Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Corul Institutului Franciscan din Roman în turneu

În perioada 21-25 decembrie 2011, frații români prezenți în Campobasso și comunitatea parohială "S. Pietro Apostolo" din Italia au trăit zile de har și de sărbătoare, împărtășind cu frații studenți franciscani bucuria Nașterii Domnului.

"Transeamus usque Bethlehem", să mergem la Betleem... Acesta a fost leitmotiv-ul concertului ce a animat serile de 22 și 23 decembrie 2011, mai întâi în Parohia "S. Pietro Apostolo" și apoi în catedrala de la Campobasso.

Prin voci tinere și fețe noi, venite de departe, cei 25 de frați studenți ai corului Ioculatores Domini au ajuns din România la invitația și dorința fraților români din Campobasso. "Bine, să mergem, atunci...", a fost răspunsul rectorului părintele Ioan. Și astfel tinerii frați coriști au pornit într-o experiență nouă pentru a duce vestea nașterii Domnului poporului molizan, prin cântecele de Crăciun. Familiile din parohie s-au oferit, cu mare disponibilitate, să-i primească în casele lor pe frații oaspeți, oferindu-le căldura și prietenia lor.

În afară de concert, a mai fost organizat un moment în care s-au schimbat daruri tradiționale între reprezentanții celor două țări, Italia și România: două perechi, una italiana cealaltă romană, și-au dăruit daruri tipice din țara lor. Prima pereche, îmbrăcată în costume tradiționale din Roccamandolfi (CB), a dăruit perechii române un crucifix din teracotă și un clopoțel din bronz. Ca răspuns, perechea română, îmbrăcată în costume naționale moldovenești, a dăruit o icoană ce o reprezintă pe Maica Domnului cu copilul Isus și un prosop artizanat.

Mai apoi a urmat schimbul de drapeluri (cel românesc, încredințat primarului de Campobasso, Di Bartolomeo, cel italian încredințat rectorului, pr. Horvat) ce au fost depuse la picioarele sfinților soți, Iosif si Maria, ca semn de mijlocire, binecuvântare și protecție pentru cele doua țări. Acest moment cultural a fost însoțit de cântul la cimpoi, executat de grupul cimpoieșilor din Polo Matese (CB).

La această manifestare a luat parte pr. Marco Tasca, ministrul general, împreună cu frații români de la Roma, frații de la Castelpetroso, preoți și surori veniți din mai multe locuri.

A doua zi, pe 23 decembrie, frații studenți au susținut un alt concert și în catedrala din Campobasso în prezența arhiepiscopului locului, Mons. Giancarlo Bregantini.

Aceste zile pline de har au culminat cu celebrările liturgice din noaptea și ziua de Crăciun, frumos animate de corul fraților studenți și corul parohiei.

Frații din Campobasso și credincioșii parohiei mulțumesc lui Dumnezeu pentru momentele unice oferite de oaspeții veniți de la Institutul Teologic Franciscan din Roman.

Corul a mai susținut concerte la Ptuj, în Slovenia, și la Oradea.

Pr. Augustin Vereș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-25 decembrie: Corul Institutului Franciscan din Roman în turneu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat