Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Scrisoarea "Porta fidei", prin care se convoacă Anul Credinței

La Editura "Presa Bună" a fost publicată scrisoarea apostolică "Porta fidei", semnată de papa Benedict al XVI-lea. Traducerea a fost făcută de pr. Mihai Pătrașcu.

Porta fidei (Poarta credinței) reprezintă scrisoarea apostolică prin care Sfântul Părinte convoacă Anul Credinței, care va începe la 11 octombrie 2012, la împlinirea a 50 de ani de deschiderea Conciliului Vatican II, și se va încheia în solemnitatea "Cristos, Regele Universului", la 24 noiembrie 2013. Scrisoarea a fost semnată de papa Benedict al XVI-lea la 11 octombrie 2011.

Denumirea documentului se inspiră din cartea Faptele Apostolilor (14,27), unde se relatează încheierea primei călătorii misionare a sfântului Paul, la Antiohia. La întoarcerea sa, Paul adună toată comunitatea și expune "tot ceea ce făcuse Dumnezeu cu ei și cum le-a deschis și păgânilor poarta credinței".

Scrisoarea cuprinde 15 puncte. Papa evidențiază faptul că "acest an trebuie să trezească în fiecare credincios aspirația de a mărturisi credința în plinătate și în deplină convingere, cu încredere și speranță". Amintește apoi faptul că, la jumătate de secol de la deschiderea Conciliului Vatican II, valoarea textelor lăsate moștenire de părinții conciliari este aceeași, acest lucru fiind valabil și în cazul actualității lor.

Sfântul Părinte invită toți credincioșii la o angajare activă în trăirea credinței și la redescoperirea bucuriei de a crede și de a transmite propria credință. Este accentuată ideea "celebrării credinței în liturgie, îndeosebi în Euharistie...". Un element important este "mărturia de viață a celor care cred". Astăzi, credința este supusă unor provocări subtile, cauzate de o mentalitate aflată în continuă schimbare. Biserica nu trebuie să fie timorată în fața numeroaselor întrebări care abundă lumea contemporană, în special din domeniul științific și tehnologic. Ea are menirea de a demonstra că "între credință și știința autentică nu poate exista vreun conflict, pentru că amândouă, chiar dacă pe căi diferite, tind către adevăr". Anul Credinței va avea rolul de a transmite credincioșilor exigența redescoperirii propriei credințe și a întâlnirii cu Cristos.

În final, papa evocă exemplul de credință al Mariei, sub ocrotirea căreia încredințează acest an.

Silviu-Cristian Salca

*

Porta fidei
Benedict al XVI-lea, Ed. "Presa Bună", 2011, ISBN 978-606-8116-20-4, 10x14, cm, 27 p., 2,5 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat