Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Spania: Timp de Crăciun la Lleida

Timpul Crăciunului este timpul bucuriei, un timp de pace și de iubire în care îngerul ne anunță: "Iată, vă vestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul: astăzi, în cetatea lui David vi s-a născut Mântuitorul, care este Cristos Domnul (Lc 2 11).

Iar comunitatea românilor catolici din Lleida a vrut să trăiască din plin această sărbătoare. Pentru aceasta, s-a pregătit, duminică de duminică, în perioada Adventului, pentru a primi cu inima deschisă, asemeni păstorilor, vestea nașterii Pruncului dumnezeiesc. Iar bucuria cea mai mare, așa cum ne-a amintit părintele Adrian, nu constă doar în vestea că ni s-a născut Mântuitorul, ci în faptul că îl primim în inimile noastre, în familiile, în casele noastre ca în ele să rămână cu pacea lui. Și cum bucuria trebuie împărtășită, am încercat să o ducem la cât mai multe case, exprimând-o prin cântecele de Crăciun: colindele, interpretate în mod înălțător de către corul nostru, acompaniat la flaut de Petronela Tancau și la orgă de către Fidelis Antal, aflat în vizită la Lleida în această perioadă.

Mai întâi, la 22 decembrie 2011, am mers la primarul orașului, care s-a arătat surprins și recunoscător pentru faptul că l-am colindat, lucru care s-a întâmplat pentru prima oară până acum, dar sperăm că nu și ultima.

Ziua următoare, pe 23 decembrie 2011, am mers la palatul episcopal și l-am colindat pe păstorul de suflete, pe Preasfințitul Joan Frígola, întorcându-i vizita pe care Sfinția sa ne-a făcut-o cu puțin timp în urmă. La final, ne-a mulțumit, emoționat, pentru tot ceea ce i-am oferit până acum, prin mărturia noastră și ne-a oferit binecuvântarea sa pentru noul an.

În noaptea de Crăciun, la sfânta Liturghie colindele noastre au răsunat, dacă nu din toate vocile prezente în biserică, cel puțin din toate inimile. Și, cum nu se putea altfel, la final, corul a oferit un mic repertoriu tuturor celor care au uitat de răciturile și de sarmalele care-i așteptau acasă și au rămas să asculte colinde precum: E ajun de Crăciun, Iată vin colindători, Pe cărarea șerpuită, Sus la poarta raiului... La final, am primit și răsplata: colăcei pregătiți de gospodinele noastre pentru a ne aminti cu drag de timpurile copilăriei când așteptam cu atâta nerăbdare momentul mersului la colindat.

În ziua de Crăciun, ca în fiecare an, de ceva timp încoace, am colindat comunitatea catalană, după sfânta Liturghie celebrată împreună.

Iar la 26 decembrie 2011, în ziua Sfântului Ștefan, a venit și rândul copiilor și al tinerilor să arate cum s-au pregătit ei pentru Crăciun. Și au arătat că sunt capabili să pună în scenă nașterea lui Isus într-un chip desăvârșit. De aceea au și fost lăudați, iar mai apoi răsplătiți de către Moș Crăciun, fiecare după măsura efortului depus, un cadou special primind toți aceea care nu numai că au participat la scenetă, dar s-au și pregătit sufletește pe toată perioada Adventului prin participarea la sfânta Liturghie în timpul săptămânii.

De colindători nu putea scăpa nici părintele Adrian, pe seară, după ce a ajuns acasă din filiale, ne-am prezentat un bun grup de colindători umplându-i casa cu sunetul colindelor.

Chiar dacă mai puțin importante, am încercat să menținem și tradițiile de Anul Nou. De aceea, am dansat atât cu caprele, cât și cu ursul, am mers cu plugul și cu semănatul, cu plugușorul și cu sorcova, dorindu-ne un an binecuvântat cu de toate pentru fiecare dintre noi. Iar cu Epifania, cu caravana regilor, obicei foarte iubit în țara gazdă, am pus punctul final sărbătorilor Crăciunului, sărbători care ne dorim să fi sădit în noi dorința de a fi mai buni, mai generoși, mai iertători...

Îi mulțumim Domnului pentru că a făcut din inimile noastre sălaș plăcut pentru Pruncul Isus, îi mulțumim pentru acest nou Crăciun împreună, pentru unitatea, pentru umilința, pentru tăria pe care ne-a dăruit-o în tot acest an care tocmai s-a încheiat, plin de încercări pentru majoritatea dintre noi. Îi mulțumim pentru speranța pe care o sădește neîntrerupt în inimile noastre pentru a continua cu optimism cursa vieții și pentru un început de an dacă nu mai bun, cel puțin mai special decât celelalte începuturi de până acum. Îi cerem cu umilință să ne ajute să ne angajăm și mai mult în iubirea și îngrijirea familiilor noastre, pentru ca în ele să crească și să se aprofundeze credința care să aducă o nouă lumină în drumul vieții noastre, pentru ca prin participarea la viața Bisericii să găsim și să urmăm mereu calea către Dumnezeu.

Florentina Budău

Link-ul de la înregistrarea colindelor la Episcopia din Lleida: http://vimeo.com/34458466
Link-ul facebook: http://es-es.facebook.com/pages/Corul-Miorita-Lleida/325181667493142

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-26 decembrie: Spania: Timp de Crăciun la Lleida


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat