite în mod curat.

Învățând despre curăție, papa Benedict al XVI-lea spune: "Curăția nu înseamnă lipsa relațiilor, ci o relație intensă cu Dumnezeu și cu semenii noștri". Fie că cineva trăiește în celibat, fie că are o relație de cuplu sau de căsătorie cu cineva, curăția se poate realiza cu adevărat pentru acela, care se află în relație intensă cu Dumnezeu și cu oamenii, care a luat o decizie fără echivoc, pe viață, față de cineva. Curăția este armonizarea trupului și a sufletului, integrarea sexualității în persoană, supunerea acesteia față de iubire.

Curăția poate fi învățată, poate fi exersată, este o valoare spre care se tinde sincer, în profunzime. Faptul că această valoare strălucește sau nu în societatea noastră este responsabilitatea comună a adulților și a tinerilor deopotrivă.

Această carte nu se adresează doar tinerilor, ci și părinților și pedagogilor. Ea se dorește a fi de ajutor și acelor membri ai generației adulților, pe care societatea de consum a reușit să-i facă să creadă că abstinența sexuală reprezintă doar o interdicție bisericească, pentru ca și ei să înțeleagă idealul tinereții curate și să le fie de ajutor în acest sens copiilor lor și tinerilor.

Îi mulțumesc părintelui Tomka Ferenc pentru lucrarea sa, cu care etalează atât de strălucitor înaintea noastră această valoare, de multe ori "luată în derâdere", și doresc ca, atât în tineri, cât și în adulți, ea să trezească dorința după o familie fericită și o societate sănătoasă.

Ep. László Bíró, referent pe problemele familiei (în Ungaria)

*

În ce constă noutatea acestei cărți?

- Tinerii caută o carte, care nu este exagerat de lungă, care se adresează în mod expres intelectului și formulează lucrurile în așa fel, încât argumentația să nu fie înțeleasă doar de ei, ci să poată fi spusă și prietenilor necredincioși (sau celor cu care umblă împreună).

- Tinerii au pretenția să nu primească răspuns doar la întrebările legate de sexualitate, ci (în funcție de vârsta lor) să poată cunoaște și acel context social și ideologic, care modelează spiritul epocii și opinia actuală despre sexualitate. În acest fel, ei ar putea înțelege mai bine locul lor în lumea care-i înconjoară și ar înțelege mai bine problemele actuale ale sexualității, distorsiunile epocii noastre și misiunea creștină.

- Profesorii de religie, îndrumătorii tinerilor, părinții caută un manual din care să poată învăța cum se poate vorbi pe aceste teme cu adolescenții, cu tinerii.

În zilele noastre au apărut mai multe întrebări noi, la care nu se găsesc informații pentru tineri, părinți, profesori de religie: astfel de probleme sunt hormonologia sexualității, sau ideologia gender etc.

- În final, presupunem că le face plăcere tuturor cititorilor să vadă că această carte prezintă pe scurt mișcările mai importante, respectiv inițiativele în favoarea curăției tinerilor, în vederea pregătirii pentru căsnicie, sau inițiativele pentru familii.

- Materialul esențial al cărții nu este lung. În jur de 100 de pagini. "Materialul de bază" este completat, ca lectură, și cu relatări personale, în care tinerii căsătoriți, logodnicii, sau cei care umblă împreună mărturisesc despre viața lor, despre experiențele dobândite în dragoste, respectiv în timpul pregătirii pentru căsnicie. Mărturiile și relatările despre mișcări (precum și imaginile) reprezintă, ca întindere, jumătate din volumul cărții. În general, acestea sunt așezate la sfârșitul capitolelor, la sfârșitul orelor, pentru ca "materia" să nu fie ruptă, însă oricum - fie ca ore, fie ca lectură personală - ele sunt concepute în așa fel, încât să poată fi utile.

- Cartea se adresează în primul rând credincioșilor, în al doilea rând tuturor. - Atunci când, pe parcursul acestor cursuri, afirmam că ne vom baza pe credință, tinerii au cerut în mod repetat, dacă nu s-ar putea vorbi despre sex, dragoste în așa fel, încât să fie și pe înțelesul celor care nu sunt credincioși?

Formularea acestei întrebări are un fond real. Deoarece părinții religioși, profesorii de religie sau preoții de multe ori nu vorbesc bazat pe rațiune despre temele legate de sexualitate, ci mai degrabă în limbajul poruncilor și al interdicțiilor religioase. - Cartea noastră se adresează, în acest sens, tuturor tinerilor și adulților care caută valorile umane, pentru că ea prezintă caracterul "rațional" al întrebărilor puse.

De ce trebuie totuși să accentuăm faptul că ne adresăm credincioșilor? Pentru că am dori, prin această carte, să acordăm ajutor și tinerilor, adulților credincioși și profesorilor de religie. De aceea, odată cu acest "rațional", folosim limbajul credinței și al Sfintei Scripturi și clădim pe spiritul acestora. Pe parcurs va reieși câtă lumină și câtă cunoaștere vom primi prin acestea: respectiv credința este, pe cât posibil, "cea mai înțeleaptă" realitate.

Autorul

*

Calea sigură - despre dragoste, despre sexualitate, în mod înțelept
Ferenc Tomka și colaboratorii săi, Editată sub îngrijirea Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara, 2010, ISBN 978-973-1929-32-3, 17x24 cm, 212 p., 10 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

  • sau direct de la sursă (mai ales pentru cantități mai mari):

  • prin poștă: Parohia romano-catolică, str. Traian Lalescu, nr. 34, 320050-Reșița, jud. Caraș-Severin;

  • prin telefon: 0255/213660: de luni până vineri, între orele 10.00-14.00;

  • prin e-mail: redactiavcb@yahoo.com


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat