Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Frumoasa: Misiuni populare dedicate familiei creștine

Comunitatea din Frumoasa a trăit un timp de reînnoire spirituală și de redescoperire a adevăratelor valori creștine în cadrul misiunilor populare care au avut loc în perioada 1-4 decembrie 2011.

Având ca moto "Familie, devino ceea ce ești!", tema acestor zile de har a constituit-o familia în drumul ei spre Biserică și relația strânsă care trebuie să existe între familie și Dumnezeu. Părintele predicator Iacob Stolnicu, paroh de Sagna, a surprins și dezbătut aspecte ale vieții de familie, reliefând fundamentul vieții de familie care trebuie să fie Dumnezeu, căci numai împreună cu el cei doi soți se pot ajuta reciproc să-și trăiască vocația de a fi sfinți.

Întreaga comunitate din Frumoasa a participat la aceste misiuni populare ce au constituit o reală ocazie de trăire mai intensă a adevărurilor evanghelice, precum și un timp de convertire. Concretizarea harului revărsat asupra credincioșilor s-a manifestat printr-o participare numeroasă la sacramentele Spovezii și ale Împărtășaniei.

La îndemnul părintelui predicator am invocat în rugăciunea noastră pe Duhul Sfânt pentru a ne putea lăsa pătrunși de harul lui Dumnezeu, pentru a fi orientați spre izvorul vieții noastre care este Dumnezeu, spre acela care întărește viața familiei creștine în credință, speranță și iubire.

La începutul predicilor, părintele Iacob a rostit rugăciunea:

"Isuse, Marie, Iosife curat,

Izvor de virtute, model de urmat,

Har sfânt, ajutor noi acum implorăm

Familii mai bune mereu să avem".

În prima sa predică, părintele a comparat familia cu un triunghi la baza căruia se află Dumnezeu, subliniind că ea va funcționa bine numai daca Dumnezeu este prezent. Sub autoritatea lui fiecare familie este condusă la mântuire, trăiește intr-o speranță și iubire desăvârșită.

Ziua a doua a fost dedicată unității familiei, fiind și o reflecție asupra supunerii pe care soțul o are față de soție, și soția față de soț, și împreună față de Dumnezeu, familia devenind astfel un colț de Rai.

Ziua a treia a constituit o evaluare a principiilor pe care Dumnezeu le-a dat familiei, relevându-se faptul că familia este locul unde se învață și se trăiește sacrificiul, locul unde ni se formează și ni se pune la probă caracterul, pentru că acest caracter nu se formează doar în copilărie, ci pe parcursul întregii vieți creștine, fiind într-o continuă perfecționare. Viața de familie este ca un atelier iar soții sunt ca două perle care se șlefuiesc mereu, devenind astfel din ce în ce mai frumoase.

"Familie, devino ceea ce trebuie să fii!" este ecoul care răsună și în acest an, și anul viitor în dieceza noastră. În ultima predică, părintele a evidențiat că familia este atelierul lui Dumnezeu în care se formează sufletul nostru, este locul în care Domnul măsoară ascultarea, fidelitatea, iubirea și statornicia noastră. Părintele Iacob a încheiat cu îndemnul de a ne păstra demnitatea vieții de familie, de a ne dărui toată iubirea noastră lui Dumnezeu, sfințirii lumii și desăvârșirii familiilor.

Părintele Augustin Benchea, decan de Moinești, prezent în aceste zile la sfintele Liturghii, a adăugat că semănătorul a găsit la Frumoasa un pământ bun, care a primit sămânța, a încolțit și va trebui să dea rod pe viitor.

În încheiere, părintele Bernadin Farțade, parohul comunității noastre, i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru iubirea milostivă pe care a revărsat-o în aceste zile asupra credincioșilor din Frumoasa. De asemenea, a mulțumit în mod deosebit părintelui predicator Iacob Stolnicu pentru cuvintele frumoase, înălțătoare, rostite la fiecare predică din cadrul acestor misiuni. O mulțumire specială a fost adresată părintelui decan și preoților prezenți în comunitatea noastră în aceste zile sfinte, dar și credincioșilor care au participat într-un număr atât de mare la sfintele liturghii și sacramente.

"Doamne, primește rugăciunea noastră, apără, întărește și binecuvântează familiile creștine din Frumoasa. Sfântă Fecioară Maria, sub ocrotirea ta neprihănită îți încredințăm toate familiile acestei parohii. Amin."

Emilia Baciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-4 decembrie: Frumoasa: Misiuni populare dedicate familiei creștine


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat