Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sora Maria Gabor

În seara zilei de 28 decembrie 2011 a trecut la Domnul sora Maria Gabor, din Congregația "Notre Dame de Sion". Înmormântarea a avut loc sâmbătă, 31 decembrie 2011, în satul său natal, Butea.

Sora Maria Gabor s-a născut la 13 noiembrie 1930, la Butea. În anii comunismului, sora Maria a lucrat pentru un scurt timp în Parohia Iugani după care, timp de aproape 10 ani, la Seminarul din Iași, după redeschiderea sa. A lucrat mai apoi, până la pensie, la fabrica "?esătura" din Iași. Împreună cu alte tinere, duce o viață profund religioasă, ceea ce va atrage atenția sorei Rosine (soră Notre Dame de Sion), ce locuia în Iași după desființarea congregației, în anul 1948.

La 9 iunie 1967, Sfânta Congregație pentru Viața Consacrată acordă autoritatea de a se institui noviciate, o formare în lume, sub direcțiunea unei surori, în țările unde exista persecuția religioasă, cerând de a se păstra secret textul dat de Vatican. Consiliul General al Congregației de la Roma o autorizează astfel pe sr. Rosine cu misiunea de a forma "noi surori" în România.

Sora Rosine remarcă pietatea unor tinere care vin la sfânta Liturghie zilnic și le vorbește despre viața consacrată și despre congregație. Sr. Maria Gabor, împreună cu alte trei tinere, începe timpul de formare cu sr. Rosine și sub direcțiunea pr. Iosif Pal. La 21 noiembrie 1971, sr. Maria pronunță primele voturi, în secret, în capela surorilor "Notre Dame de Sion" din cimitirul Eternitatea din Iași, voturile fiind primite de același pr. Iosif Pal. Secretul trebuia să fie bine păstrat, deoarece aceste voturi clandestine erau considerate delicte grave în fața regimului comunist; nici familiile nu trebuiau să cunoască acest lucru.

Căderea comunismului va permite Congregației "Notre Dame de Sion" să adune surorile care au pronunțat voturile în clandestinitate, pentru momente de formare. Prima sesiune de formare este organizată în anul 1990, la Viena, la care va participa sora Maria.

În anul 2006, se retrage în comunitatea surorilor din Roman. În "sărăcia" slăbiciunilor fizice, se va remarca prin blândețe, bunătate și în special surâsul pe care știa să-l dăruiască tuturor celor din jur. După moartea surorii sale de sânge, sr. Elisabeta Gabor, și ea soră de Notre Dame de Sion, în luna aprilie din 2011, sora Maria va vorbi deseori de dorința sa de a merge și a-l întâlni pe cel căruia i-a consacrat viața sa. Dumnezeu îi ascultă rugăciunea și o cheamă la dânsul, lăsând în urma sa o mărturie a unei vieți dăruite în totalitate slujirii lui Isus, în ascuns, în ciuda dificultăților regimului comunist.

Dumnezeu să-i răsplătească fidelitatea cu care a împlinit voința divină!

Să se odihnească în pace!

Sora Ecaterina Bogdan, NDS


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat