Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sesiunea Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli

Întâlnirea obișnuită a Oficiului Pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli a avut loc sâmbătă, 3 decembrie 2011, în sala decanală a Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, începând cu ora 10.00.

Sesiunea a fost prezidată de pr. prof. dr. Iosif Bisoc OFMConv, inspector școlar diecezan, care a convocat inspectorii zonali și experții școlari responsabili cu problemele legate de învățământul religios preșcolar, școlar și liceal din Dieceza de Iași.

Întrunirea a fost onorată de prezența Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, care a deschis lucrările cu rugăciunea de început și cu salutul personal și cel al Preasfințitului Petru Gherghel.

La această ședință a participat, ca invitat special, din partea Arhiepiscopiei de București, pr. Silvestru-Robert Balan, inspectorul școlar al arhidiecezei.

Punctele propuse la ordinea de zi, în conformitate cu planificarea activității oficiului, au fost:

  1. Rugăciunea de deschidere;

  2. Salutul părintelui inspector diecezan Iosif Bisoc, OFMConv;

  3. Intervenția Excelenței Sale Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași;

  4. Citirea procesului-verbal anterior;

  5. Intervenția reprezentanților Inspectoratului Școlar Diecezan al Arhiepiscopiei de București;

  6. Aspecte organizatorice privind Olimpiada națională de religie;

  7. Programarea missio canonica;

  8. Tematica simpozionului anual al profesorilor;

  9. Asociațiile profesorilor și a elevilor;

  10. Implicarea profesorilor în proiectul Episcopiei în Anul Familiei (proiecte și activități);

  11. Prezentarea activității grădinițelor și perspective de viitor;

  12. Situl oficiului;

  13. Stadiul actual al liceelor teologice din Dieceza de Iași;

  14. Diverse.

În cuvântul său, Preasfințitul Aurel Percă a evidențiat rezultatele obținute în toate activitățile școlare și extrașcolare, activități care sunt o dovadă a ridicării calității învățământului în Dieceza de Iași și a implicării în soluționarea tuturor provocărilor și obstacolelor ivite mai ales în contextul actual. Au fost prezentate câteva repere ale Conferinței Episcopilor Francezi și câteva direcții ale întâlnirii inspectorilor de la Traian, toate având ca ținte îmbunătățirea demersului didactic și grija pentru un învățământ sănătos.

Preasfințitul Aurel Percă a făcut apel către toți cei implicați în creșterea și educarea copiilor și tinerilor, de a face cunoscut în continuare ecoul "Anului Pastoral al Familiei și Căsătoriei Creștine", în toate situațiile și ocaziile, linia Bisericii fiind grija deosebită de a-i ajuta permanent pe copii. Astfel, toți preoții, cadrele didactice, profesorii, educatorii, cateheții prezenți în școală să caute și să găsească modalități de practicare a unui plan educațional orientat spre binele comun al elevilor, spre trăirea valorilor umane acceptabile din punct de vedere creștin. Toți cei menționați sunt chemați de Biserică să colaboreze în direcția educării copiilor și tinerilor pentru viață, pentru viața de familie.

Pr. Iosif Bisoc a subliniat colaborarea și sprijinul pe care Episcopia de Iași, prin Preasfințitul Aurel Percă, l-a arătat întotdeauna în derularea proiectelor și acțiunilor propuse și programate. Intenția și recomandarea este de a valorifica șansa de a colabora și cu celelalte dieceze pentru a avea o voce comună.

În continuare, pentru anul școlar în curs au fost stabilite reperele activităților care se vor afla în atenția tuturor profesorilor de religie. Discuțiile și dezbaterile au punctat principalele obiective, strategiile de desfășurare și termenele de implementare după cum urmează:

  • Stabilirea următoarelor întâlniri sau sesiuni ale oficiului pentru martie și iunie 2012;

  • Olimpiada de religie romano-catolică cu cele trei etape, etapa finală fiind stabilită pentru datele de: 1-4 aprilie 2012, la Pralea și Onești (județul Bacău) pentru clasele de liceu și pentru liceele teologice (Olimpiada Națională), și 12 mai 2012 la Onești pentru clasele V-VIII (Olimpiada Națională/Diecezană);

  • Sesiunea de referate pentru elevi sau Concursul de eseuri cu cele trei secțiuni: secțiunea I: "Familie, devino ceea ce ești!"; secțiunea a II-a: "Sfinți pedagogi ai credinței creștine"; secțiunea a III-a: "Biserica, stâlp și temelie a adevărului", etapa finală la Onești pe 12 mai 2012;

  • Concursul de desene "Să trecem pragul speranței!" pentru clasele I-XII, ediția a III-a, etapa finală la Onești pe 12 mai 2012 cu tema: "Universul familiei creștine";

  • Întâlnirea anuală, simpozionul național și exercițiile spirituale pentru profesorii de religie vor avea loc la Pralea în perioada 18-20 mai 2012. Tematica simpozionului național a fost stabilită:

    1. Apologia familiei, de la scrierile marilor teologi și filosofi creștini la teologii contemporani;

    2. Familia și valorile creștine în literatură, artă și societate;

    3. Educația pentru familie în Biserică și școală.

  • Au fost stabilite datele pentru missio canonica, pentru cele patru zone: Bacău, Iași, Onești și Roman;

  • Următoarea întâlnire a fost stabilită pentru 17 martie 2012 la Buruienești.

Prof. Fulvina Blînda

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 decembrie: Iași: Sesiunea Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat