Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hirotonirea unui episcop greco-catolic român în Cetatea Eternă

Un moment de excepție în istoria Bisericii din România va fi la 8 decembrie 2011, când un român va fi hirotonit cel mai tânăr episcop catolic din lume un român. Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Greco-Catolice din România, va primi hirotonirea episcopală la Roma, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în prezența cardinalului Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale din Vatican.

Cardinalul Sandri a rămas în memoria întregii lumi ca fiind cel care a vestit în seara zilei de 2 aprilie 2005 trecerea la cele veșnice a papei Ioan Paul al II-lea. Un element de particularitate al evenimentului din 8 decembrie 2011 îl constituie hirotonirea primului episcop român în Roma de către membrii Sinodului Bisericii Greco-Catolice din România.

Episcopul Claudiu Lucian Pop a fost ales de către Sinodul Bisericii Greco-Catolice din România, fiind proclamat de către Sanctitatea Sa papa Benedict al XVI-lea și de către Preafericitul Lucian Mureșan, arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice, ca episcop titular de Mariamme, în ziua de 21 noiembrie 2011.

La celebrarea hirotonirii episcopale din 8 decembrie 2011 de la Roma, vor participa toți episcopii greco-catolici din România, episcopi romano-catolici din România, înalți reprezentanți din structurile Sfântului Scaun, precum și oficialități din partea statului român.

*

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, este o Biserică de tradiție răsăriteană în deplină comuniune cu Scaunul Apostolic al Romei. Din punct de vedere canonic, Biserica Română Unită este o Biserică Arhiepiscopală Majoră, rang apropiat de Biserica Patriarhală. În structura ei intră Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, având alte patru eparhii sufragane.

*

Părintele Claudiu Lucian Pop s-a născut la 22 iulie 1972 în localitatea Pișcolt din județul Satu-Mare. În formarea sa religioasă și umană, a contribuit, alături de părinți, bunicul matern, preotul greco-catolic Victor Vancu, în clandestinitate. Ulterior, prin bunăvoința și încrederea Preasfințitului Vasile Hossu, episcop de Oradea-Mare, în anul 1991 a obținut o bursă de studii la Roma, din dorința de a explora orizontul spiritului uman, fiind hirotonit preot la 23 iulie 1995. În Cetatea Eternă a studiat la Universitatea Pontificală Urbaniana, iar apoi la Universitatea Pontificală Gregoriana, obținând licența în teologie spirituală (1998) și doctoratul în anul 2006. Între anii 1999 și 2001 a fost vicerector la Misiunea Greco-Catolică din Paris, iar între 2001 și decembrie 2007, rector al aceleiași instituții.

În 12 decembrie 2007, la cererea arhiepiscopului major și a Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice Române, a fost numit de către Congregația pentru Bisericile Orientale rector al Colegiului Pontifical "Pio Romeno" din Roma, unde a organizat seria de conferințe cu titlul "Semne ale timpului, semne ale Spiritului", cu participarea unor personalități de excepție în domeniul teologic, bioetic, psihologic etc. A coordonat în același timp colecția "Caietele Pio Romeno", publicând volumele "Jurnalul unui preot exorcist", care a avut un ecou major la târgul de carte "Gaudeamus 2011" de la București, și "Papa Ioan Paul al II-lea vorbește Bisericii Române Unite". Îi sunt cunoscute problematicile comunității românești din afara granițelor țării, datorită bogatei experiențe pastorale pe care a dobândit-o de-a lungul anilor în Franța și în Italia.

O notă distinctivă evenimentului prilejuit de hirotonirea unui nou episcop greco-catolic la Roma la 8 decembrie 2011, este dată și de istoria recentă a Bisericii Greco-Catolice, singurul cult scos în afara legii de statul stalinist din România în anul 1948. Atitudinea guvernului stalinist a fost determinată de parcursul istoric al acestei Biserici, ai cărei ierarhi s-au remarcat prin verticalitate, coerență și dragoste de țară, Biserica Greco-Catolică din România contribuind în mod substanțial la formarea conștiinței naționale si la realizarea Marii Uniri.

Într-o societate măcinată de noile curente umaniste și puternic marcată de consumism și relativism, un nou păstor al Bisericii Române Unite vine și (re)propune lumii tehnologizate acel mesaj veșnic precum timpul, dar mereu de actualitate: împlinirea omului este numai în Dumnezeu.

Pentru mai multe detalii, fotografii sau materiale legate de acest eveniment istoric pentru Biserica Greco-Catolică din România, puteți accesa adresa de facebook: http://www.facebook.com/people/Radiomariaromania-Prieteni/100002260619100 unde se va transmite în direct Slujba de hirotonire episcopală în ziua de 8 decembrie 2011, începând cu ora 12.00, ora României.

Biroul de presă al evenimentului
pr. Alin Cândea

e-mail: consacrazioneroma@gmail.com
tel. 0039.334.772.57.60

* * *

Blaj: Un nou episcop greco-catolic


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat