Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la sărbătoarea Sfântul Ștefan, diacon martir

Sfântul Stefan a plătit prețul credincioșiei față de Cristos, slujind oamenilor și jertfindu-se cu bucurie pentru Evanghelia pe care o vestea.

Imediat după sărbătoarea Crăciunului, Biserica a așezat sărbătoarea unui martir, sărbătoarea sfântului diacon Ștefan, care a fost ucis cu pietre pentru mărturisirea sa. Oare de ce lângă dulcele Prunc Isus, o moarte crudă a unui ucenic martir? Răspunsul e unul simplu: urmarea lui Isus, într-o lume robită de diavol și păcat, nu aduce bucurii, ci din contră prigoane și chiar moarte.

Într-un muzeu din Italia se află un tablou vechi, rămas de pe vremea romanilor. În tablou se vede un bou stând între plug și între un altar de jertfă, iar dedesubt, scrisă în limba latină, se află inscripția: "Gata pentru amândouă", adică gata și pentru muncă și pentru jertfă. Așa a fost viața sfântului Ștefan și a primilor creștini, așa trebuie să fie și viața creștinilor de astăzi.

Ștefan a fost ucis cu pietre pentru ucenicia sa la Cristos, pentru slujirea și munca sa apostolică.

Acesta e prețul uceniciei, prețul credincioșiei pentru oricine om care crede și vrea să-l urmeze pe Isus născut la Betleem, multă muncă apostolică și multă dăruire, până la jertfă totală de sine.

Însuși Isus ne-a avertizat că urmarea lui, într-o lume robită de diavol și păcat, atrage după sine dispreț, ură, prigoană și moarte: "Veți fi urâți de toți pentru numele meu, dar cine va rămâne statornic până la sfârșit acela se va mântui" (Mt 10,22).

"Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al ei; dar, pentru că nu sunteți din lume și pentru că eu v-am ales din mijlocul lumii, de aceea vă urăște lumea. Aduceți-vă aminte de vorba pe care v-am spus-o: Robul nu este mai mare decât stăpânul său. dacă m-au prigonit pe mine, și pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul meu, și pe al vostru îl vor păzi" (In 15,19-20).

"O să vă dea afară din sinagogi: ba încă, va veni vremea când, oricine vă va ucide, să creadă că aduce jertfă lui Dumnezeu" (In 16,2).

"De altfel, toți cei ce voiesc să trăiască cu evlavie în Cristos Isus vor fi prigoniți" (2Tim 3,12).

Dar nu se termină totul cu munca istovitoare a vestirii cuvântului mântuitor și cu jertfa de sine. După toate acestea urmează bucuriile și slava veșnică. Sub ploaia de pietre, Ștefan vedea deja cerurile deschise și pe Isus stând la dreapta lui Dumnezeu (cf. Fap 7,55-56).

"Adevăr, adevăr vă spun că... întristarea voastră se va preface în bucurie" (In 16,20).

"Dar întristările noastre ușoare de o clipă, lucrează pentru noi tot mai mult, o greutate veșnică de slavă" (2Cor 4,17).

"Eu socotesc, spune Sfântul Paul, că suferințele din vremea de acum nu sunt vrednice să fie puse alături de slava viitoare, care are să fie descoperită față de noi" (Rom 8,18).

"Nu te teme nicidecum de ce ai să suferi. Iată diavolul o să arunce dintre voi în temniță, ca să vă încerce. Și veți avea necaz. Fii credincios până la moarte și îți voi da cununa vieții" (Ap 2,10).

A-l urma pe cel născut la Betleem, nu e ușor. Urmarea lui Isus are un cost de plătit. Dar să nu uităm că după plătirea prețului credincioșiei, din lumea și din viața aceasta, vom primi "o greutate veșnică de slavă" care depășește infinit prețul plătit de noi (cf. 2Cor 4,17).

Cu această convingere, au plătit prețul muncilor apostolice și vărsarea de sânge, Isus cu profeții și drepții, Isus cu toți apostolii și toți sfinții, din toate timpurile. Și au plătit acest preț fără rezerve și tânguiri, dar cu bucurie și seninătate, așa cum am văzut astăzi la sfântul Ștefan.

Iată ce spune Scrisoarea către Evrei: "Să ne uităm țintă la căpetenia și desăvârșirea credinței noastre, adică la Isus, care, pentru bucuria care-i era pusă înainte, a suferit crucea, a disprețuit rușinea, și stă la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu" (Ev 12,2).

De aceea și sfântul Luca ne spune că toți drepții, de la Abel la Zaharia, cel ucis între altar și Templu (cf. Lc 11,51), au plătit cu muncă și jertfă, prețul credincioșiei lor față de Dumnezeu.

Astfel, chiar încă din Vechiul Testament, drepții au plătit cu muncă, suferință și moarte, fidelitatea față de Dumnezeu, într-o lume de păcat și ostilă binelui.

Abel, pentru credincioșia sa față de Dumnezeu și pentru jertfa sa curată, a fost ucis de Cain (cf. Gen 4,8).

David, pentru mărturisirea puterii Domnului și pentru victoria sa, "prin Numele Domnului", asupra lui Goliat, a fost prigonit de Saul (cf. 1Sam 17,49; 1Sam 18,9).

Cei trei tineri evrei, pentru închinarea lor curată, au fost aruncați în groapa cu lei din Babilon (cf. Dan 3,21-26).

Daniel, pentru fidelitatea lui față de Dumnezeu, a fost aruncat în groapa cu lei. (cf Dan 6, 16-22).

Toți profeții, pentru că au vestit cu fidelitate cuvântul primit de la Dumnezeu, au fost prigoniți, iar unii chiar au fost uciși.

Ioan Botezătorul a fost decapitat pentru curăția vieții sale și pentru că a dojenit purtarea scandaloasă a lui Irod Antipa și a cumnatei sale, Irodiada, a fost aruncat în temnița de la Macheronte. Apoi i s-a tăiat capul în închisoare (cf. Mt 14,1-22).

În Noul Testament, toți creștinii buni din toate timpurile și locurile sunt prigoniți (2Tim 3,12).

Sfântul Ignațiu din Antiohia (+107) a fost dat la lei pentru dragostea lui față de Cristos și evanghelia lui. Pe vremea împăratului Traian (98-117), în părțile de răsărit ale imperiului s-a pornit o acțiune de prigonire a creștinilor, îndeosebi împotriva celor din marile centre. Printre primii care au fost prinși s-a numărat și episcopul de Antiohia; el a fost condamnat "ad bestias".

După o viață de apostolat, a murit cu bucurie, spunând: "Vreau să mor măcinat de dinții fiarelor!"

Sfânta Gianna Beretta Molla (1922-1962) moare de bunăvoie pentru legea căsătoriei. Laureată în medicină și chirurgie în 1949 la Universitatea din Pavia. În septembrie 1961, pe la sfârșitul celei de a doua luni, de la cea de-a treia sarcină, îi apare un fibrom la uter. Înainte de a suferi operația necesară, îl roagă pe medic că salveze viața pe care o purta în sân, nu pe a ei. În dimineața zilei de 21 aprilie 1962, se naște Gianna Emanuela, iar în dimineața zilei de 28 aprilie, în ciuda tuturor eforturilor și a îngrijirilor pentru a salva ambele vieți, după dureri insuportabile, Gianna Beretta Molla moare în pace. Avea 39 de ani. Gianna a fost beatificată de către papa Ioan Paul al II-lea la 24 aprilie 1994, în Anul Internațional al Familiei.

Prin exemplul sfântului Ștefan și prin exemplele sfinților, Dumnezeu ne întreabă astăzi și pe fiecare dintre noi: Tu, creștinule, ce slujbă bună faci Domnului, Evangheliei, și mântuirii lumii, alături de Isus, de Ștefan și de toți ceilalți credincioși, amintiți de Scripturi și de Istoria Bisericii, și ce preț plătești tu pentru împlinirea acestei lucrări?

Să nu uităm că Isus ne spune astăzi în Evanghelie că "numai cine va rămâne statornic până la sfârșit (în slujba Domnului și în jertfa de sine). numai acela se va mântui" (Mt 10,22).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat